Intressanta poddar just nu – sex lyssningstips

Spara & placera
Intressanta poddar just nu – sex lyssningstips

Horisonten

25.08.2023

Jaa:

Podcasterna ökar i popularitet, och också placerings- och ekonomifrågor diskuteras i flera olika program. Vi bad våra bankproffs berätta vilka poddar de lyssnar på när de är på rörlig fot.

 


Jussi Heikkilä
Placeringschef

Sijoituskästi

Vad? Teemu Liilas och Kevin van Dessels gäster är kända personer vars historier och inställning till pengar i allmänhet är intressant att lyssna på. I programmet gästar dessutom då och då verkliga proffs från olika delområden av den ekonomiska världen, och dem lyssnar man naturligtvis gärna på.

För vem? Lämpar sig för alla. Avsnitten erbjuder nyttig kunskap både för en ny och för en mer erfaren placerare. Jag rekommenderar att du kollar avsnittsutbudet och väljer ett lämpligt tema eller en intressant gäst att starta med.

Ett avsnitt som du minns? Lyssna till exempel på avsnittet där Hilden, Puttonen, Pyysing eller Vilen är gäster. Och bestäm sen själv vad du tycker.

Var och när? När jag är ensam. En lämplig stund är vanligen när jag joggar, antingen med eller utan hunden. Också när jag förflyttar mig från en plats till en annan med cykel eller bil är ett bra tillfälle att lyssna på ett eller flera avsnitt av vilken som helst podd.


 

Suvi Jakovirta
Senior expert, investeringsprodukter och ansvarsfulla investeringar

Acquired. Every Company Has a Story.

Vad? Berättar om världens mest kända företag och deras ibland helt otroliga historier. Erbjuder möjlighet att lära känna företagens historia, strategi, framgångar och misslyckanden. Traditionell bolagsanalys sammanlänkas på ett briljant sätt med berättandet.

För vem? För alla som är intresserade av olika företag och deras framgångshistorier.

Ett avsnitt som du minns? Lyxvarubolaget LVMH:s historia dvs. hur Bernard Arnault förvandlade en 15 miljoner dollars investering i ett konkursfärdigt franskt textilbolag till världens största privata egendom.

Var och när? När jag joggar, när jag promenerar till jobbet samt under tåg- och flygresor.


 


Robert Kerttula
Private Banker
Gräsvikens kontor, Helsingfors

Venäjä-podi

Vad? Behandlar Ryssland ur ett historiskt och ekonomiskt perspektiv samt också utvidgat ur ett samhälleligt perspektiv. Ger en intressant historisk översikt över bland annat stormaktspolitikens historia, relationerna mellan Finland och Ryssland samt sanktionernas verkningar för den ryska ekonomin. Debattörer är finlandsryssarna Anton Nikolenko och Michail Ionin.

För vem? För alla som är intresserade av historia, politik och ekonomi.

Ett avsnitt som du minns? Avsnittet med Iikka Korhonen som är forskningschef på Finlands Bank. I avsnittet behandlades olika sanktionstyper och bedömdes utgående från siffror hur sanktionerna har bitit.

Var och när? Nästan alltid i bilen och under joggingrundan.


 


Pirjetta Soikkeli
Kommunikationschef

Digitalpodden

Vad? Dagens Industris populära podd berättar om digitala projekt, investeringar och startup-bolag som revolutionerat världen. Alla branscher har nytta av digitaliseringen. En enorm förändring pågår som bäst, och vi alla borde hänga med i utvecklingen. Podden öppnar denna förändring med hjälp av exempel.

För vem? För alla som är intresserade av framtida lösningar.

Ett avsnitt som du minns? Jag minns till exempel ett avsnitt som publicerades i början av augusti, där temat var självkörande lastbilar och hållbara lösningar i trafiken.

Var och när? När jag promenerar till jobbet eller hem från jobbet.


 


Matias Vilja
Kreditanalytiker

inderesPodi

Vad? Inderes analytiker diskuterar finländska börsbolag. Ofta fördjupar man sig i aktuella teman och diskuterar hur nyheterna påverkar börsen. Lyssnaren får veta vad som händer i Finland och i världen samt i vilken riktning aktiemarknaden går i olika sektorer och som helhet. I podden presenterar man också grundläggande fakta om placering, till exempel hur aktiemarknaden fungerar, samt kända placerares teorier.

För vem? För alla som vill lära sig något nytt eller veta vad som händer på marknaden.

Ett avsnitt som du minns? Avsnitten som behandlar spelbranschen och avsnittet vars tema är den amerikanska placeraren Peter Lynch och hans placeringsstrategi.

Var och när? När jag promenerar eller cyklar till jobbet eller hem från jobbet, när jag städar samt ibland under joggingrundan.


 

Johanna Vainionpää
Privatkundsansvarig
Kontoret i Seinäjoki

Seminuoret sijoittajat

Vad? Lätt och ledig lyssning om viktiga och aktuella ekonomifrågor, placering och sparande, värdar är Joel Harkimo och Jani Junnila.

För vem? För personer i alla åldrar som är intresserade av ekonomi och placering. I själva verket var det ursprungligen min åtta år yngre bror som rekommenderade podden.

Ett avsnitt som du minns? ”Mihin katosivat 500 miljardia” (Vart försvann 500 miljarder). Silicon Valley Bank och Credit Suisse var då ett hett samtalsämne. Jag gillade att man i podden genast tog upp ett aktuellt ämne och talade om det på ett tydligt språk. Man försökte inte gömma sig bakom fina termer.

Var och när? Ibland under morgonrutinerna, ibland när jag cyklar och i bilen.


 

De ovan nämnda podcasterna hittas vanligen i de populära podcast-tjänsterna Apple Podcasts, Google Podcasts, Podimo, Podtail, Spotify och Supla.

TEXT: Marjo Kanerva