Pienyhtiöt hyötyvät koronlaskuista

Säästä & sijoita
Pienyhtiöt hyötyvät koronlaskuista

Horisontti

10.09.2024

Jaa:

Pienyhtiöiden osakkeiden kehitys pörssissä on kääntynyt nousuun muutaman haasteellisen vuoden jälkeen. Pienet yhtiöt ovat korkotason muutoksille herkempiä kuin suuret yhtiöt ja siten trendi voi jatkua. Salkunhoitaja Jari Pusa vastaa kolmeen kysymykseen pienyhtiöistä.

Miten näet pienyhtiöosakkeiden kehityksen jatkossa?

Näkemyksemme pienyhtiöiden osakkeista on melko yksinkertainen. Pienyhtiöiden suurempia selkeästi heikompi pörssikehitys viimeisen kolmen vuoden aikana kytkeytyy samalla ajanjaksolla tapahtuneeseen voimakkaaseen korkojen nousuun. Heikko pörssikehitys on osittain perusteltua, mutta liike on myös ollut aiheettoman suuri.

Pienyhtiöiden voimakas kurssilasku on tarjonnut pitkäjänteiselle sijoittajalle houkuttelevan mahdollisuuden, ja myös aiempaa matalampi arvostustaso on plussaa. Lyhyellä tähtäimellä katsottuna on kuitenkin tärkeämpää, että korkojen lasku on nyt aloitettu. Tämän seurauksena pienten ja suurten yhtiöiden välisen kurssikehitys- ja arvostuskuilun pitäisi alkaa kaventua.

Miltä pienyhtiöiden arvostustasot näyttävät?

Pienyhtiöstä koostuva indeksi on vuoden 2020 alusta lähtien tuottanut 35 prosenttia verrattuna suuryhtiöiden indeksin noin 80 prosenttiin. Pienyhtiöiden tuloskehitys on ollut heikompaa, mutta se ei riitä syyksi pienyhtiöiden osakekurssien selvästi heikommalle kehitykselle.

Pienyhtiöindeksin eteenpäin katsova P/E-luku on laskenut vuoden 2021 huippulukemasta 23x tämän päivän noin 15x-tasoille – samanaikaisesti suurten yhtiöiden arvostustaso on pysynyt muuttumattomana noin P/E 20x-tasolla. Tämä tarkoittaa, että pienyhtiöt ovat siirtyneet noin 15 prosentin arvostuspreemiosta 25 prosentin alennukseen eli jopa finanssikriisiä alhaisemmalle tasolle.

Pääasiallinen syy tällekin on muuttunut korkotaso. Pitkien markkinakorkojen ja pienten sekä suurten yhtiöiden osakkeiden suhteellisella tuotolla on vahva yhteys.

Korkojen, ja siten sijoittajien tuotto-odotuksien, noustessa pienyhtiöt kärsivät. Toisena syynä voidaan mainita, että pienyhtiöt kasvavat usein nopeammin kuin suuret. Lisäksi pienyhtiöillä on yleisesti korkeampi velkaantumisaste, matalammat marginaalit, kapeammat tuottovirrat sekä vaihtelevampi voittojen taso.

Pienyhtiöihin liittyvät riskit nähdään siis korkeampina.

Mitä trendejä voi nähdä?

Kulutusyhtiöiden palautumisen nähdään olevan lähellä. Ruotsissa kuluttajasentimentti on vahvistunut tänä vuonna selvästi kahden heikomman vuoden jälkeen. Sama voi olla edessä myös Suomessa, kun korot laskevat ja talouskasvu käynnistyy.

Yrityksissä puhutaan vähemmän hintatasosta eli siitä, miten ne näkevät mahdollisuuden nostaa hintojaan jatkossa. Tämä voidaan tulkita viestinä siitä, että hintoja korjataan maltillisemmin, mikä voi puolestaan auttaa pitämään inflaation matalalla.

Kaikella tällä olisi osaltaan piristävä vaikutus kulutukseen.

Handelsbankenin rahastojen kautta voi sijoittaa suomalaisiin ja pohjoismaisiin pienyhtiöihin

 

Suositushistoria

Suositusperiaatteet

Arvostusperiaatteet

Vastuuvapaus


Jari Pusa

Jari Pusa

Salkunhoitaja

Kauppatieteiden maisteri, Handelsbankenissa vuodesta 2005. Entinen yleisurheilija, jonka vapaa-aika kuluu kuntoillessa ja kenttien laidoilla lasten harrastusten parissa. Omat sijoitukset pääasiassa osakkeisiin tai osakerahastoihin, mutta konservatiivisella asenteella.


Pohjoismaiset Pienyhtiöt ja Handelsbankenin muut osakerahastot

Pohjoismaiset Pienyhtiöt ja Handelsbankenin muut osakerahastot

Osakerahastojen arvonkehitys seuraa osakemarkkinoiden kehitystä. Osakerahastoihin sijoittamisessa riski on korkein, koska osakkeiden kurssit voivat nousta ja laskea voimakkaasti. Sijoitukset kuitenkin hajautetaan useisiin kohteisiin, mikä pienentää riskiä.

Lue lisää.