10 vinkkiä sinulle, joka harkitset kesämökin hankintaa

Sinun taloutesi
10 vinkkiä sinulle, joka harkitset kesämökin hankintaa

Kompassi

17.05.2024

Jaa:

Lähestymme kesää ja mökkisesonkia säiden lämmetessä. Mitä kannattaa pitää mielessä, kun harkitset kesämökin ostoa? Tässä 10 vinkkiä sinulle, joka haluat tehdä mökkiunelmastasi totta.

1) Laske kuukausikustannukset

Aluksi kannattaa laatia budjetti ja laskea, miten vapaa-ajanasunto vaikuttaa henkilökohtaiseen talouteesi. Myyntihintaan tulee lisätä lainhuudatus sekä mahdollisen mökkilainan ja kiinnityksen kulut. Juoksevia kuluja ovat vuosittaisen kiinteistöveron lisäksi vakuutus ja mökin käyttökustannukset, kuten tienhoitomaksu, sähkö, vesi, jätevedet ja jätehuolto.  

2) Pohdi välimatkaa, sekä rahallisesti että ajallisesti

Lisäksi kannattaa laskea, paljonko siirtymiset vapaa-ajan asunnolle ja sieltä kotiin maksavat – ei vain rahallisesti, vaan myös ajallisesti. Lähempänä olevan mökin käyttö voi myös olla säännöllisempää, joten näin saat enemmän vastinetta rahoillesi.   

3) Suhteuta lainanlyhennykset tuloihin 

Mitä isompi osa hankinnasta on tehty lainarahalla, sitä suuremmat ovat lainanlyhennykset. 

4) Muista puskuri

Älä sido kaikkia varojasi asuntoon tai vapaa-ajanasuntoosi. Muista varata puskuria esimerkiksi mahdollisia korjauksia varten. Kannattaa myös ottaa huomioon ylimääräiset kulut ensimmäisten vuosien aikana, jolloin esimerkiksi kalusteet ja pihavälineet usein hankitaan. 

5) Pohdi sijaintia

Monia asioita voi muuttaa, mutta sijaintia ei. Kuten maantieteellistä sijaintia, veden tai mieleisen maiseman läheisyyttä, tai sijaintia mökkipaikkakunnalla. Onko tontti aurinkoinen ja etelään päin? Vai onko vieressä metsää, joka estää ilta-auringon? Sijaitseeko vapaa-ajan asunto paikkakunnalla, jossa haluat viettää aikaasi pidemmällä tähtäimellä?

6) Tutustu alueen rakentamismääräyksiin

Kuntien rakentamismääräykset vaihtelevat, joten kaikista rakentamista ohjaavista määrityksistä tai rakennustapaohjeistuksista kannattaa ottaa selvää. Kannattaa myös kysyä naapureiden kokemuksista, jos vierailet alueella. 

7) Huolehdi mökistäsi myös etäältä

Vapaa-ajan asunnon sijainti suhteessa asuinpaikkaasi vaikuttaa siihen, kuinka hyvin pystyt huolehtimaan rakennuksesta ja tontista. Tiedätkö, jos lumikuorma on rikkomassa kattoa tai hirvi on juossut ikkunasta sisään? Jos mökkisi on pitkään käyttämättä, turvajärjestelmä voi olla hyvä päätös. Apuja voit myös kysyä naapurustosta, näin voit jakaa vastuuta seurannasta.

8) Varaudu remonttiin ja sen kustannuksiin

Jo noin kymmenen vuotta vanha rakennus aiheuttaa yleensä enemmän ylläpitokustannuksia ja saattaa tarvita remonttia lähiaikoina. Tutki kuntotarkastusraportti huolellisesti ja ota laskelmissasi huomioon mahdolliset remonttikustannukset. 

9) Tarkista, miten mahdollinen etätyö onnistuu

Vapaa-ajan asunnoilla tehdään yhä useammin etätöitä, mikä mahdollistaa kesämökin käytön useammin ja pidemmiksi ajoiksi. Samalla vaatimukset mökin varustelusta ovat kasvaneet, kuten tarve nopealle nettiyhteydelle. Millaiset internet-yhteydet harkitsemasi vapaa-ajan asunto tarjoaa?

10) Älä unohda sähköä, vettä, viemäröintiä tai jätehuoltoa

Useat tarjolla olevista mökeistä voivat tarvita peruskorjausta, ainakin jos mielessä on mökin käyttö ympäri vuoden. Sähkön, veden ja viemäröinnin tuominen tontille voi maksaa enemmän alueella, jossa on vain vapaa-ajanasuntoja. Toisaalta nämä lisäävät käyttömukavuutta.

 

Hae mökkilainaa Handelsbankenista

Hae mökkilainaa Handelsbankenista

MAINOS

Mökkilaina on monella tapaa kuin asuntolaina. Mökkilainaa haetaan samalla hakemuksella, ja lainan ehdot neuvotellaan asiakaskohtaisesti. 

Suurimmat erot ovat, että vapaa-ajan asuntoa varten et voi saada valtion takaamaa ASP-lainaa eikä mökkilainan korkoja voi vähentää verotuksessa

Lue lisää.