Kan det här året äntligen bli småföretagens år?

Spara & placera
Kan det här året äntligen bli småföretagens år?

Horisonten

30.01.2024

Jaa:

Tack vare den branta kursuppgången under förra årets sista månader fick vi ett av de bästa börsåren någonsin på flera marknader. Uppgången fördelade sig ändå inte jämnt. Det uppstod en klar skillnad mellan utvecklingen i stora och små bolag. Varför gick det så?

Avkastningen på små bolag låg 7–10 procentenheter lägre – beroende på marknad – än på de stora bolagen, även om småbolag vanligen avkastar bättre när börskurserna stiger.

Vad var det som fick småbolagen att hamna på efterkälken?

På den nordamerikanska marknaden halkade småbolagen av utvecklingen senaste vår. Bankkrisen i USA skärpte bankernas långivning och det påverkade i allra mest småbolagen som framför allt var beroende av bankfinansiering. Storbolagen hämtar sin finansiering på obligationsmarknaden.

Samtidigt med den skärpta långivningen klättrade räntenivån brant och det ökade småbolagens finansieringskostnader mycket mera. Därför började investerarna allmänt sky småbolagen och trenden fick också snabbt fotfäste i Europa, fastän inte kanske så starkt.

Avkastningen på MSCI Nordic-indexet uppgick ifjol till nästan 18 procent, medan MSCI Nordic Small Cap-indexet inte gav mera än ca 11 procent.

Nu väntar vi oss en ordentlig resultattillväxt av småbolagen

Aktiekurserna ger en bild av det som komma ska om ett antal månader. Men nu speglar småbolagens svagare kursutveckling inte några låga förväntningar på resultattillväxt. Tvärtom.

Marknaderna både i Norden och i Europa förväntar sig en stark resultattillväxt av småföretagen detta år. För storbolagens del räknar man med att resultattillväxten ska stanna på i det närmaste noll.

Skillnaden i resultatförväntningarna har lett till att klyftan mellan värderingen av små och stora företag har vuxit sig så historiskt stor.
 

Källa: Bloomberg

Skillnaden i värdering ökar visserligen på grund av den branta uppgången för Novo Nordisks värdering och den ökade tyngd företaget fått i MSCI Nordic-indexet. Även om man utelämnar Novo från MSCI Nordic-indexet, så är storbolagens värdering ändå lite bättre än för de mindre företagen. Om man jämför småbolagens värdering idag, så är den jämfört med sin egen historia, nästan 20 procent lägre än den genomsnittliga värderingen under de senaste tio åren.

Sjunkande räntor belönar småföretagen

Marknadsräntorna steg i slutet av fjolåret till den högsta nivån på 16 år. Nu upplever de en sjunkande trend tack vare den styrning som förekommit i centralbankernas kommentarer.

De sjunkande räntorna stöder småföretagens kursutveckling på två sätt.

För det första, så sjunker tillväxtbolagens finansieringskostnader och det förbättrar lönsamheten. För det andra, så har räntenivån och värderingsnivän en omvänd koppling. Ju lägre räntorna sjunker, desto högre värdering accepterar investerarna och desto villigare är de att betala ett högre pris för aktierna.

De goda resultatutsikterna och den låga värderingen gör småbolagen till ett intressant investeringsobjekt just nu för investeringar på lång sikt.

I Handelsbankens fonder kan du investera i nordiska småbolag, finska småbolag, svenska småbolag och nordamerikanska småbolag

 

Rekommendationshistoria

Rekommendationsprinciper

Värderingsprinciper

Ansvarsbegränsning


Jari Pusa

Jari Pusa

Portföljförvaltare

Ekonomie magister, i Handelsbanken sedan 2005. Fd. friidrottare, vars fritid går till motion och vid plankanten när barnen är aktiva. Har främst investerat i aktier och aktiefonder, men konservativt.


Nordiska Småbolag och Handelsbankens övriga aktiefonder

Nordiska Småbolag och Handelsbankens övriga aktiefonder

Utvecklingen i aktiefonderna följer utvecklingen på aktiemarknaden. Risken är högst för en placering i aktiefonderna, för aktiekurserna kan stiga och sjunka kraftigt. Fondernas investeringar fördelas i alla fall på många företag och det minskar risken.

Läs mera.