Suojaudu huijausviesteiltä – katso kuusi peukalosääntöä

Pankkipalvelut|
Sinun taloutesi
Suojaudu huijausviesteiltä – katso kuusi peukalosääntöä

26.02.2023

Jaa:

Sähköisessä ympäristössä kannattaa toimia harkiten, vaikka viestin lähettäjä hoputtaisi vastaamaan heti. Suojaa henkilöllisyytesi ja tietosi, älä lähetä henkilökohtaisia pankkitunnuksiasi tai maksukortin tietoja kenellekään.

Digitaitoihin kuuluu myös terve epäluulo. Se, mikä kuulostaa liian hyvältä, on harvoin totta.

Huijausviestit ja tietojen kalastelu ovat yleistyneet. Nopeasti vilkaistuna tekstiviesti tai sähköposti saattaa vaikuttaa luotettavalta – mutta taustalla voi olla rikollinen toimija.

Rikolliset pyrkivät saamaan haltuunsa henkilötietoja, pankkitunnukset tai maksukorttitiedot. Tietoja kalastellaan puhelimitse, sähköpostitse sekä tekstiviesteillä.

Kuusi peukalosääntöä:

  1. Pankkitunnuksesi ovat henkilökohtaiset. Älä luovuta tunnuksiasi kenellekään, älä edes perheenjäsenelle.
  2. Kirjaudu palveluihin oikeaa reittiä. Vältä pankkiasioinnissa hakukoneen, kuten Googlen, käyttöä. Mene verkkopankkiin suoraan kirjoittamalla osoite www.handelsbanken.fi selaimen osoiteriville.
  3. Lue huolella saamasi sähköpostit ja tekstiviestit. Varmista, mistä yhteydenotot tulevat ja harkitse, voisiko taustalla olla huijausyritys.
  4. Ennen kuin käytät pankkitunnuksiasi, mieti mitä tarkoitusta varten niitä käytät. Perusteltu syy voi olla kirjautuminen luotettavaan palveluun ja verkkokauppaostoksen maksaminen.
  5. Älä avaa epämääräisessä sähköpostissa tai tekstiviestissä olevia linkkejä. Väärä linkki voi johtaa sinut tietojenkalastelusivulle, jonka ainoa tarkoitus on saada tietoon esimerkiksi pankkitunnuksesi. Poista tällaiset viestit avaamatta niitä. Muista, että huijaustekstiviestit ja -sähköpostit voivat olla hyvin aidon näköisiä.
  6. Pankki, viranomainen tai mikään muu luotettava toimija ei koskaan pyydä sinua antamaan tai lähettämään verkkopankkitunnuksiasi tai maksukorttisi tietoja. Jos epäilet saamasi viestin aitoutta, voit lähettää viestin edelleen osoitteeseen phishing_fi@handelsbanken.fi.

 

Ota käyttöön kätevä ja turvallinen Vahvista-sovellus

Mobiililaitteissa toimivan Vahvista-sovelluksen avulla kirjaudut mobiili- ja verkkopankkiin. Sovellusta käyttämällä tunnistaudut näppärästi myös muihin palveluihin, kuten omakanta.fi- tai vero.fi-palveluun. 

Lataa Vahvista-sovellus useimmin käyttämällesi mobiililaitteelle, kuten älypuhelimelle tai tabletille.

Neljä hyvää syytä käyttää Vahvista-sovellusta:

  1. Turvallinen: Vahvista-sovelluksen voit ladata vain yhdelle mobiililaitteelle kerrallaan. Vain sinä pääset käsiksi omaan sovellukseesi ja tiedät tunnuslukusi.
  2. Kätevä: Kirjautuminen mobiili- ja verkkopankkiin on jatkossa nopeaa. Riittää, että muistat verkkopankin käyttäjätunnuksen ja itse luomasi tunnusluvun.
  3. Moderni: Jos mobiililaitteesi mahdollistaa sormenjälki- tai kasvotunnistuksen, Vahvista-sovellus avautuu käyttöösi ilman tunnuslukua.
  4. Monikäyttöinen: Tunnistaudut nopeasti ja turvallisesti myös muihin palveluihin.

Tutustu Vahvista-sovellukseen.

 

Epäiletkö joutuneesi huijatuksi?

Epäiletkö joutuneesi huijatuksi?

Jokainen meistä voi tulla huijatuksi, tärkeintä on nopea reagointi. Ota pikimmiten yhteyttä pankkiin tai verkkopankkitunnusten sulkupalveluun, jos verkkopankkitunnuksesi tai henkilötietosi ovat joutuneet vääriin käsiin tai avaintunnuskorttisi on hävinnyt.  
Lue, miten toimia huijaustilanteessa.