Utdelning av arv i förtid – så kan du föra över förmögenhet till barnen
Egendom och förmögenhet förs vanligen över till följande generation som gåva eller arv. I båda sätten måste skattefrågorna beaktas. Här berättar vi om tre sätt att ge förskott på arv.
Det man först ska tänka på är, hur man vill att förmögenheten ska gå över till följande generation, och om man själv dör först, till maka/make. I bästa fall diskuterar man med sina närmaste och kommer överens om hur arvet ska hanteras.
Man ska bestämma, hur den efterlevandes ställning ska tryggas. Dessutom ska man göra klart för sig om jämlik behandling av arvingarna är den absoluta principen eller om man kanske vill ge mera eller mindre till någon.
En på förhand planerad testamentsbestämmelse till exempel om sommarstugan kan minska oenighet mellan arvingarna och till och med avstyra strid när arvet ska delas. För en företagare är det synnerligen viktigt att i god tid slå fast hur ägandet i företaget ska föras vidare innan man själv tar steget åt sidan.
När man har en planritning och vet vad man vill, så är det enklare att ta itu med arvsplaneringen.
1) Gör upp ett testamente och håll det aktuellt
Testamentet är ett dokument som ska uppfylla vissa formella krav och i det bestämmer du hur din egendom ska delas efter din död. Du kan bestämma att ge egendomen åt vem som helst. Bröstarvingarna, dvs. barnen och barnbarnen, får alltid sin laglott, som utgör hälften av den arvslott som arvingen enligt lagen har rätt till.
Med testamentet kan man skydda änkans/änklingens ställning eller fördela egendomen på flera generationer. En del av egendomen kan ges till makan/maken, en del till barnen och en del till barnbarnen.
Man kan också skriva in ägande- eller besittningsrätt till en viss egendom.
På äganderätt betalar arvtagarna arvsskatt, men inte på besittningsrätt.
På äganderätt betalar arvtagarna arvsskatt, men inte på besittningsrätt.
Testamentet är ytterst viktigt i ett samboförhållande, för enligt lagen ärver sambo inte någonting. Lagen ger inte heller sambon säkrad rätt att bo kvar i parternas gemensamma hem.
Eftersom förhållandena i en familj och också familjens förmögenhet genomgår förändringar, måste man komma ihåg att uppdatera testamentet. När man gör upp ett testamente eller vill ändra i det, så är det bäst att anlita en jurist. Då vet man att testamentet upppfyller de formella kraven och att testamentsgivarens vilja förverkligas. Testamentet är då också skattemässigt förnuftigt.
2) Kan gåvor under din livstid vara ett alternativ?
Genom att ge egendom i gåva kan du föra över förmögenhet till följande generation redan under din livstid. En gåva kan vara förnuftig om man exempelvis vill hjälpa en ungdom i början av sitt självständiga liv.
Överföringen av egendom medan man lever minskar den arvsskatt arvingarna måste betala. Gåvogivaren kan om hen så vill behålla besittningsrätten till egendomen. Det kan handla om en sommarstuga, som gåvomottagaren sedan inte måste betala arvsskatt för.
Man får under tre år ge samma person gåvor vars totala värde måste understiga 5 000 euro.
Man får under tre år ge samma person gåvor vars totala värde måste understiga 5 000 euro. Det lönar sig att lägga upp ett gåvobrev, som beskriver gåvan och beloppet. Om skattemyndigheterna anser att det är fråga om förtida arv, stiger arvsskattens belopp.
Gåvor som går till fostran, utbildning eller uppehälle är alltid skattefria. Du kan betala barnets terminsavgifter, bostadshyra, matutgifter eller hobbyavgifter. Det finns inget övre belopp för dessa gåvor. För att det ska handla om skattefria gåvor så måste gåvan ges så, att mottagaren inte kan använda den till annat. I praktiken ska beloppet betalas direkt till betalningsmottagaren, till exempel till hyresvärden.
3) Du kan avstå från arv till förmån för dina barn
En arvinge eller testamentstagare måste inte ta emot egendom, som hen enligt lag eller testamente har rätt till. Hen kan ta emot bara en del av arvet eller avstå helt.
I arvsbeskattningen förutsätter en effektiv avsägelse av arvet att arvingen eller testamentstagaren inte har tagit emot arvet, alltså inte använt sig av äganderätten gällande den ifrågavarande egendomen.
Behöver du hjälp i din arvsplanering?
Handelsbankens samarbetspartner Premium Law hjälper dig gärna att hitta en lämplig lösning för din arvsplanering.
Du kan ta kontakt och boka ett möte för en avgiftsfri genomgång:
Premium Law Oy
Tfn 09 622 2605
office@premiumgroup.fi
www.premiumgroup.fi
Aleksi Salminen
Jurist, JM, Premium Law Oy