Maailmantalouden ylle kerääntyy tummia pilviä

Säästä & sijoita
Maailmantalouden ylle kerääntyy tummia pilviä

Horisontti

13.06.2023

Jaa:

Globaalin talouden vire on ollut alkuvuonna vahvan palvelusektorin ja työmarkkinan vedossa odotettua positiivisempi. Vaikeampia hetkiä kuitenkin siintää edessä, kun rahoitusolosuhteet edelleen kiristyvät ja aiempien koronnostojen täydet vaikutukset alkavat näkyä reaalitaloudessa. Miltä loppuvuosi näyttää talouden näkökulmasta?

Tunnelmat maailmantaloudessa kohenivat tämän vuoden alussa. Kuluttajahinnat ovat nousseet nopeasti, ja kotitalouksien ostovoima on supistunut, mutta palvelujen kulutus on pysynyt pirteänä.

Myös työmarkkinat ovat pysyneet vahvoina, eikä toistaiseksi ole juurikaan nähty merkkejä työllisyyden kasvun hidastumisesta. Teollisuussektorilla on sen sijaan jo nähty heikompaa kehitystä.

Lievä taantuma muotoutuu
Tummia pilviä on nyt kuitenkin kerääntymässä talouden ylle. Rahapolitiikan kiristyminen heikentää entisestään talouden toimeliaisuutta ja aiheuttaa myös muita heijastusvaikutuksia. Häiriöistä esimerkkinä ovat Yhdysvalloissa maaliskuussa nähdyt pankkiongelmat.

Reaalipalkat ovat kehittyneet heikosti, mikä heikentää kotitalouksien kulutusta.

Keskuspankkien aiempien koronnostojen vaikutukset näkyvätkin jatkossa reaalitaloudessa entistä negatiivisemmin. Jo nyt kotitalouksien ja yritysten luottojen kysyntä on vähentynyt huomattavasti. Korkean inflaation seurauksena reaalipalkat ovat kehittyneet heikosti, mikä heikentää kotitalouksien kulutusta.

Edessä oleva BKT:n kasvun jäähtyminen jarruttaa samalla työvoiman kysyntää. Viime vuoden hyvien BKT-kasvulukujen valossa nyt muotoutumassa oleva globaali taantuma tarkoittaa kuitenkin kasvuolojen viilenemistä – ei syvää taantumaa.

Pohjainflaatio yhä sitkeää
Inflaatio on nyt hidastumassa vauhdilla. Esimerkiksi euroalueen inflaatio hidastui toukokuussa huhtikuun 7,0 prosentista 6,1 prosenttiin. Viime lokakuussa inflaatio kävi korkeimmillaan 10,6 prosentissa.

Kokonaisinflaation hidastumisesta huolimatta pohjainflaatio on osoittautunut ennakoitua sitkeämmäksi. Vaikka palkkojen nousu helpottaa kotitalouksien rahatilannetta ja kokonaisinflaation hidastuessa parantaa myös menetettyä ostovoimaa, se pitää samalla yllä korkeaa pohjainflaatiota.

Onneksi pohjainflaatiossakin on jo nähtävillä orastavia taittumisen merkkejä.

Korkohuippu käsillä
Korkean inflaation taltuttamiseksi keskuspankit ovat viimeisen vuoden aikana nostaneet korkoja tuntuvasti. Tämä koronnostosykli on pian tulossa päätökseen.

Lopulta inflaatio kuitenkin hellittää, ja koronlaskut alkavat ensi vuonna.

Odotamme Euroopan keskuspankin nostavan korkojaan vielä kesä- ja heinäkuussa. Keskuspankkikorot pysyvät kuitenkin korkealla vielä pidemmän aikaa, jotta sitkeä pohjainflaatio saadaan nujerrettua. Lopulta inflaatio kuitenkin hellittää, ja koronlaskut alkavat ensi vuonna.

Keskuspankkien koronlaskut ja inflaation hidastuminen tukevat kulutusta ja investointeja ensi vuodesta lähtien. Tämän seurauksena maailmantalouden kasvuvauhti alkaa jälleen voimistua. Tuoretta talousennustettamme siteeratakseni ”tummat pilvet kerääntyvät talouden ylle, mutta horisontissa jo kirkastuu”.

 

Talous on kehittynyt alkuvuodesta odotettua paremmin – jatkuuko trendi?

Keskuspankit ovat nostaneet korkoja tuntuvasti viimeisen vuoden aikana. Onko korkohuippu jo käsillä? Entä miten korkotason muutos vaikuttaa sijoitussalkkuihin?

 

Handelsbanken Suomen talousennuste ja osakemarkkinakatsaus esiteltiin 24.5.2023. Asiantuntijamme studiossa olivat pääekonomisti Timo Hirvonen ja sijoitusjohtaja Jani Stenius.

Katso videotallenne.

Tutustu talousennustekatsaukseen.


Janne Ronkanen

Janne Ronkanen

Senioriekonomisti

Kauppatieteiden maisteri, Handelsbankenissa vuodesta 2006. Omassa taloudessa pääohjenuorana on suunnitelmallisuus. Vapaa-ajalla mökkeilee perheen kanssa, kalastaa ja viettää aikaa golf-viheriöillä.