Kotitalousvähennys muuttuu – juristi kertoo miten
Veroilmoituksen laatiminen lähestyy vääjäämättä, vaikka sen jättöaika on vasta keväällä. Verotuksessa haettavan kotitalousvähennyksen avulla voit vähentää osan kotona teetetyn työn kustannuksista ja saada helpotusta veroihin. Mitä kannattaa ottaa huomioon kotitalousvähennystä haettaessa ja miten kotitalousvähennys muuttuu ensi vuonna?
Kotitalousvähennys on henkilökohtainen vähennys, jonka yksityishenkilö voi saada kotiin teetetyistä tavanomaisista kotitaloustöistä. Tavanomaisuudella tarkoitetaan työtä, jota tehdään yleisesti kodin ja siellä asuvien henkilöiden hyväksi.
Yleisimpiä kotitalousvähennykseen oikeuttavia kotitaloustöitä ovat esimerkiksi siivous ja ruuanlaitto sekä piha-alueen ja puutarhan hoito. Hoiva- ja hoitotyötä on esimerkiksi lastenhoito. Remonttitöihin lukeutuvat esimerkiksi keittiön, kylpyhuoneen ja muiden huoneiden remontointi sekä omakotitalon sähkö- ja putkityöt.
Vähennyksen määrään vaikuttaa se, millaisesta työstä haet vähennystä. Vähennysprosentti ja vähennyksen enimmäismäärä vaihtelevat työn tyypin mukaan.
Kotitalousvähennyksen hyödyntämistä varten tarvitset tositteet teetetyistä töistä, joten ne kannattaa laittaa talteen saman tien.
Lue muutoksista vuosien 2024 ja 2025 verotuksessa.
1) Paljonko ja mistä töistä voin hakea kotitalousvähennystä kuluvan vuoden verotuksessa?
Vuonna 2024 toteutetuista kotitalous-, hoiva- ja hoitotöistä sekä öljylämmityksestä luopumisesta saa vähentää 60 prosenttia työn osuudesta. Työntekijöille maksetusta palkasta voi vähentää 30 prosenttia sekä sivukulut.
Remonteista eli kunnossapito- ja perusparannustöistä maksetuista laskuista saa vähentää 40 prosenttia työn osuudesta. Vähennys lasketaan työn arvonlisäverollisesta hinnasta. Jos kyseessä on palkkatyö, työn teettäjä voi vähentää 15 prosenttia palkasta sekä palkkaan liittyvät työnantajan sivukulut.
Kotitalous-, hoiva- ja hoitotyöstä vähennystä voi saada enintään 3 500 euroa vuodessa ja remonttikuluista enintään 2 250 euroa vuodessa.
Vähennyksen enimmäismäärä on kuitenkin yhteensä 3 500 euroa ja omavastuu kuluvalta vuodelta 100 euroa henkilöltä. Voit myös jakaa vähennyksen puolisosi kanssa, jolloin enimmäismäärä on yhteensä 7 000 euroa. Jos jaat vähennyksen puolison kanssa, molempien tulee maksaa omavastuu.
Voitte hakea koko vähennyksen vain toisen puolison verotuksessa, jos vähennys ei ylitä edellä mainittuja yhdelle henkilölle asetettuja rajoja. Tällöin omavastuu maksetaan vain kerran.
2) Miten kotitalousvähennys muuttuu vuonna 2025?
Vuodelta 2025 kotitalousvähennystä voi saada enintään 1 600 euroa henkilöltä ja vähennyksen omavastuu nousee 100 eurosta 150 euroon. Kotitalousvähennyksen enimmäismäärä siis pienenee merkittävästi.
Toistaiseksi kotitalous-, hoiva- ja hoitotyöstä on väliaikaisesti saanut niin sanotun korotetun kotitalousvähennyksen, mutta vuodesta 2025 alkaen vähennys näistä töistä pienenee.
Kotitalousvähennys pienenee myös työntekijälle maksettavista palkoista: vuodesta 2025 alkaen henkilö voi vähentää verotuksessaan 13 prosenttia maksetusta palkasta ja palkkaan liittyvät sivukulut.
3) Mitä minun pitää ottaa huomioon, kun haen kotitalousvähennystä?
Kotitalousvähennyksen hyödyntäminen edellyttää, että tilattavasta työstä vastaava yritys kuuluu ennakkoperintärekisteriin. Vähennyksen voi pääsääntöisesti saada vain palveluista, jotka ovat arvonlisäverollisia.
Laskulla tulee olla eriteltynä työn hinta, sillä esimerkiksi remontissa käytetyistä materiaaleista ei voi saada vähennystä.
Huomioi myös, että kotitalousvähennyksen saa sen vuoden veroista, jonka aikana lasku on maksettu. Jotta voit hyödyntää vähennyksen vuoden 2024 verotuksessa, laskun tulee olla maksettu vuoden 2024 aikana.
Kotitalousvähennystä haetaan täydentämällä esitäytettyä veroilmoitusta. Veroilmoitus saattaa sisältää tiedot kotitalousvähennyksestä jo ennakkoon, jos ne on ilmoitettu Verohallinnolle esimerkiksi verokorttia hakiessa. Työn teettänyt yritys on myös saattanut ilmoittaa tiedot suoraan Verohallintoon. Jos tiedot ovat valmiina esitäytetyssä veroilmoituksessasi, sinun tulee tarkistaa tiedot.
Laita tositteet talteen maksetuista töistä, niin veroilmoituksen laatiminen sujuu kätevämmin. Tositteita ei tarvitse lähettää veroilmoituksen mukana, vaan Verohallinto pyytää tiedot tarpeen mukaan. Pidä siis tositteet tallessa vielä veroilmoituksen jättämisen jälkeen.
Tarvitsetko apua perheoikeudellisissa asioissa?
Yhteistyökumppanimme Premium Law Oy auttaa mielellään löytämään juuri sinulle sopivimman ratkaisun kaikissa perheoikeudellisissa asioissa.
Ota yhteyttä ja varaa aika veloituksettomaan kartoituspalaveriin:
Viivi Salmelainen
Juristi, OTM
puh. +358 40 663 7694
viivi.salmelainen@premiumgroup.fi
Ota tositteet talteen verkkopankista
Verkkopankkisopimukset eivät siirry S-Pankkiin yrityskaupan toteutuessa 1.12.2024.
Handelsbankenin verkkopankki jää S-Pankkiin siirtyville asiakkaille käyttöön rajatuin palveluin ja maksutta maaliskuun 2025 loppuun asti.
Sinun kannattaa kuitenkin toimia jo ennen asiakkuutesi siirtoa S-Pankkiin.
Ota jo nyt talteen verotusta varten tarvitsemasi tiedot, kuten verkkotiliotteet, e-laskut ja laskujen tarkemmat maksutiedot.
Kun toimit ajoissa, myös veroilmoituksen täydentäminen ja tarkistaminen sujuu helpommin.