Små bäckar blir en bred älv – fyra orsaker varför du ska spara och investera

Din ekonomi|
Spara & placera
Små bäckar blir en bred älv – fyra orsaker varför du ska spara och investera

Kompassen

14.11.2023

Jaa:

När du sparar och investerar regelbundet, hinner också små summor under årens lopp bli en ordentlig peng. Viktigast är att sätta i gång. Här är en lista på fyra orsaker varför du ska spara och investera.

1)    Buffert för dåliga eller goda tider

Det är bra att vara förberedd på oförutsedda utgifter. I stället för att ha bufferten på ett vanligt brukskonto kan du lägga dem på ett placeringskonto eller i någon fond, som det är enkelt att sälja. Viktigt är att ha sparat en summa som motsvarar åtminstone några månadslöner.

2)    Skydd mot inflation

Den galopperande inflationen gör att det är ännu viktigare att spara. När du sparar och investerar så försäkrar du dig om att din köpkraft inte försämras.

De senaste åren har avkastningen på kontoinsättningar och investeringar i räntepapper varit ganska blygsam. Den höga inflationen försämrar avkastningen ytterligare. Om du har investerat i en räntefond, kan räntestigningen leda till att avkastningen på fonden försämras.

Om dina sparmål ligger långt i framtiden och du inte är rädd för att ta en risk, är oftast aktiefonderna och aktierna en lösning för bättre avkastning.

3)    För barnens framtid

Spara till ett startkapital åt barnet – eget eller ett barnbarn eller ett gudbarn – så att hen kan köpa sig en bostad, en bil eller studera. En regelbundet sparad peng hinner bli en stor summa innan barnet har vuxit upp.

Kontakta ditt bankkontor och fråga, hur du kan komma i gång.

Läs mera om sparande till barn.

4)    Till pension

När du kompletterar den lagstadgade pensionen med ditt sparande, så kan du också som pensionär hålla på med dina hobbyn och leva ett rikt liv. När du börjar i tid, kan du eftersträva en bra avkastning till lite större risk.

En frivillig pensionsförsäkring är ett utmärkt sätt att förbereda sig för pensionen tack vara skattefördelen med den. Du får årligen tillbaka 30 procent av försäkringspremierna i din personliga beskattning  - ända upp till 5 000 euro.

Läs mera om pensionssparande.

Fondsparandets ABC

  • Fonderna är ett enkelt sätt att regelbundet spara pengar.
  • Ett litet månatligt belopp blir under årens lopp en inte föraktlig peng. Vilken risknivå och hur du vill fondspara bestämmer du själv utgående från din situation och dina önskemål.
  • När sparbeloppet debiteras ditt konto automatiskt varje månad, så sparar du nästan obemärkt.

 

Läs mera om fondsparande.

Utnyttja ränta på ränta-fenomenet

Utnyttja ränta på ränta-fenomenet

”Ränta på ränta är världens åttonde underverk. Den som begriper det, förtjänar på det; den som inte begriper det, betalar för det.” Det här insåg redan Albert Einstein.

Oberoende av, vilket ditt sparmål är, så är ränta på ränta-fenomenet den viktigaste orsaken att börja spara.

Förenklat handlar det om att du får ränta inte bara på ditt sparade kapital utan också på dina tidigare avkastningar du fått. Varje år räknas räntan på ett allt större kapital. Ju längre spartiden är, desto starkare är fenomenet.

Graf: Börsstiftelsen