Pidä huolta pankkitunnuksistasi, varjelet varojasi

Sinun taloutesi
Pidä huolta pankkitunnuksistasi, varjelet varojasi

Kompassi

13.11.2023

Jaa:

Huijausyrityksiä on liikkeellä paljon. Huijareita kiinnostaa raha, se miten varoihin pääsisi käsiksi. Siksi kelmit pyytävät pankkitunnuksia, maksukortin tietoja ja palveluiden käyttäjätunnuksia. Aina kun maksat tai liikutat rahaa, kiire pois.

Pankkiasioissa, laskujen maksamisessa ja verkko-ostamisessa harkinta on kaikkein tärkeintä. Suosittelemme, että varaat raha-asioiden hoitamiseen ne arvokkaat lisäminuutit. Keskity käsillä olevaan tehtävään, ja vältä muun samanaikaista suorittamista. Kiire lisää virheiden mahdollisuutta.

Pankki ei koskaan pyydä pankkitunnuksiasi

Pidämme asiakkaisiimme yhteyttä kirjeitse, verkkopankissa, muistuttavilla tekstiviesteillä, sähköpostitse ja puhelimitse. 

Emme missään viestissä tai yhteydenotossa pyydä sinulta pankkitunnuksiasi tai maksukortin tietoja.

Huomaa, että huijarit voivat pankin lisäksi yrittää esiintyä viranomaisten, esimerkiksi verohallinnon, Kelan tai Postin, nimissä.

Jos saat sähköpostia tai tekstiviestin, jossa sinua pyydetään nopeasti vastaamaan linkin kautta – pysähdy. Älä avaa viestiä, vaan poista se. Älä myöskään kirjoita pankkitunnuksiasi linkin kautta avautuvalle verkkosivustolle, sillä se on huijareiden yritys saada tietoja sinulta.

Kirjaudu verkkopankkiin turvallisesti

Kirjaudu aina verkkopankkiin kirjoittamalla osoitekenttään eli selaimen yläriville palvelun koko osoite: www.handelsbanken.fi. Halutessasi voit tehdä sivusta kirjanmerkin ja lisätä sen suosikiksi.

Älä kirjaudu verkkopankkiin tai palveluun käyttämällä hakukonetta, kuten Googlea tai Bingiä. Hakukoneen tulos voi ohjata sinut ei-toivotulle verkkosivustolle. 

Ota käyttöön ja aktivoi Vahvista-sovellus kännykkäsi verkkokaupan kautta, esimerkiksi Apple Storesta tai Android-laitteelle Play-kaupasta. 

Black Fridaysta voi tulla musta perjantai

Vuoden viimeisinä kuukausina on tarjouskampanjoita, kuten Black Friday ja Cyber Monday. Jouluostoksiakin tehdään yhä useammin verkkokaupoissa.

Muista, että tavarat eivät lopu maailmasta. Kiireeseen vetoava tarjous voi olla huijarin tarjous. 

Mene verkkokauppaan suoraan kirjoittamalla sen osoite selaimeen. Käytä maksukorttiasi tai pankkitunnuksiasi maksamiseen harkiten ja luotettavissa verkkokaupoissa.

 

Turvaa tietosi

  • Handelsbanken ei koskaan pyydä verkkopankkitunnuksiasi tai korttitietojasi sähköpostitse, tekstiviestillä tai puhelimitse.
  • Älä kirjaudu verkkopankkitunnuksillasi sähköpostissa tai tekstiviestissä olevien linkkien kautta.
  • Poista epäilyttävä viesti avaamatta sitä.
Toimi heti, jos tajuat tulleesi huijatuksi

Toimi heti, jos tajuat tulleesi huijatuksi

Toimi nopeasti. Silloin on mahdollista, että ainakin osa rahoista voidaan pelastaa.

Kerro avoimesti, mitä on tapahtunut ja mitä tietoja olet luovuttanut. Ota viipymättä yhteyttä omaan konttoriisi, autamme sinua. 

  1. Kuoleta pankki- ja luottokortti.
  2. Vaihda salasanasi – esimerkiksi verkkopankin salasana, riippuen siitä, mitä on tapahtunut.
  3. Estä ulkomaanpuhelujen ja palvelunumeroihin soittaminen puhelimestasi. Rikolliset ovat voineet kaapata liittymäsi. Voit myös joutua vaihtamaan puhelinliittymää.
  4. Uusi passi ja henkilökortti.
  5. Tee rikosilmoitus.
Lue lisää.