Upp till kamp mot inflationen – visstidskonto eller räntefond?

Din ekonomi|
Spara & placera
Upp till kamp mot inflationen – visstidskonto eller räntefond?

Kompassen

18.09.2023

Jaa:

Marknadsräntorna låg i flera år på minus och visstidskontona lockade inte investerarna. Med de stigande räntorna har läget förändrats. Visstidskontona och räntefonderna har igen blivit ett intressant alternativ för en del av investerarna. Men vilket alternativ är det effektivare vapnet i kampen mot inflationen?

Det lönar sig inte att starta en kamp mot inflationen utan att först ta reda på saker och ting. Det är bäst att först tänka igenom sin egen situation, sina framtidsplaner och önskemål och därtill vad man värdesätter mest med att investera.

Vad ska man tänka på när man fattar sitt beslut?

1) Förutsägbar avkastning

För den investerare som vill ha trygghet är förutsägbarheten synnerligen viktig. Då är ett visstidskonto ett bra alternativ.

I avtalet för att visstidskonto kommer man överens om hur länge pengarna ska ligga på kontot och vilken räntan är. De här egenskaperna är bra, om man har en framtida investering som pengarna ska användas till.

Andelarna i en räntefond är en lösning som gäller tillsvidare. Man vet inte heller vilken avkastningen blir. Avkastningen är beroende av olika marknadsfaktorer, i synnerhet om räntenivån förändras.

Denna egenskap hos räntefonden erbjuder samtidigt flexibilitet ifall du råkar ut för något oväntat. Vad om du ändå behöver pengar tidigare än planerat? Då kan du sälja dina fondandelar, allt på en gång eller en del av dem.

Ett visstidskonto kan man avsluta bara i sin helhet och som en följd av det så kan man förlora den avtalade räntan.

2) Beskattning och enkelhet

Ett visstidskonto upphör på avtalad dag, även om en planerad investering har skjutits upp eller inhiberats helt.

Räntan som betalas på ett visstidskonto källbeskattas. När visstidskontot avslutas innehålls källskatten automatiskt, vilket ju är bekvämt för investeraren.

En avkastning på räntefonden realiseras först när du beslutar att sälja fondandelarna, endera alla eller en del. Skatten innehålls inte automatiskt utan eventuell avkastning beaktas i din helhetsbeskattning.

Det kräver alltid en liten insats av investeraren att förnya ett visstidskonto, som man inte ska glömma bort när man väljer sparalternativ.

3) Ränta på ränta

Ett visstidskonto erbjuder inte nyttan med ränta på ränta på samma vis som en ränteinvestering. Räntefonden förfaller inte, utan fortlöper. Din ränteavkastning fortsätter att växa.

Inflationen i Finland är fortfarande hög. Marknadsräntorna har stigit kraftigt, men visstidskonto ger inget inflationsskydd på kort sikt och en sådan garanti kan inte heller en räntefond ge.

Det är givetvis klokt att försöka få någon slags avkastning på sina pengar ens på kort sikt i stället för att låta pengarna ligga på ett vanligt konto med obefintlig ränta.

Med tanke på helheten är det viktigt att inte glömma bort sin situation med tanke på en lång tidshorisont.

Hur vill jag att min ekonomi ska se ut efter fem, tio eller tjugo år? Hur kan jag på verka det nu?

Tipsen gavs av Petteri Matikka som är direktör för privatkundsförsäljningen.

 

Gäller din investeringsplan fortfarande?

Gäller din investeringsplan fortfarande?

Om du inte ännu har gjort en investeringsplan eller inte har uppdaterat din plan för långvarigt sparande, kontakta din kontaktperson på bankkontoret för att komma överens om en tid för en investeringsrådgivning.

Hitta kontor.