Alkuvuoden tuloskausi paketissa, konepajayhtiöillä vahva neljännes

Säästä & sijoita
Alkuvuoden tuloskausi paketissa, konepajayhtiöillä vahva neljännes

Horisontti

13.06.2023

Jaa:

Ensimmäisen vuosineljänneksen tuloskausi on ohi. Euroopassa ja Yhdysvalloissa pörssiyhtiöiden raportit tuottivat positiivisia yllätyksiä. Loppuvuoden ennusteita on siksi pitkästä aikaa alettu tarkistaa ylöspäin, kun viimeisen puolen vuoden aikana ennusteita on pääasiassa päivitetty alaspäin. Olisiko tässä käännepiste?

Suomessa tuloskausi jäi vaisuksi verrattuna länsinaapurimme ja Euroopan yleiseen kehitykseen. Isoista yhtiöistä tulosvaroituksia meillä antoivat YIT, Stora Enso ja UPM.

Varsinaisena tulospäivänä Nokia raportoi odotuksia heikommasta kannattavuudesta. Vaikka yhtiön ydinliiketoiminnan luvut eivät heikentyneet ja loppuvuoden tulosohjeistus oli positiivinen, nähtiin osakkeessa kuitenkin yllättävä, lähes kymmenen prosentin kurssilasku.

Nesteen kohdalla nähtiin tulospäivänä positiivinen kurssireaktio.

Nesteen kohdalla nähtiin tulospäivänä uusiutuvien polttoaineiden vahvan kehityksen ansiosta positiivinen kurssireaktio. Kehitys kuitenkin kääntyi toukokuussa jyrkkään laskuun, mihin on vaikuttanut ainakin Ruotsin päätös laskea biopolttoaineiden jakeluvelvoite EU:n minimitasolle.

Näiden muutaman ison yhtiön kurssilasku on painanut Helsingin pörssin yleisindeksin kehitystä ja saanut markkinan näyttämään yleisesti heikolta. Useat positiiviset kehityssuunnat ovat jääneet tämän kehityksen varjoon.

Konepajayhtiöt ilahduttivat
Helsingin pörssissä tuloskauden valopilkkuna olivat konepajayhtiöt.

Koneen liikevaihto, kannattavuus ja uudet tilaukset ylittivät odotukset. Kiinan-markkinat olivat edelleen heikot, mutta käännettä voidaan odottaa käännettä kesän aikana, kun elvytystoimet alkavat vaikuttaa.

Valmet raportoi vahvat luvut kautta linjan.

Valmet raportoi vahvat luvut kautta linjan. Yhtiön vakaiden liiketoimintojen – Services- ja Automation-yksiköiden – kasvu on voimakasta ja kannattavuus huikean kova.

Cargotecilla ja Konecranesilla oli tulospäivinä kerrottavanaan vastaavaa tarinaa eli odotuksia parempia tuloslukuja, eikä merkkejä kehityksen heikentymisestä ollut havaittavissa. Erityisesti Konecranesin tilausten 18 prosentin vuosikasvu oli kova suoritus.

Vihreä siirtymä tarjoaa tilaisuuksia
Metson tulosraporttikaan ei eronnut edellisistä. Yhtiö raportoi kovimman Q1-tuloksen koskaan. Tämä oli yllättävää, sillä alkuvuosi ei yleensä ole ollut yhtiölle vahvin ajankohta. Planet Positive -tuotteiden myynti kasvoi 45 prosenttia eli kaksi kertaa nopeammin kuin yhtiön koko liikevaihto, mikä kertoo vihreän siirtymän luomista mahdollisuuksista.

Hintojen nopea nousu on tehnyt Wärtsilän asiakkaista entistä varovaisempia.

Wärtsilän vahvaa tulosraporttia varjostivat loppuvuoden aiempaa epävarmemmat näkymät Energia- ja Marine-liiketoiminnoissa. Hintojen nopea nousu on tehnyt asiakkaista entistä varovaisempia.

Konepajayhtiöiden osavuosituloksia vahvistivat kysynnän vilkastuminen, hintojen nousu ja toimitusaikojen nopeutuminen. Tarjontarajoitteiden helpotettua tilauskirjoja saadaan purettua aiempaa vauhdikkaammin. Loppuvuodelta lienee kuitenkin realistista odottaa jonkin verran alhaisempia kasvulukuja.

Tärkeitä suunnannäyttäjiä konepajayhtiöiden kehitykselle ovat ostopäälliköiden indeksit. Mikäli ne jatkavat alaspäin, voi tilauskasvu epävarmuuden kasvaessa hyytyä.

 

Suositushistoria

Suositusperiaatteet

Arvostusperiaatteet

Vastuuvapaus

 

Kuva: Metso Oyj


Jari Pusa

Jari Pusa

Salkunhoitaja

Kauppatieteiden maisteri, Handelsbankenissa vuodesta 2005. Entinen yleisurheilija, jonka vapaa-aika kuluu kuntoillessa ja kenttien laidoilla lasten harrastusten parissa. Omat sijoitukset pääasiassa osakkeisiin tai osakerahastoihin, mutta konservatiivisella asenteella.