Sijoitusasunto – keino kasvattaa varallisuutta ja tulovirtaa

Säästä & sijoita
Sijoitusasunto – keino kasvattaa varallisuutta ja tulovirtaa

Kompassi

04.03.2024

Jaa:

Parhaimmillaan sijoitusasunto on tehokas tapa kasvattaa varallisuutta ja saada tasaista kuukausittaista tulovirtaa. Asuntoon sijoittaminen edellyttää harkintaa ja itselle sopivaa sijoitussuunnitelmaa. 

Pienellä taustatyöllä parannat mahdollisuuksia siihen, että sijoituksesi olisi mahdollisimman kannattava ja vähäriskinen. 

Aluksi, jo ennen rahoituksen hankkimista, kannattaa pohtia omaa sijoitusstrategiaa. Aloittelevalle asuntosijoittajalle keskeisiä päätettäviä asioita ovat sijoitusasunnon sijainti ja asunnon koko sekä se, sijoittaako uudiskohteeseen vai vanhempaan asuntoon. 

Sijainti on yhdistelmä hyviä ominaisuuksia

Sijaintia ei voi asuntosijoittamisessa korostaa liikaa – sitä kun on mahdoton muuttaa jälkikäteen. Hyvän sijainnin arviointi kuitenkin vaihtelee asuntokohtaisesti. Aina keskeinen sijainti ei tarkoita päätöstä ostaa asunto yhdestä Suomen suurimmista kaupungeista. 

Myös pienemmiltä paikkakunnilta löytyy sekä hyvän että heikomman sijainnin asuntoja.

Myös pienemmiltä paikkakunnilta löytyy sekä hyvän että heikomman sijainnin asuntoja. Arvostetun sijainnin tunnusmerkkejä ovat muun muassa palveluiden läheisyys, toimivat liikenneyhteydet, asuntojen lisääntynyt kysyntä ja alueen maine. 

Yksiö vai peräti kolmio, ratkaiseeko koko?

Asunnon koon suhteen yksiöt mielletään usein helpoksi tavaksi aloittaa asuntosijoittaminen. Ne koetaan helpommin vuokrattaviksi, ja ovathan ne myös edullisempia. 

Apulaiskonttorinjohtaja Olli Ilmarinen on kerryttänyt omakohtaisia kokemuksia asuntosijoittamisesta reilun kymmenen vuoden ajan. 

”Oman kokemukseni mukaan on tärkeää, että asunto on sijaintiin suhteutettuna sopivan kokoinen. Helsingissä 20 neliön yksiön saa hyvin vuokrattua. 

Pienemmällä paikkakunnalla asukkaat puolestaan kaipaavat hieman enemmän tilaa, eikä asunnon vuokra nouse merkittävästi vaikka tilaa olisi 10 neliötä enemmän”, Ilmarinen kertoo. 

Uudiskohteet ovat sijoittajalle vaivattomia

Uudiskohteet on kasvattaneet suosiotaan viime vuosikymmeninä. Vaivattomuudessaan uudet asunnot voittavat vanhemmat kohteet, jotka puolestaan tarjoavat usein edullisemman hankintahinnan ansiosta parempaa vuokratuottoa. 

Eri-ikäisten kohteiden valinnassa voi puntaroida, arvostaako erityisesti remonttivapaata liikkeelle lähtöä ja onko samalla valmis tinkimään tuottopotentiaalista.

Rahoitus kuntoon pankin kanssa

Seuraavaksi on hankittava rahoitus, jos rahaa ei löydy valmiiksi säästettynä. Pankista lainaa voi yleisimmin saada noin 70 prosenttia sijoitusasunnon hankintahinnasta. Puuttuvat eurot on katettava omarahoitusosuudella, jonka määrän pankki arvioi tapauskohtaisesti.

Ostettava sijoitusasunto toimii pääasiallisena vakuutena.

Ostettava sijoitusasunto toimii pääasiallisena vakuutena ja lisävakuutena on mahdollista käyttää muuta omaisuutta. Nämä muut vakuudet voivat pienentää tarvittavaa omarahoitusosuutta. 

Jos oman kodin asuntolainaa on lyhennetty riittävästi, omaa asuntoa voi käyttää sijoitusasuntolainan lisävakuutena. Tämä mahdollistaa isomman lainan sijoitusasuntoa varten.

Lainamäärän selvittämiseksi ja lainatarjouksen saamiseksi kannattaa olla ajoissa yhteydessä pankkiin. Etenkin parhaimmat kohteet vaativat nopeaa toimintaa. 

Riskien hallintaa ja vuokralaisen valinta 

Strategian ja rahoituksen lisäksi on kartoitettava riskit. Ennen ostoa kannattaa arvioida erilaiset markkinariskit, kuten asunnon arvon mahdollinen lasku tai vuokrakysynnän hiipuminen. 

Korkojen nousu parin viime vuoden aikana on osoittanut korkoriskiltä suojautumisen tärkeyden. Huolellisten laskelmien avulla saat selville, kuinka korkeita korkoja oma taloutesi kestää.

Velkavipu voi kasvattaa sijoituksen tuottoa, ja toisaalta velanotto lisää riskiä. Myös muihin odottamattomiin kuluihin, kuten remontteihin, pitää varautua. 

Hyvä vuokralainen kultaakin kalliimpi

Hyvän vuokralaisen löytäminen on tavoitteellisen asuntosijoittamisen kannalta keskeisen tärkeää, joten vuokralaisen valintaan kannattaa varata aikaa. Hutiloiminen puolestaan voi aiheuttaa lisäharmia ja -töitä jatkossa.

Vuokralaisriskiä vähentävät sovittu takuuvuokra sekä vuokra-asunnon vakuuttaminen vuokranantajan vakuutuksella.

”Yhdistämällä huolellinen suunnittelu, sopiva rahoitusratkaisu ja järkevä riskienhallinta voit luoda vakaan perustan onnistuneelle asuntosijoitukselle”, Ilmarinen sanoo.

Pitkäaikainen toiminta palkitsee.

”Kärsivällisellä odottamisella uskon asuntosijoittamisen palkitsevan tulevaisuudessa, vaikkei se tässä markkinatilanteessa pikavoittoja enää tarjoakaan.”

 

Olli Ilmarinen

  • Apulaiskonttorinjohtaja

  • Vantaan Aviapolis & Tikkurila -konttorit

  • Omakohtaista kokemusta asuntosijoittamisesta yli kymmenen vuoden ajalta

  • Harrastuksena tavoitteellisen asuntosijoittamisen lisäksi useat eri pallopelit ja podcastien kuuntelu

 

 

Harkitsetko sijoitusasunnon hankintaa?

Harkitsetko sijoitusasunnon hankintaa?

Ota huomioon nämä seikat

  1. Sijainti: Hyvät liikenneyhteydet ja palvelut lähiympäristössä.
  2. Asunnon ikä: Uudiskohde on remonttivapaa, mutta kalliimpi hankkia.
  3. Rahoitus: Mikä on omarahoituksen ja lainan suhde? Velkavipu kasvattaa riskiä. 
Lue lisää.