Mörka moln hopar sig över världsekonomin
Tack vare driven inom tjänstesektorn och på arbetsmarknaden har den globala ekonomin upplevt en positivare stämning än förväntat. Det skymtar i alla fall svårare tider, då finansieringen blir allt tuffare och tidigare räntehöjningar slår till med full styrka i realekonomin. Hur ser ekonomin för resten av året ut?
Stämningen inom den globala ekonomin repade sig i början av året. Konsumentpriserna har stigit snabbt och hushållens köpkraft har därmed minskat, men efterfrågan på tjänster har fortfarande varit stor.
Även arbetsmarknaden har varit livskraftig. Än så länge har det inte synts några tecken på att förbättringen inom sysselsättningen skulle avta. Inom industrin har man däremot redan kunnat skönja en lite svagare utveckling.
En svag recession håller på att skapas
Mörka moln håller nu på att hopa sig över ekonomin. Den allt stramare penningpolitiken minskar den ekonomiska aktiviteten och avspeglas också på andra sätt. Exempel på störningarna är bankproblemen i USA i mars.
Reallönerna har utvecklats negativt och det försvagar hushållens konsumtion.
Centralbankernas tidigare räntehöjningar påverkar i fortsättningen realekonomin allt negativare. Redan nu har efterfrågan på krediter bland hushåll och företag minskat betydligt. Som en följd av den höga inflationen har reallönerna utvecklats negativt och det försvagar hushållens konsumtion.
Då tillväxten av BNP snart stannar upp så bromsar det även upp efterfrågan på arbetskraft. Då man ser till de senaste årens positiva tillväxtsiffror för BNP så innebär den globala recession vi har framför oss mest en kyligare tillväxtmiljö – inte en djup recession.
Den underliggande inflationen är seg
Inflationstakten håller nu på att avta ordentligt. Euroområdets inflation minskade under tiden maj till april från 7,0 procent till 6,1 procent. I oktober uppgick inflationen som högst till 10,6 procent. Trots att den totala inflationen avtagit är den underliggande inflationen segare än tänkt. Även om löneförhöjningarna underlättar livet ekonomiskt för hushållen och den avtagande totala inflationen också kompenserar förlorad köpkraft, så upprätthåller det samtidigt en hög underliggande inflation.
Lyckligtvis finns det tecken på en vändning också för den underliggande inflationens del.
Räntetopp för handen
För att stävja den höga inflationen har centralbankerna höjt räntorna märkbart det senaste året. Räntehöjningarna kommer snart till vägs ände.
Till slut kommer inflationen att avta och nästa år får vi se räntesänkningar.
Vi räknar med att Europeiska centralbanken höjer sina räntor ännu i juni och juli. Centralbanksräntorna kommer att vara på en hög nivå ännu en längre tid, så att det dämpar den underliggande inflationen. Till slut kommer inflationen alltså att avta och nästa år får vi se räntesänkningar.
Centralbankernas sänkta räntor och en avtagande inflation stöder både konsumtionen och investeringarna från och med nästa år. Det här ger skjuts åt den globala tillväxten igen. För att citera vår ekonomiska prognos ”de mörka molnen hopar sig över ekonomin, men det ser klarare ut vid horisonten”.
Handelsbankens ekonomiska prognos och översikt över aktiemarknaden
Ekonomin har utvecklats bättre än väntat under den första delen av året. Fortsätter trenden?
Centralbankerna har höjt räntorna märkbart det senaste året. Är räntetoppen nu nådd? Hur påverkas investeringsportföljerna av den höga räntenivån?
Handelsbanken Finlands ekonomiska prognos och översikt över aktiemarknaden presenterades 24.5.2023. Våra experter i studion var chefsekonom Timo Hirvonen och investeringsdirektör Jani Stenius.
Janne Ronkanen
Seniorekonom
Ekonomie magister, i Handelsbanken sedan 2006. Principen för den egna ekonomin är planenlighet. Fritiden firas på stugan tillsammans med familjen, vid fiskespöt och på golfgreenen.