Jag placerar: Sofia Lindholm låter fondinvesteringarna rulla på

Spara & placera
Jag placerar: Sofia Lindholm låter fondinvesteringarna rulla på

Horisonten

15.12.2022

Jaa:

Ett regelbundet sparande har gjort det möjligt för Sofia Lindholm att köpa sig en egen bostad och att tågluffa i Australien. Nu tänker Sofia utnyttja skattefördelen i den frivilliga pensionsförsäkningen.

Hur blev du intresserad av investeringar?

Jag har allt från det jag var liten vetat att man bör spara. När jag var liten tecknade min mamma en placeringsförsäkring åt mig. När jag blev myndig diskuterade jag med min bank och vi möblerade om i min portfölj. Efter att jag kom ut i arbetslivet har jag alltid sparat en del av min lön.

Jag fick blodad tand när jag för fem år sedan började på banken. Här talas det hela tiden om investeringar.

Hurdan är du som investerare?

Jag månadssparar, det vill säga jag lägger varje månad en del av min lön åt sidan, i huvudsak tecknar jag aktiefonder. Mina fondinnehav får rulla på, jag gör inte några ändringar i dem. Jag har också några direkta aktieinnehav.

Jag lägger varje månad en del av min lön åt sidan, i huvudsak tecknar jag aktiefonder.

Dina mål?

Jag har en långsiktig investeringsplan. Jag sparar till nästa bostadsköp och på ännu längre sikt till pensionen. Givetvis har jag också en buffert om det händer något oväntat.

Dina största framgångar och misslyckanden som investerare?

Jag BSP-sparade till min bostad. Jag ville inte längre betala hyra och amortera någon annas bolån. Jag tyckte också att när jag amorterar på mitt eget bolån sparar jag på ett annat sätt än i direkta investeringar eller på konto. Nu bor jag i en stor, ljus tvårumslägenhet i Vanda.

År 2016 tog jag ledigt från jobbet och åkte på en 6 månaders tågluffarresa till Australien. En dyr resa som jag kunde göra tack vare besparingarna. Om man är under 30 år kan man åka som turist till Australien och samtidigt jobba – jag jobbade en och en halv månad på en vingård i Yarra Valley. Jag plockade vindruvor, skötte om buteljeringen och packade beställningar.

Några specifika misslyckanden kommer jag inte på. Coronan och Ukraina har givetvis ställt till det och de syns i fondernas avkastning, men de kan inte ses som misslyckanden. Priserna ligger nu på en låg nivå och jag kan köpa billigt.

Dina investeringsfavoriter just nu?

Jag har beslutat mig för att teckna en frivillig pensionsförsäkring. En skattefördel på 30 procent är inte illa och jag tänker utnyttja den redan i år. Mitt bolån har räntejusteringsdag i december och då ska jag gå igenom alla mina investeringar, så jag vet hur mycket jag kan lägga i pensionsförsäkringen.

Jag vill ha pengar till annat än elräkningen och nudlar när jag går i pension.

Jag har ännu 40 år kvar i arbetslivet, så de små summorna hinner växa till sig. Jag vill ha pengar till annat än elräkningen och nudlar när jag går i pension, exempelvis resor.

Vad har du lärt dig medan du investerat?

Nuförtiden följer jag med världens gång i de dagliga nyheterna och min allmänbildning har ökat. Allt påverkar allting.

Jag har insett att det är någon idé med att spara. De många bäckarna små blir den berömda stora ån. Man kan öka sparbeloppet när lönen stiger.

Ditt råd till andra?

Det lönar sig att börja spara genast. Det finns oändligt med alternativ för risktagandet. För att begränsa risken är det bra att sprida sina investeringar globalt. Det lönar sig inte att investera i något som man inte känner.

 

Sofia Lindholm

  • Privatkundsansvarig, Gräsvikens kontor i Helsingfors
  • Tradenom, 31 år
  • Född i Helsingfors, bor nu i Vanda
  • På min fritid går jag på gym och simmar. Jag är en aktiv bänkidrottare och har HIFK:s säsongkort. En gång i tiden spelade jag aktivt handboll och planerar att ta upp handbollen igen men i en lekfullare form.
Påverka de inkomster du får som pensionär

Påverka de inkomster du får som pensionär

Den frivilliga pensionen är ett utmärkt sätt att förbereda sig inför pensionen tack vare skattefördelen.

När du börjar i tid, drar du full nytta av den långa spartiden. Också en liten månatlig summa blir till en trevlig tilläggspension.

Läs mera.