Olisiko nyt pienyhtiöiden vuosi?

Säästä & sijoita
Olisiko nyt pienyhtiöiden vuosi?

Horisontti

26.01.2024

Jaa:

Loppuvuoden reippaan kurssinousun ansiosta viime vuonna koettiin usealla markkinalla yksi parhaista pörssivuosista. Nousu ei kuitenkaan jakautunut tasaisesti. Isojen ja pienten yhtiöiden kehityksessä tapahtui selvä erkaantuminen. Miksi näin kävi?

Viime vuoden tuotot pienyhtiöillä jäivät markkinasta riippuen 7–10 prosenttiyksikköä suurten yhtiöiden tuottoja pienemmiksi, vaikka nousumarkkinassa pienyhtiöt yleensä tuottavat paremmin.

Mikä pudotti pienyhtiöt markkinoiden tahdista? 

Yhdysvaltain markkinoilla pienyhtiöt tippuivat muun markkinan kehityksestä viime keväänä. Tuolloin USA:ssa koettu pankkikriisi tiukensi pankkien luotonantoa, mikä vaikutti ennen kaikkea enemmän pankkirahoituksen varassa toimiviin pienyhtiöihin. Isot yhtiöt hakevat rahoitusta pääasiassa bondimarkkinoilta. 

Samanaikaisesti myös korkotaso kiipesi jyrkästi ylös, mikä kasvatti kasvuhakuisten pienyhtiöiden rahoituskustannuksia voimakkaammin. Sijoittajat alkoivat tämän vuoksi karttaa pienyhtiöitä laajasti ja trendi levisi nopeasti myös Eurooppaan, joskin hieman vaimeampana. 

MSCI Nordic -indeksin tuotto viime vuonna oli lähes 18 prosenttia, kun MSCI Nordic Small Cap indeksillä kokonaistuotto oli noin 11 prosentin luokkaa. 

Nyt pienyhtiöiltä odotetaan reipasta tuloskasvua

Osakekurssit pyrkivät yleensä katsomaan useita kuukausia tulevaan. Pienyhtiöiden muita heikompi kurssikehitys ei kuitenkaan nyt heijastele heikentyneitä tuloskasvuodotuksia. Päinvastoin. 

Markkinat odottavat sekä Pohjoismaissa että Euroopassa pienyhtiöiltä kuluvana vuonna vahvaa tuloskasvua. Isojen yhtiöiden kohdalla tuloskasvun puolestaan ennakoidaan jäävän hyvin lähelle nollaa. 

Ero tuloskasvuodotuksissa on vaikuttanut siihen, että pienten ja suurten yhtiöiden osakkeiden arvostuksen välinen ero on kasvanut historiallisen suureksi. 
 

Lähde: Bloomberg

Arvostuseroa toki kasvattaa Novo Nordiskin arvostuksen jyrkkä nousu sekä yhtiön painoarvon kasvu MSCI Nordic -indeksissä. Vaikka Novo jätettäisiin vertailussa MSCI Nordic indeksistä pois, suurten yhtiöiden arvostus on silti hieman pieniä korkeampi. Lisäksi omaan historiaan verrattuna pienyhtiöiden nykyinen arvostus on lähes 20 prosenttia matalampi kuin viimeisen kymmenen vuoden keskimääräinen arvostus. 

Korkojen lasku palkitsee pienyhtiöitä

Markkinakorot nousivat viime vuoden lopulla korkeimmille tasoilleen 16 vuoteen, josta ne ovat keskuspankkien kommenttien ohjaamana kääntyneet lasku-uralle. 

Korkojen lasku tukee pienyhtiöiden kurssikehitystä kahdella tavalla.

Ensiksi, kasvuyhtiöiden rahoituskustannukset pienentyvät, mikä näin parantaa yhtiöiden kannattavuutta. Toiseksi, korkotasolla ja arvostustasoilla on käänteinen yhteys. Mitä alemmas korot laskevat, sitä korkeampia arvostustasoja sijoittajat ovat valmiita sietämään ja sitä halukkaampia he ovat maksamaan osakkeista korkeampia hintoja. 

Hyvien tulosnäkymien sekä matalien arvostusten takia pidämme pienyhtiöitä tällä hetkellä houkuttelevana kohteena pitkäjänteisille sijoittajille. 

Handelsbankenin rahastojen kautta voi sijoittaa Pohjoismaisiin Pienyhtiöihin, Suomalaisiin Pienyhtiöihin, Ruotsalaisiin Pienyhtiöihin ja Pohjois-Amerikan Pienyhtiöihin

 

Suositushistoria

Suositusperiaatteet

Arvostusperiaatteet

Vastuuvapaus


Jari Pusa

Jari Pusa

Salkunhoitaja

Kauppatieteiden maisteri, Handelsbankenissa vuodesta 2005. Entinen yleisurheilija, jonka vapaa-aika kuluu kuntoillessa ja kenttien laidoilla lasten harrastusten parissa. Omat sijoitukset on tehty pääasiassa osakkeisiin tai osakerahastoihin, mutta konservatiivisella asenteella.


Pohjoismaiset Pienyhtiöt ja Handelsbankenin muut osakerahastot

Pohjoismaiset Pienyhtiöt ja Handelsbankenin muut osakerahastot

Osakerahastojen arvonkehitys seuraa osakemarkkinoiden kehitystä. Osakerahastoihin sijoittamisessa riski on korkein, koska osakkeiden kurssit voivat nousta ja laskea voimakkaasti. Sijoitukset kuitenkin hajautetaan useisiin kohteisiin, mikä pienentää riskiä.

Lue lisää.