Taisteluun inflaatiota vastaan – määräaikaistalletuksella vai korkorahastolla?

Sinun taloutesi |
Säästä & sijoita
Taisteluun inflaatiota vastaan – määräaikaistalletuksella vai korkorahastolla?

Kompassi

18.09.2023

Jaa:

Markkinakorot ovat olleet vuosikausia miinuksella, ja määräaikaistalletukset eivät ole olleet sijoittajille kovinkaan houkuttelevia. Korkojen nousu on nyt muuttanut tilannetta. Määräaikaistalletuksista ja korkorahastoista on tullut taas mielenkiintoinen vaihtoehto osalle sijoittajista. Mutta kumpaa vaihtoehtoa hyödyntämällä kannattaa lähteä taisteluun inflaatiota vastaan?

Inflaation vastaiseen taisteluun ei tässäkään tilanteessa kannata ryhtyä perehtymättä asiaan. On hyödyllistä pysähtyä hetkeksi miettimään omaa tilannetta, tulevaisuuden suunnitelmia ja toiveita sekä sitä, millaisia asioita itse arvostaa sijoittamisessa.

Mitä seikkoja on hyvä ottaa huomioon päätöstä tehdessä?

1) Tuottojen ennakoitavuus

Turvallisuushakuiselle sijoittajalle, jolle ennustettavuus on erityisen tärkeää, voi määräaikaistalletus olla hyvä vaihtoehto.

Määräaikaistalletuksessa sovitaan ennalta, kuinka pitkäksi aikaa rahat ovat sidottuina samoin kuin talletukselle maksettava korko. Näistä ominaisuuksista on hyötyä, jos tulevaisuudessa on varmuudella tiedossa esimerkiksi jokin investointi, johon rahat on tarkoitus käyttää.

Korkorahastosijoitukset ovat puolestaan toistaiseksi voimassa olevia ratkaisuja, eikä niiden tuotto ole ennalta tiedossa. Tuotto elää talouden eri tekijöiden, erityisesti korkotason muuttuessa.

Tämä korkorahastojen ominaisuus tarjoaa kuitenkin sinulle joustavuutta oman talouden yllätyksiin. Mitä jos sittenkin tarvitset rahat käyttöön suunniteltua aiemmin? Silloin voit myydä korkorahastosi joko osittain tai kokonaan.

Määräaikaistalletus sen sijaan voidaan purkaa ainoastaan kokonaisuudessaan, ja sen seurauksena voit menettää ennalta sovitun koron.

2) Verotus ja vaivattomuus

Määräaikaistalletus erääntyy aina ennalta sovittuna ajankohtana, vaikka ennalta kaavailtu investointi peruuntuisi tai lykkääntyisi tuonnemmaksi.

Tällöin talletukselle maksettavasta korosta pidätetään lähdevero. Määräaikaistalletuksen erääntymisen yhteydessä lähdevero pidätetään automaattisesti, mikä on sijoittajalle hyvin vaivatonta.

Korkorahastojen osalta mahdollinen tuotto realisoituu vasta, kun päätät myydä sijoituksen osittain tai kokonaan. Veroa ei pidätetä automaattisesti, vaan mahdolliset tuotot huomioidaan kokonaisverotuksessasi.

Määräisaikaistalletuksen uusimisessa on aina oma pieni vaivansa, mikä on sekin hyvä ottaa huomioon ratkaisuja tehtäessä.

3) Korkoa korolle -ilmiö

Määräaikaistalletuksessa et pääse hyödyntämään korkoa korolle -ilmiötä yhtä tehokkaasti kuin korkosijoituksessa. Korkorahasto taas ei eräänny, vaan jatkaa voimassaoloaan. Tällöin sijoituksesi korkotuotot jatkavat kasvuaan.

Inflaatio on Suomessa edelleen vahvasti koholla. Markkinakorot ovat nousseet selvästi, mutta määräaikaistalletuksilla ei lyhyellä tähtäimellä saavuteta inflaatiosuojaa eikä sitä voida luvata korkorahastosijoituksillekaan.

On luonnollisesti järkevää tavoitella rahoilleen edes jotain tuottoa myös lyhyellä aikavälillä verrattuna rahojen makuuttamiseen tilillä alhaisella korolla.

Kokonaisuuden osalta on kuitenkin tärkeää tarkastella omaa tilannetta myös pidemmällä aikahorisontilla.

Miltä haluan talouteni näyttävän viiden, kymmenen tai kahdenkymmenen vuoden kuluttua ? Miten voin siihen nyt itse vaikuttaa?

Vinkit antoi henkilöasiakasmyynnistä vastaava johtaja Petteri Matikka.

 

Onko sijoitussuunnitelmasi ajan tasalla?

Onko sijoitussuunnitelmasi ajan tasalla?

Jos vielä et ole tehnyt tai päivittänyt henkilökohtaista pitkäaikaisen säästämisen suunnitelmaa, ole yhteydessä yhteyshenkilöösi konttorissa. Varaa aika sijoitustapaamiseen.

Hae konttori.