Räntesänkningar gynnar småbolagsaktierna

Spara & placera
Räntesänkningar gynnar småbolagsaktierna

Horisonten

10.09.2024

Jaa:

Efter några tuffa år har småbolagsaktiernas utveckling vänt uppåt och de har börjat gå bra på börsen igen. Små bolag är mer räntekänsliga än stora, så denna trend kan fortsätta. Portföljförvaltaren Jari Pusa svarar på tre frågor om småbolag.

Hur ser du på småbolagsaktiernas utveckling framöver?

Vår syn på småbolagsaktier är ganska enkel. Att småbolag har utvecklat betydligt sämre än stora på börsen under de senaste tre åren är kopplat till den kraftiga ränteuppgången under perioden. Den dåliga börsutvecklingen är i viss mån berättigad, men rörelsen har varit omotiverat stor.

Småbolagens kraftiga kursfall öppnade upp en lockande möjlighet för långsiktiga placerare och dessutom är en låg värdering ett plus. På kort sikt är det dock viktigare att räntesänkningarna har nu inletts. Detta torde leda till att småbolagsaktierna kan överbrygga en del av kurs- och värderingsgapet.

Hur ser småbolagens värdering ut?

Sedan början av 2020 har småbolagsindexet gett en avkastning på 35 procent, medan storbolagsindexet under samma tidsperiod har gett dryga 80 procent. Även om småbolagen uppvisat en svagare vinstutveckling så förklarar inte det att de gått så mycket sämre än de större bolagen.

Det framåtblickande P/E-talet för småbolagsindex har fallit från 23x vid toppen 2021 till omkring 15x idag – samtidigt har värderingen av storbolagen legat oförändrad kring P/E 20x. Det innebär att småbolagen gått från en värderingspremie på 15 procent till en rabatt på 25 procent, vilket till och med är en högre rabatt än under finanskrisen.

Huvudskälet också till detta är det förändrade ränteläget. Det finns ett starkt samband mellan den långa marknadsräntan och relativutvecklingen för små- och storbolagsaktier.

När räntorna stiger och därmed placerarnas avkastningskrav, missgynnas småbolagen. Ett annat skäl är att småbolag ofta växer snabbare än de stora. Dessutom har småbolag generellt sett högre skuldsättningsgrad, lägre marginaler, inte lika diversifierade intäktsströmmar samt större svängningar i vinster.

Detta innebär att småbolagen uppfattas ha högre risk.

Vilka trender kan man se? 

En återhämtning för konsumentbolag tycks vara nära. I Sverige har konsumentsegmentet tydligt stärkts i år efter två svagare år. Detta kan bli fallet också i Finland när räntorna faller och den ekonomiska tillväxten kommer i gång.

Bland bolagen pratas mindre om prisläget, det vill säga hur bolagen ser på möjligheterna att höja priserna framöver. Det kan vara en signal om smärre prisjusteringar, vilket kan bidra till att hålla nere inflationen.

Allt skulle för sin del ha en stimulerande effekt på konsumtionen.

Du kan placera i finländska och nordiska småbolag via Handelsbankens fonder.

 

Rekommendationshistoria

Rekommendationsprinciper

Värderingsprinciper

Ansvarsbegränsning


Jari Pusa

Jari Pusa

Portföljförvaltare

Ekonomie magister, i Handelsbanken sedan 2005. Fd. friidrottare, vars fritid går till motion och vid plankanten när barnen är aktiva. Har främst investerat i aktier och aktiefonder, men konservativt.


Nordiska Småbolag och Handelsbankens övriga aktiefonder

Nordiska Småbolag och Handelsbankens övriga aktiefonder

Utvecklingen i aktiefonderna följer utvecklingen på aktiemarknaden. Risken är högst för en placering i aktiefonderna, för aktiekurserna kan stiga och sjunka kraftigt. Fondernas investeringar fördelas i alla fall på många företag och det minskar risken.

Läs mera.