Pienistä puroista – neljä syytä säästää ja sijoittaa

Sinun taloutesi |
Säästä & sijoita
Pienistä puroista – neljä syytä säästää ja sijoittaa

Kompassi

13.11.2023

Jaa:

Kun säästät ja sijoitat säännöllisesti, pienistäkin summista ehtii vuosien varrella karttua mukava potti. Tärkeintä on ryhtyä tuumasta toimeen. Listasimme neljä syytä säästää ja sijoittaa.

1)    Hyvän tai pahan päivän varalle

Odottamattomiin menoihin on hyvä varautua puskurilla. Puskuri voi olla käyttötilin sijasta vaikkapa sijoitustilillä tai rahasto-osuuksissa, jotka on tarpeen vaatiessa helppo myydä. Tärkeintä on säästää vähintään muutaman kuukausipalkan verran.

2)     Suojaan inflaatiolta

Korkealla laukkaavan inflaation vuoksi säästäminen on entistäkin tärkeämpää. Säästämällä ja sijoittamalla voit varmistaa, että varojesi ostovoima pitää pintansa.

Tilitalletusten ja korkosijoitusten tuotto on jäänyt viime vuosina vaatimattomaksi. Korkea inflaatio heikentää tuottoja entisestään. Jos olet sijoittanut korkorahastoihin, korkojen nousu voi kääntää rahaston tuotot laskuun.

Jos säästötavoitteesi on kaukana eikä riskin ottaminen pelota, osakerahastot ja osakkeet ovat usein tuottavampi ratkaisu.   

3)    Lapsen tulevaisuutta varten

Kartuta lapselle – joko omalle tai vaikkapa lapsenlapselle tai kummilapselle – alkupääomaa esimerkiksi asuntoa, autoa tai opiskelua varten. Pienikin summa säännöllisesti säästettynä ehtii lapsen varttuessa kasvaa mukaviin mittoihin.

Ota yhteyttä konttoriisi ja kysy, miten pääset parhaiten alkuun.

Lue lisää lapselle säästämisestä.

4)    Eläkepäivien turvaksi

Kun täydennät lakisääteistä eläketurvaa säästämällä, saat mahdollisuuden harrastaa ja elää täyttä elämää myös eläkkeellä. Kun aloitat ajoissa, voit tavoitella parempaa tuottoa vähän suuremmalla riskillä.

Vapaaehtoinen eläkevakuutus on erinomainen tapa varautua eläkeaikaan siihen sisältyvän verokannustimen vuoksi. Saat eläkevakuutusmaksuista takaisin 30 prosenttia henkilökohtaisessa verotuksessasi – vuosittain aina 5 000 euroon asti.

Lue lisää eläkesäästämisestä.

 

Rahastosäästämisen ABC

  • Sijoittaminen rahastoihin on helppo ja yksinkertainen tapa kartuttaa varoja säännöllisesti.
  • Pienelläkin kuukausittaisella summalla voit vuosien varrella kasvattaa itsellesi mukavan potin. Rahastosäästämisen riskitason ja tyylin voit valita itse tilanteesi ja toiveidesi mukaan.
  • Kun säästettävä summa veloitetaan tililtäsi automaattisesti kuukausittain, sijoittaminen hoituu kuin huomaamatta.

 

Lue lisää rahastosäästämisestä.

Hyödynnä korkoa korolle -ilmiö

Hyödynnä korkoa korolle -ilmiö

”Korkoa korolle on maailman kahdeksas ihme. Joka sitä ymmärtää, tienaa sen; joka ei ymmärrä, maksaa sitä.” Tämän viisauden tiesi jo Albert Einstein aikoinaan.

Olipa tavoitteesi mikä tahansa, korkoa korolle -ilmiö on tärkein syy aloittaa säästäminen.

Yksinkertaistettuna kyse on siitä, että korkoa kasvavat ajan myötä paitsi säästämäsi varat myös niistä saatavat tuotot. Joka vuosi korkoa kertyy aiempaa suuremmalle pääomalle. Ja mitä pidempi säästöaika, sitä voimakkaampi on ilmiön vaikutus.

Kaavio: Pörssisäätiö