Osakekirjan digitalisoiminen – milloin ja miten?

Asuminen
Osakekirjan digitalisoiminen – milloin ja miten?

Kompassi

11.09.2023

Jaa:

Osakehuoneiston osakekirjan digitalisoiminen on herättänyt kysymyksiä asiakkaissamme. Osakehuoneistojen paperiset osakekirjat korvataan jatkossa sähköisillä omistusmerkinnöillä. Ensimmäiset toimet koskevat taloyhtiöitä.

Tiedot osakehuoneistojen omistuksista kootaan Maanmittauslaitoksen (MML) digitaaliseen huoneistotietojärjestelmään. Sähköinen tietojärjestelmä parantaa osakehuoneistojen tietojen ja omistajamerkintöjen saatavuutta ja luotettavuutta.

Digitaalisessa muodossa olevat omistustiedot helpottavat esimerkiksi asuntokauppaa asunnon myyjän, ostajan, pankin ja muiden kaupan osapuolten näkökulmasta.

Kun tiedot osakehuoneistosta on viety huoneistotietojärjestelmään, osakehuoneistolle voidaan tehdä sähköisiä omistus- ja panttausmerkintöjä.

Ohjeistus taloyhtiöiden edustajille ja isännöitsijöille

Taloyhtiön tulee siirtää osakeluettelo isännöitsijän järjestelmästä Maanmittauslaitoksen hallinnoimaan huoneistotietojärjestelmään tämän vuoden loppuun mennessä.

Tarkennuksia:

  • Ennen vuotta 2019 perustetut asunto-osakeyhtiöt vastaavat osakeluettelonsa siirtämisestä huoneistotietojärjestelmään tämän vuoden aikana.
  • Vuonna 2019 tai sen jälkeen perustetut asunto-osakeyhtiöt ovat perustamisesta lähtien olleet huoneistotietojärjestelmässä, eikä niillä ole paperisia osakekirjoja.

 

Tarkista osakehuoneistorekisteristä, mitä taloyhtiön tulee tehdä ennen osakeluettelonsa siirtoa.

Osakehuoneistorekisteri

Ohjeistus osakkeenomistajille

Osakkeenomistajana sinulta ei edellytetä välittömiä toimia. Tämä koskee myös asiakkaitamme, joiden lainan vakuutena on tällä hetkellä paperinen osakekirja.

Osakkeenomistajana sinulla on kymmenen vuotta aikaa sähköisen omistusmerkinnän rekisteröimiseen ja paperisen osakekirjan mitätöimiseen.  

Isännöitsijän vastuulla on tiedottaa osakkaille taloyhtiön osakeluettelon siirtoajankohta Maanmittauslaitoksen järjestelmään. Osakkaille varattu kymmenen vuoden siirtymäaika lasketaan siirtohetkestä alkaen.

Pitkän, kymmenen vuoden siirtymäajan vuoksi omistusoikeus kannattaa rekisteröidä asuntokaupan yhteydessä, sillä rekisteröinti on maksullinen palvelu. Pankki veloittaa rekisteröinnistä MML:n kulut ja pankin palkkion.

Myyntitilanteessa asunnon uuden omistajan on haettava omistuksensa rekisteröintiä kahden kuukauden kuluessa kaupan solmimisesta.

 

Kaipaatko lisätietoja?

Kaipaatko lisätietoja?

Mitä taloyhtiön tulee tehdä ennen osakeluettelonsa siirtoa?

Ohjeistus taloyhtiön edustajille ja isännöitsijöille.

Mitä taloyhtiön pitää muistaa?

Ohjeistus osakkeenomistajalle