Tuoko syksy osakkeisiin oston paikan?

Säästä & sijoita
Tuoko syksy osakkeisiin oston paikan?

Horisontti

24.08.2023

Jaa:

Osakemarkkinoiden teknologiavetoinen nousu on hiipunut syksyn kynnyksellä. Pohjoismaissa ja Suomessa meno on ollut suhdanneherkän toimialajakaumamme takia vaisua jo pidempään. Korkohuipun odotetaan olevan käsillä, ja käynnissä oleva heikompi markkinajakso voikin tarjota sijoittajalle oston paikan.

Kesä on ollut sijoittajan näkökulmasta vaihtelevaa aikaa. Kuluvan vuoden menestyneimmäksi suureksi osakemarkkinaksi noussut Pohjois-Amerikka jatkoi vahvaa teknologiavetoista ralliaan kesä–heinäkuussa. Nousua tukivat odotettua paremmat tulosraportit sekä maltillistuvat inflaatioluvut.

Elokuu on kuitenkin ollut haastavampaa aikaa sekä Yhdysvalloissa että muualla maailmalla.

Markkinoilla alettiin hermostua, kun luottoluokittaja Fitch laski USA:n valtion luottoluokitusta. Lisäksi tunnelmiin vaikuttaa se, että keskuspankki Fed tuntuu pitävän arveltua sitkeämmin kiinni kireästä rahapolitiikastaan. Kiinassa puolestaan talouden ja kiinteistösektorin ongelmiin ei ole saatu toivottua tukea viranomaisilta.

Voimakasta eriytymistä

Euroopassa pörssiliike on jäänyt vahvan alkuvuoden jälkeen vaatimattomaksi, ja tuotoista on elokuun aikana sulanut pois leijonanosa.

Pohjoismaiset pörssit ovat kehittyneet vielä vaisummin.

Pohjoismaiset pörssit ovat kehittyneet vielä vaisummin. MSCI Nordic -indeksi on valunut kesän aikana alaspäin ja erkaantunut globaaleista osakemarkkinoista huomattavasti. Helsingin pörssille elokuusta näyttäisi tulevan jo viides peräkkäinen miinusmerkkinen kuukausi.

Laimeaa menoa Suomessa selittää erityisen suhdanneherkkä toimialarakenne. Meillä on paljon teollisuusyhtiöitä, joiden näkymät eivät tässä suhdanteessa houkuttele. Vastaavat yhtiöt ovat kärsineet myös muualla maailmalla, joten yksittäisten suomalaisyhtiöiden epäonnistumisesta ei ole kyse.

Pohjoismaat Suomi mukaan lukien ovat lisäksi olleet kansainvälisten sijoittajien näkökulmasta reunamarkkinoita, jotka eivät epävarmassa ympäristössä ole niitä kaikkein houkuttelevimpia. Toisaalta suhdanteen myöhemmin elpyessä tilanne voi kääntyä päälaelleen.

Kehittyvät markkinat taas tarrasivat Aasian pörssien johdolla vahvasti kiinni nousuun keskikesällä. Kiinan talouden puhtiin liittyvät huolet painoivat markkinat kuitenkin nopeasti uuteen laskuun. Viranomaiset ovat käynnistelleet elvytystoimia, mutta toimenpiteet ovat toistaiseksi olleet sijoittajien odotuksiin nähden liian niukkoja.

Korkosijoituksista on ollut kesäkuukausina saatavilla hyvää tuottoa erityisesti kehittyviltä markkinoilta.

Korkosijoituksista on ollut kesäkuukausina saatavilla hyvää tuottoa erityisesti kehittyviltä markkinoilta. Myös yrityslainat ovat tuottaneet positiivisesti.

Korkosijoittaminen vaikuttaa nyt houkuttelevalta, sillä korkotaso alkaa olla koholla, muttei enää nouse kuten alkuvuonna. Suomalaisia asuntovelallisia kiinnostava 12 kuukauden euribor vaikuttaisi olevan jo loivassa trendinomaisessa laskussa.

Uusi oston paikka rakentumassa?

Syksyä kohti mennään mielenkiintoisissa asetelmissa.

Yhdysvalloista ei odoteta enempää koronnostoja, ja euroalueellakin korkohuipun uskotaan olevan lähellä. Viime aikoina saadut signaalit tosin vihjaavat, että keskuspankit haluavat pitää tiukasti kiinni inflaatiotavoitteistaan. Rahapolitiikan löystymistä ja sen yhteyteen toivottua markkinaeuforiaa ei siis kannata odottaa henkeään pidätellen.

Elo–syyskuu on ollut yleensä osakkeille vuoden heikointa aikaa. Voi olla, että käynnissä oleva korjausliike osoittautuukin pieneksi syysmyrskyksi, joka voisi avata houkuttelevan oston paikan tyypillisesti vahvaa loppusyksyä silmällä pitäen.

Arvostusten kannalta Euroopan ja erityisesti Suomen markkinat vaikuttavat jo nyt houkuttelevilta. Sama pätee Aasian markkinoihin, jos sietää epävarmuutta ja poliittisia riskejä. Yhdysvalloissa osakkeet ovat teknologiayhtiöiden vahvan loikan ansiosta kalliimpia. Arvostukset ovat kuitenkin rapakon takana yhä siedettävällä tasolla yritysten tuloksentekokykyyn nähden.

 

Suositushistoria

Suositusperiaatteet

Arvostusperiaatteet

Vastuuvapaus
 


Olli Hyytiäinen

Olli Hyytiäinen

Salkunhoitaja

Työskennellyt Handelsbankenissa vuodesta 2012. Vahva tausta makrotaloudesta mm. taloustieteen opintojen ja ekonomistin työn kautta. Vastaa tiimissä vakuutussalkuista sekä sijoitusstrategian ja muiden katsauksien julkaisusta. Vapaa-aikaa täyttää lapsiperhearki ja monipuolinen liikunta, erityisesti tennis.


Ennen kuin aloitat päivän, luo katsaus markkinatapahtumiin

Ennen kuin aloitat päivän, luo katsaus markkinatapahtumiin

Aamupala on lyhyt, mutta monipuolinen katsaus talouden päivänpolttaviin tapahtumiin. Aamupala ilmestyy joka arkiaamu.  Tilaa Aamupala maksutta sähköpostiisi!

Tutustu Aamupalaan.