Skydda dig mot bedrägerimejl – sex tumregler

Banktjänster|
Din ekonomi
Skydda dig mot bedrägerimejl – sex tumregler

Kompassen

26.02.2023

Jaa:

I den digitala omvärlden lönar det sig att vara försiktig även om avsändaren skyndar på dig. Skydda din identitet och informationen om dig och skicka aldrig dina personliga bankkoder eller betalkortsuppgifter till någon.

Att vara digikunnig betyder också att vara hälsosamt misstänksam. Det som låter för bra för att vara sant är det inte heller.

Det har blivit allt vanligare med bedrägerimejl och phishing, alltså fiskande efter information. Vid en snabb blick kan ett sms eller mejl verka helt pålitligt – men bakom det kan finnas en kriminell aktör.

Bedragarna försöker komma åt personuppgifter, bankkoder eller betalkortsuppgifter. De fiskar efter dem per telefon, mejl eller sms.

Sex tumregler:

  1. Dina bankkoder är personliga. Ge dem aldrig till någon annan, inte ens åt någon i familjen.
  2. Logga in till tjänsterna på rätt sätt. När du loggar in till banken, undvik sökmaskiner som Google. Gå till nätbanken genom att skriva www.handelsbanken.fi på webbläsarens adressrad.
  3. Läs noggrant igenom de mejl och sms som du får. Varifrån kommer de och kan det vara ett bedrägeriförsök?
  4. Innan du använder dina bankkoder, fundera över om det är berättigat att du bes använda dem. Det är berättigat om du ska logga in till en pålitlig tjänst och betala dina inköp i en nätbutik.
  5. Öppna inte länkar i ett mejl eller sms som verkar skumt. En blufflänk kan föra dig till en sida vars enda mål är att få till exempel dina bankkoder. Radera sådana mejl utan att öppna dem. Kom ihåg att bedrägerimejlen och -smsen kan se väldigt äkta ut.
  6. Banken, myndigheterna eller annan pålitlig samhällsaktör frågar aldrig efter dina bankkoder eller bankkortsuppgifterna. Om du misstänker ett mejl, kan du skicka oss ett meddelande till adressen phishing_fi@handelsbanken.fi.

 

Ta i bruk den enkla och säkra Bekräfta-appen

Med Bekräfta-appen, som fungerar i telefonen och surfplattan, kan du logga in till mobil- och nätbanken. Med appen kan du identifiera dig också i andra tjänster, som omakanta.fi eller vero.fi. 

Ladda ner Bekräfta-appen på den telefon eller surfplatta du använder mest.

Fyra goda skäl att använda Bekräfta-appen:

  1. Säker: Bekräfta-appen kan du ladda ner bara på en telefon eller surfplatta i gången. Bara du kommer åt appen och vet vilken PIN-koden är.
  2. Enkel: Med appen är inloggningen till mobil- och nätbanken mycket snabb. Det räcker att du kommer ihåg nätbankens användarkod och den PIN-kod du själv valt.
  3. Modern: Om din telefon eller surfplatta har fingeravtrycks- eller ansiktsigenkänning, så öppnas Bekräfta-appen utan PIN-kod.
  4. Mångsidig: Du kan använda den för identifiering också i många andra tjänster.

Läs mer om Bekräfta-appen.

 

Om du misstänker att du blivit lurad

Om du misstänker att du blivit lurad

Varenda en av oss kan bli lurad, det viktigaste är då att reagera snabbt. Kontakta genast banken eller spärrtjänsten, om dina bankkoder eller personuppgifter har hamnat i fel händer eller om ditt nyckelkodskort har tappats bort.  

Gör så här om du misstänker att du blivit utsatt för ett bedrägeri.