10 tips för dig som överväger att köpa sommarstuga

Din ekonomi
10 tips för dig som överväger att köpa sommarstuga

Kompassen

20.05.2024

Jaa:

Vi närmar oss sommaren och stugsäsongen när vädret blir varmare. Vad lönar det sig att ha i åtanke då du överväger att köpa en sommarstuga? Här är 10 tips för dig som vill förverkliga din stugdröm. 

1) Räkna fram månadskostnaderna

Till en början lönar det sig att göra upp en budget och räkna ut hur ett fritidshus påverkar din privatekonomi. Försäljningspriset ska inkludera lagfarten samt eventuella kostnader för sommarstugelån och pantbrev. Löpande kostnader inkluderar årlig fastighetsskatt, försäkring samt driftkostnader för stugan, såsom avgiften för vägunderhåll, el, vatten, avlopp och sophantering. 

2) Fundera över avståndet, både ekonomiskt och tidsmässigt

Dessutom lönar det sig att räkna ut hur mycket resorna till och från fritidshuset kostar – inte bara i pengar, utan även i tid. Att ha stugan närmare kan också innebära en mer regelbunden användning, vilket ger dig mer valuta för pengarna.

3) Relatera låneamorteringen till inkomsten

Ju större del av köpet som har finansierats med lån, desto högre blir låneamorteringarna.

4) Kom ihåg bufferten

Knyt inte alla dina tillgångar till din bostad eller ditt fritidshus. Kom ihåg att avsätta en buffert för exempelvis eventuella reparationer. Det lönar sig också att ta i hänsyn tilläggskostnaderna under de första åren, då det ofta inskaffas exempelvis möblemang och trädgårdsverktyg. 

5) Fundera kring läget

Mycket kan man ändra, men inte läget. Det gäller både det geografiska läget, närheten till vatten eller önskad utsikt, samt läget på stugorten. Är tomten solig med söderläge? Finns det skog i närheten som skymmer kvällssolen? Ligger fritidshuset på ett område där du vill spendera din tid på lång sikt?

6) Bekanta dig med områdets byggföreskrifter

Kommunernas byggföreskrifter varierar, så det är bra att ta reda på alla föreskrifter eller bygganvisningar som styr byggandet. Det lönar sig även att fråga grannarna om deras erfarenheter om du besöker området.

7) Ta hand om din stuga även på avstånd

Läget av fritidshuset i förhållande till var du bor påverkar hur bra du kan ta hand om byggnaden och tomten. Vet du, om snölasten hotar att söndra taket eller om en älg har sprungit igenom fönstret? Om din stuga står oanvänd under långa perioder, kan ett säkerhetssystem vara ett bra beslut. Du kan också fråga om hjälp av grannarna för att dela på ansvaret för övervakningen. 

8) Förbered dig på renovering och dess kostnader 

En byggnad som är ungefär tio år gammal orsakar i regel mera underhållskostnader och kan behöva renoveras inom snar framtid. Granska noggrant en eventuell besiktningsrapport och inkludera eventuella renoveringskostnader i dina beräkningar.  

9) Ta reda på möjligheterna för distansarbete 

Det har blivit allt mer vanligt att arbeta på distans från fritidshuset, vilket möjliggör mer frekvent och längre användning av sommarstugan. Samtidigt har kraven på stugans utrustning ökat, till exempel behovet av snabb internetuppkoppling. Vilka internetanslutningar erbjuder det fritidshus som du överväger?

10) Glöm inte el, vatten, avlopp och sophantering

Flera av de stugor som erbjuds kan behöva grundläggande reparationer, åtminstone om du planerar att använda stugan året runt. Att dra in el, vatten och avlopp till tomten kan kosta mer i områden där det finns bara fritidshus. Å andra sidan ökar detta användarvänligheten.

 

Ansök om stuglån från Handelsbanken

Ansök om stuglån från Handelsbanken

ANNONS

Stuglånet är på många sätt likt ett bolån. Du ansöker om stuglån med samma ansökan och villkoren för lånet förhandlas individuellt. 

De största skillnaderna är att BSP-lån med statsborgen inte kan beviljas för fritidsbostäder och att räntan på stuglånet inte kan dras av i beskattningen. 

Läs mera.