Onko sijoittajan helpompaa olla pessimisti vai optimisti?

Sinun taloutesi |
Säästä & sijoita
Onko sijoittajan helpompaa olla pessimisti vai optimisti?

Horisontti

07.06.2024

Jaa:

Yhä enemmän inhimilliset tragediat, sodat ja konfliktit nousevat uutisvirtaan. Talouden ja sijoitusmarkkinoiden näkökulmasta saamme yhtä lailla tietoomme erilaisia uhkakuvia ja negatiivisia uutisia lähes päivittäin. Miten säilyttää optimismi sijoittajana, vai onko kannattavampaa ryhtyä pessimistiksi?

Sitkeän inflaation seurauksena keskuspankit pysyvät tiukkoina, ja odotukset koronlaskuista ovat siirtyneet kauemmas tulevaisuuteen. Tuleeko koholla oleva korkotaso vielä pitkittymään ja nostamaan työttömyyttä, ajamaan taloudet taantumaan ja osakemarkkinat laskuun?

Kun altistumme negatiivisille uutisille, pessimismiin on helppo tarrautua. ”Markkinatilanne ei hyvältä näytä, nyt olisi varmaan hyvä hetki myydä sijoitukset. Tai ainakaan nyt ei kannata lähteä markkinoille mukaan.” 

Globaalin osakemarkkinan kehitystä tarkasteltaessa 12 viime vuoden ajalta on helppo huomata, että markkinoilla on ollut useita hyvin nopeita pudotuksia. Tiedotusvälineet ovat pitäneet huolen siitä, että olemme myös kuulleet näistä pudotuksista. 

Onko siis helpompaa olla pessimisti? On ja ei. Sijoitusmarkkinat elävät ainaisen epävarmuuden keskellä. Siten edessä ja aina jossain ajankohdassa on epäsuotuisaa kehitystä, jolloin pessimisti voikin kliseisesti todeta ”mitä minä sanoin”. 

Voiko pessimisti hyötyä markkinalaskuista?

Pystyykö pessimisti sijoitusmarkkinoiden erilaisia instrumentteja hyödyntämällä saamaan itselleen tuottoa markkinoiden laskiessa? Se on mahdollista, mutta todella vaikeaa. Toistuva onnistuminen näin toimien on liki mahdotonta. 

Markkinalaskut eivät tule kello kaulassa, eli useimmin ne todella yllättävät. Lisäksi laskut ovat jyrkkiä ja nopeita kuten oheinen kuva näyttää. 

 


 
Kuva: Maailman osakemarkkinoiden kehitys (eur). Lähde: Bloomberg.

Ajoittamisen haasteet

Ohjenuora ”osta halvalla ja myy kalliilla” on varmasti iskostunut monen tärykalvoille. Sanonta voi vahvistaa mielikuvaa, että sijoittaminen on oikea-aikaista ajoittamista. Mutta täydellisen ajoituksen onnistuminen toistuvasti on erittäin vaikeaa ja hyvin työlästä. Olisiko sinulla tähän aikaa ja mahdollisuuksia?

Vai kannattaisiko sijoittajan olla optimisti ja luottaa myönteiseen tulevaisuuteen? Optimisti olisi päässyt pessimistiä helpommalla, kun tarkastelee hyvin hajautetun globaalin osakemarkkinan kehitystä 12 viime vuoden ajalta. 

Optimistin ei olisi tarvinnut tuhlata aikaa eikä vaivaa arvatakseen oikeaa hetkeä hypätä markkinoille ja sieltä pois. Kaiken lisäksi optimisti olisi saanut varoilleen erittäin hyvän tuoton tänä aikana. Näistä näkökulmista tarkasteltuna sijoittajan kannattaisi olla optimisti.

Optimistillakin on kyllä haasteensa. Osakemarkkinoiden ajoittain voimakaskin heilunta saattaa horjuttaa uskoa tulevasta, ja markkinoiden kyydistä hyppääminen voi käydä mielessä. 

Mikä sitten voisi olla avuksi tähän tukalaan tilanteeseen?

Rakenna oma suunnitelmasi, jota seuraat

Oman sijoitussuunnitelman tekeminen on toimiva apuväline.

Tärkeää on selvittää itselle, miksi haluaa sijoittaa. Onko tavoitteena turvata vauraampi tulevaisuus ja toivottu taloudellinen asema? Vai onko tavoitteena vaikka seuraavan sukupolven taloudellinen tukeminen? Kun tiedostaa sijoittamisen tavoitteet, ne ainakin osittain määrittävät sijoitushorisontin eli sijoittamisen aikajänteen. 

Jos tavoitteesi ovat kauempana tulevaisuudessa, kestät suurempaakin markkinaheiluntaa lyhyellä aikavälillä. Samalla voit muistuttaa itsellesi, että et tarvitse sijoittamiasi varoja juuri nyt etkä lähitulevaisuudessa.

Lisäavuksi kannattaa rakentaa suunnitelma varoille, jotka tarvitaan käyttöön lähiaikoina ja toinen suunnitelma pidemmälle tulevaisuuteen varatuille varoille. 

Kaikki valinnat itse vai asiantuntijan avustuksella?

Sijoittamisessa, aivan kuten elämässä muutoinkin, koemme erilaiset epämukavat asiat eri tavoin. Markkinoilla koetaan aina heiluntaa, ja siksi on tärkeää löytää itselle sopiva ja siedettävä taso muutoksille. 

Keskeistä sijoitussuunnitelmassa on sinulle sopiva tapa sijoittaa.

Joku haluaa tehdä sijoituspäätökset kokonaan tai osin itse. Toinen taas ei halua käyttää omaa aikaansa sijoitustensa seurantaan tai hoitoon, vaan haluaa varata aikansa itselle tärkeämpiin asioihin. Onneksi jokaiselle löytyy keinoja toimia haluamallaan tavalla.

Jos sinulla ei vielä ole henkilökohtaista sijoitussuunnitelmaa, ole yhteydessä yhteyshenkilöösi pankissa. Tehkää yhdessä tavoitteisiisi ja tarpeisiisi soveltuva suunnitelma. Jos olet tehnyt suunnitelmasi jo aiemmin, tarkista, onko se ajan tasalla. Vastaako suunnitelmasi tämänhetkisiä tavoitteitasi vai olisiko sitä syytä päivittää? 

Pessimisti vai optimisti – kumpi lähestymistapa kannattaa?

Suosittelen, ettet takerru liikaa negatiivisiin uutisiin, vaan pyrkisit olemaan optimistinen ja pysymään sijoitusmarkkinoilla mukana. Se on kuitenkin toimivin strategia saada hyviä tuottoja pitkällä aikavälillä. 

 

Suositusperiaatteet

Arvostusperiaatteet

Vastuuvapaus


Petteri Matikka

Petteri Matikka

Henkilöasiakkaiden myynnistä vastaava johtaja, Handelsbanken Suomi

Työskennellyt Handelsbankenissa vuodesta 2017 ja finanssialalla vuodesta 2006 alkaen. Viettää vapaa-aikaansa perheensä kanssa ja lasten harrastuksia tukien muun muassa liikuntakenttien laidoilla.