Den nordiska aktiemarknaden seglar i motvind

Din ekonomi|
Spara & placera
Den nordiska aktiemarknaden seglar i motvind

Horisonten

12.10.2023

Jaa:

Aktiemarknaden här i Norden har detta år seglat i kraftig motvind jämfört med resten av världen. För investeraren bjuder det på en möjlighet att investera i nordiska kvalitetsbolag billigare än vanligt.

År 2022 gick till historien som ett av de sämsta åren på investeringsmarknaderna någonsin. Vi kommer ihåg året för att det var nästan omöjligt att få någon avkastning oberoende av tillgångsslag.

Från en björnmarknad tar man vanligen sedan ett språng uppåt, så förväntningarna inför detta år var stora. Utvecklingen har i alla fall stannat på medelnivå när man tittar på aktiemarknaderna globalt.

Randmarknaderna utvecklas vanligen starkt när de svåra tiderna är förbi, men denna gång har utvecklingen här i Norden inte kunnat hålla takten jämfört med den globala utvecklingen.

Den svenska marknaden på efterkälken

Den svenska aktiemarknaden ligger nu på samma nivå som vid förra årsskiftet, så den ligger klart efter utvecklingen i övriga Europa.

En av de viktigaste orsakerna till den svaga utvecklingen är de sjunkande bostadspriserna och de problem som detta har orsakat inom fastighetssektorn. Den allt större osäkerheten har gjort att de internationella investerarna har undvikit Sverige och det i sin tur syns som en nedgång i det utländska ägandet i de svenska bolagen.

På den svenska marknaden finns en hel del tillväxtföretag vars aktiekurser har svängt nedåt på grund av de stigande räntorna, för investerarna har sett sig om efter avkastning bland företag med en måttligare värdering.

Finland – den svagaste eleven i klassen

Den absolut svagaste aktiemarknaden i Norden hittar vi i Finland. Vår tvåsiffriga kursnedgång ligger i en helt egen klass.

Den svaga aktiemarknaden har flera orsaker. Vår randmarknad, som är granne till en stormakt med ett aggressivt anfallskrig på gång, påverkar till en del, men den viktigaste förklaringen är branschfördelningen på Helsingfors börs. Här är det industri, verkstad och skogsbolag som gäller och det är just dessa cykliska bolag som är föremål för den globala oron.

Kurserna har gått nedåt ännu brantare på Helsingforsbörsen än vad analytikerna har räknat med i sina resultatprognoser. Följden är att Helsingforsbörsens totalvärde har sjunkit till en historiskt låg nivå.

 

Graafi: Helsingin pörssin P/E (12 kk eteenpäin katsova)

Källa: Bloomberg

 

På denna bild ser man hur Helsingforsbörsens P/E (kommande 12 mån.) har sjunkit till en nivå som man tidigare har förknippat med kristider, exempelvis finanskrisen eller Europas skuldkris. Bilden ger upphov till två frågor. Lever vi mitt inne i en kris och kommer resultatprognoserna att sjunka kraftigt och de i sin tur leder till att värdekoefficienterna kan stiga närmare långtidsmedeltal? Eller har marknaden helt tagit fel och Helsingforsbörsen är totalt översåld? När man investerar på lång sikt så börjar läget i varje fall nu vara lockande.

Danmark och Norge – i takt med resten av världen

I Danmark och Norge har aktiemarknaderna växt i samma takt som i resten av Europa och övriga världen.

När det gäller Danmark är det ändå skäl att notera att Novo Nordisk, som vuxit till Europas största företag, med sin 40 procents kursuppgång har påverkar landets aktiemarknad i allra högsta grad. Utan bolagets otroliga börsrusch skulle index för detta år ligga klart på minus.

Potential i kvalitetsbolag?

Också i vår Nordenfond Handelsbankenin Norden Selektiv utgör Novo Nordisk den största investeringen. Den har erbjudit en bra motvikt när utvecklingen på marknaderna annars har varit svag.

Fondens investeringsstrategi styrs starkt av kvalitetstänk. Man strävar efter att välja företag med en stabil ekonomi och med en stark marknadsposition, företag som lägger fokus på att skapa ägarvärde och som kan visa upp en stabil och lönsam tillväxt.

Värderingskoefficienterna för kvalitetsbolag ligger oftast betydligt högre än för andra bolag, men den svaga utvecklingen på den nordiska aktiemarknaderna erbjuder möjligheter att göra rea-inköp också när det gäller kvalitetsbolag.

 

Ansvarsbegränsning

Rekommendationshistoria

Rekommendationsprinciper

Värderingsprinciper


Jari Pusa

Jari Pusa

Portföljförvaltare

Ekonomie magister, i Handelsbanken sedan 2005. Fd. friidrottare, vars fritid går till motion och vid plankanten när barnen är aktiva. Har främst investerat i aktier och aktiefonder, men konservativt.


Aktiefonden Handelsbanken Norden Selektiv

Aktiefonden Handelsbanken Norden Selektiv

Fonden förvaltas aktivt och investerar i 16-35 nordiska bolag. Investeringarna påverkas av valutautvecklingen på de marknader där dessa bolag har sin verksamhet. Vårt mål är att skapa en portfölj med olika kvalitetsbolag som har goda framtidsutsikter och en skälig värderingsnivå.

Läs mera.