Hushållsavdraget ändras – juristen berättar hur

Din ekonomi|
Juristen förklarar
Hushållsavdraget ändras – juristen berättar hur

Kompassen

07.11.2024

Jaa:

Snart är det dags att fylla i skattedeklarationen även om den inte behöver lämnas in förrän på våren. Genom hushållsavdraget, som kan ansökas i beskattningen, kan du dra av en del av kostnaderna för arbete som utförts i hemmet och få skattelättnader. Vad är bra att tänka på när man ansöker om hushållsavdraget och hur kommer det att ändras nästa år?

Hushållsavdraget är ett personligt avdrag som en privatperson kan få för sedvanligt hushållsarbete som man har utförts i hemmet. Med sedvanligt hushållsarbete avses arbete som utförs till förmån för hemmet och de personer som bor där.

Exempel på de vanligaste hushållsarbetena som berättigar till hushållsavdrag är städning och matlagning samt skötsel av gårdsplan och trädgård. Som omsorgsarbete och vårdarbete räknas till exempel vård av barn. Renoveringar inkluderar till exempel renovering av kök, badrum och andra rum samt el- och rörarbeten i egnahemshus.

Avdragsbeloppet beror på vilken typ av arbete du söker avdrag för. Avdragsprocenten och avdragets maximibelopp varierar beroende på typ av arbete.

För att kunna utnyttja hushållsavdrag behöver du verifikationer på det utförda arbetet, så det lönar sig att spara dem direkt.

Läs om ändringarna i beskattningen för 2024 och 2025.

1) Hur mycket och för vilket arbete kan jag ansöka om hushållsavdrag i beskattningen för innevarande år?

Ett avdrag på 60 procent av arbetets andel kan göras av hushålls-, omsorgs- och vårdarbete och avstående från oljeuppvärmning när arbetet har utförts 2024. Av lön som betalats till arbetstagarna kan man dra av 30 procent plus lönebikostnader.

Av fakturor på renovering, alltså ombyggnads- och underhållsarbeten, kan man dra av 40 procent av arbetets andel. Avdraget beräknas enligt det momspliktiga priset på arbetet. Om det är fråga om lönearbete kan den som låter utföra arbetet dra av 15 procent av lönen plus arbetsgivarens bikostnader som anknyter till lönen.

Maximiavdraget för hushålls-, omsorgs- och vårdarbete är 3 500 euro per år och för renoveringskostnader 2 250 euro per år.

Avdragets maximibelopp är dock totalt 3 500 euro och självrisken är 100 euro per person för innevarande år. Du kan också dela avdraget med din make, och då är maximibeloppet totalt 7 000 euro. Om du delar avdraget med din make måste båda betala en självrisk.

Ni kan ansöka om hela avdraget bara i den ena makens beskattning om avdraget inte överstiger de ovannämnda gränserna som fastställts för en person. I detta fall betalas självrisk endast en gång.

2) Hur kommer hushållsavdraget att ändras 2025?

Maximibeloppet för hushållsavdrag för år 2025 är 1 600 euro per person och avdragets självrisk stiger från 100 euro till 150 euro. Med andra ord kommer hushållsavdragets maximibelopp att minska avsevärt.

Tills vidare har det gått att få ett så kallat förhöjt hushållsavdrag för hushålls-, omsorgs- och vårdarbete, men från och med 2025 minskar avdraget för dessa arbeten.

Hushållsavdraget minskar också när en arbetstagare avlönas: från och med 2025 kan personen i beskattningen dra av 13 procent av den betalda lönen plus bikostnader som hänför sig till lönen.

3) Vad behöver jag tänka på när jag ansöker om hushållsavdrag?

För att kunna utnyttja hushållsavdrag måste det företag som ansvarar för det beställda arbetet vara infört i förskottsuppbördsregistret. I regel kan avdrag endast beviljas för momspliktiga tjänster.

Arbetets andel ska vara specificerad i fakturan eftersom exempelvis material som används vid renovering inte kan dras av.

Observera också att hushållsavdraget görs av skatt för det år då fakturan har betalats. För att kunna utnyttja avdraget i beskattningen för 2024 måste fakturan ha betalats under 2024.

Du ansöker om hushållsavdrag genom att komplettera den förhandsifyllda skattedeklarationen. Skattedeklarationen kan innehålla uppgifterna om hushållsavdrag redan på förhand om de har anmälts till Skatteförvaltningen till exempel vid ansökan om skattekort. Det företag som låtit utföra arbetet kan också ha anmält uppgifterna direkt till Skatteförvaltningen. Om uppgifterna redan finns i din förhandsifyllda skattedeklaration ska du kontrollera dem.

Spara verifikationerna på betalt arbete, så går det smidigare att göra skattedeklarationen. Du behöver inte skicka verifikationer tillsammans med skattedeklarationen, utan Skatteförvaltningen kommer att be om uppgifter om det behövs. Behåll alltså verifikationerna ännu efter att du har lämnat in skattedeklarationen.
 

Behöver du hjälp med familjerättsliga frågor?

Vår samarbetspartner Premium Law Oy hjälper dig gärna att hitta den lämpligaste lösningen i alla familjerättsliga ärenden. 

Ta kontakt och boka en tid för ett avgiftsfritt kartläggningsmöte:

 

Viivi Salmelainen

Viivi Salmelainen

Jurist, JM
tfn +358 40 663 7694
viivi.salmelainen@premiumgroup.fi

www.premiumgroup.fi

Spara verifikationerna från nätbanken

Spara verifikationerna från nätbanken

Nätbanksavtalen överförs inte till S-Banken vid slutförandet av företagsaffären 1.12.2024.

Handelsbankens nätbank kommer att avgiftsfritt stå till förfogande för de kunder som överförs till S-Banken fram till utgången av mars 2025. Tjänsterna är dock begränsade.

Det lönar sig ändå för dig att agera redan före din kundrelation överförs till S-Banken. 

Spara redan nu de uppgifter du behöver för beskattningen, såsom nätkontoutdrag, e-fakturor och närmare betalningsuppgifter om fakturorna.

När du gör detta i god tid går det också smidigare att komplettera och kontrollera skattedeklarationen.

 
 

Läs mera.