Jag placerar: Hanne Katrama är en ihärdigt långsiktig investerare
Landchef Hanne Katrama fattade ett beslut med långsiktiga verkningar redan som 30-åring. Fondsparandet har skapat en buffert för livets olika vändningar och hjälpt att skapa ett kapital. Efter att beslutet var fattat har Hanne kunnat göra en karriär som en lat placerare.
Hur blev du intresserad av investeringar?
Redan för länge sedan, långt innan pensionen när jag var ca 30 år, fick jag ett råd av en äldre bekant.
Hen gav mig tipset att investera för pensionen med orden ”du har horisonten långt i framtiden och placerandet skulle du göra så där sidan om. Om du sparar en viss summa varje månad, så ska vi se hur din portfölj ser ut efter ett antal år”.
Jag tog det kloka rådet ad notam.
Hurdan är du som investerare?
Som investerare är jag lugn och lat. Jag orkar inte följa med händelserna på marknaden så intensivt, utan att ta ögonen från dem – jag litar på proffsen inom placering.
Jag gillar fortfarande om kapitalförvaltningsfonderna, det har jag alltid gjort. Där kan jag välja lämplig risknivå och något som passar mina mål.
Det är de professionella förvaltarna som tar hand om kapitalförvaltningsfonderna åt mig. De följer med marknaderna aktivt och ändrar allokeringen i dem. Det är bättre att utnyttja sakkunskapen i stället för att välja investeringsobjekt själv via försök och eventuella misstag.
Dina mål?
Jag har kommit fram till att den privata ekonomin är en helhet, där det behövs både långtids- och korttidsbuffertar också om man amorterar lån samtidigt.
Alternativen, alltså buffertarna för vardagen, ger trygghet.
Mitt mål är att samla en viss förmögenhet med tanke på framtiden och att ha alternativen i mina egna händer även om det händer något oväntat eller livet tar en ny vändning. Alternativen, alltså buffertarna för vardagen, ger trygghet.
Dina största framgångar och misslyckanden som investerare?
Min framgång är att jag började spara och att jag började för länge sedan. Jag har hållit fast vid mitt månadssparande oberoende av väder och vind på marknaden. Jag kan bara konstatera att den tidsmässiga spridningen har fungerat.
Jag misslyckades i början, när jag själv aktivt försökte välja och byta investeringsobjekt. Om man inte följer med marknaden regelbundet, lönar det sig att lämna över beslutsfattandet till experterna. I början ökade bara kostnaderna på grund av mina många transaktioner, inte avkastningen.
Vilka investeringsfavoriter har du just nu?
För mitt månadssparande har jag valt Handelsbankens kapitalförvaltningsfonder och dem håller jag fast vid. De är enkla och begripliga, så de fungerar bra för mig.
Jag funderar, hur jag som investerare skulle vara klokare än proffsen.
Fondförvaltarna har hela tiden tillgång till aktuell data om investeringsmarknaden och teamen jobbar över landsgränserna. Jag funderar, hur jag som investerare skulle vara klokare än proffsen.
Fondsparandet har tålt tidens tand mycket bra, så de har förblivit mina favoriter under årtiondenas gång.
Vad har du lärt dig?
Tiden har betydelse när man investerar – ju tidigare du börjar, desto bättre. Det är inte tajmningen som avgör utan det är regelbundenheten som gör att kapitalet växer.
Jag är visst intresserad av stämningen eller informationen på marknaden, men jag fattar ändå inte några snabba beslut när något verkar lockande.
Vilka råd kan du ge andra?
Man ska slå fast sina egna mål, varför investerar man? Är målet en tilläggspension, någon stor anskaffning om några år eller att skapa en buffert? Målet påverkar tidsperioden.
I varje fall uppmanar jag att börja. Ju längre tid du sparar och investerar, desto bättre är det.
Månadssparandet har passat mig bäst. Ett avtalat belopp har obemärkt flyttats över till fonderna på lönedagen och efter några år ser du resultatet. Jag tar visserligen en titt varje månad på fondportföljens saldo, som en belöning.
Hanne Katrama
Landchef, Handelsbanken Finland
Ekonomie magister, i Handelsbanken sedan år 1997.
Njuter av att röra sig i naturen, vandra i bergen och dyka i klart vatten.