Minä sijoitan: Suvi Jakovirta – osakesäästäjä jo pienestä pitäen

Säästä & sijoita
Minä sijoitan: Suvi Jakovirta – osakesäästäjä jo pienestä pitäen

Horisontti

13.06.2023

Jaa:

Säästämisen ajatusmaailman jo pienestä pitäen sisäistänyt Suvi Jakovirta on elävä esimerkki siitä, että sijoittaminen kannattaa aloittaa ajoissa.

Mikä sai sinut innostumaan sijoittamisesta?

Olen ollut osakesijoittaja lapsesta asti. Vanhempani ryhtyivät ostamaan minulle ja siskolleni osakkeita, kun olimme vielä pieniä. Muistan, kun pienenä leikkelin osinkokuponkeja osakekirjoista.

Ensimmäiset sijoitukset tehtiin 70-luvun lopussa. Osakesäästäminen oli tuolloin vielä melko harvinaista, ja rahastoista ei ollut silloin vielä kuultukaan.

Sain kipinän rahastosijoittamiseen 90-luvun lopulla, kun opiskelin Ruotsissa. Eläkeasiat olivat tuolloin Ruotsissa hyvin pinnalla. Ruotsalaiset saivat noihin aikoihin mahdollisuuden päättää itse, mihin rahastoon pieni siivu heidän työeläkemaksuistaan sijoitetaan.

Opiskelu ja työnteko ulkomailla ei kerryttänyt eläkettä Suomessa.

Opiskelu ja työnteko ulkomailla ei kerryttänyt eläkettä Suomessa, joten aloin silloin isäni neuvosta säästää rahastoihin sekä tulevaa eläkettä että muita tarpeita varten. Rahastot sijoituskohteena tarjosivat hyvät hajautusmahdollisuudet verrattuna aikaisempiin suoriin osakesäästöihini.

Työstäni on ollut minulle sijoittajana paljon hyötyä, ja sitä kautta myös innostus on pysynyt hyvin yllä. Ihmiset ympärilläni puhuvat sijoittamisesta joka päivä, ja tietoa tulee omaksuttua melkein huomaamatta.

Millainen sijoittaja olet?

Olen maltillinen ja pitkäjänteinen kuukausisijoittaja. Salkkuni ytimen muodostavat indeksirahastot, jotka tarjoavat hyvän hajautuksen. Sijoitan useisiin indeksirahastoihin pienehköillä summilla.

Lisämausteena salkussani on muun muassa pohjoismaisia pienyhtiöitä. Minulla ei ole aikaa eikä resursseja poimia ja analysoida pienyhtiöitä itse. Mielelläni jätän sen homman kollegalleni, Handelsbankenin Suomalaiset pienyhtiöt -rahaston salkunhoitajalle Jyrki Nybergille.

Lisäksi minulla on suoria osakesijoituksia, joita lisään aika ajoin.

Teen salkkuuni ja kuukausisäästökohteisiini aina toisinaan muutoksia, jos kiinnostun jostain markkinasta tai sijoitusteemasta. Pääasiassa ohjenuorani on kuitenkin ”buy and hold”. Pidän sijoitushorisonttini niin pitkänä, ettei minun tarvitse hötkyillä.

Mitkä ovat tavoitteesi?

Olen käytännössä koko elämäni säästänyt kuukausittain erilaisia hankintoja ja eläkettä varten. Jos tulevaisuudessa hankintoja on vähemmän, myös hankintoihin korvamerkityt rahat päätyvät lopulta eläkerahoiksi.

Osakesijoitusteni tuotoilla olen rahoittanut opintoni ja ostanut ensiasuntoni.

Suurin onnistumisesi ja epäonnistumisesi?

Osakesijoitusteni tuotoilla olen rahoittanut opintoni ja ostanut ensimmäisen asuntoni. Vanhempieni alulle panema osakepotti on siis auttanut minua elämässä paljon.

Onnistumisiin lukeutuvat myös tietyt kotimaiset osakesijoitukset. Sen sijaan Stockmannin osakkeet myin vähän liian myöhään.

Mitkä ovat sijoitussuosikkisi tällä hetkellä?

Pidän erityisesti Handelsbankenin indeksirahastoista. Ne ovat kustannustehokkaita ja hyvin hajautettuja. Valitsemani indeksirahastot ovat myös vastuullinen valinta, sillä niiden tavoitteena on vähentää hiilidioksidi- ja muita kasvihuonekaasupäästöjä. 

Suosin myös pohjoismaisia pienyhtiöitä, mikä tuo indeksisijoittamiselle mukavaa vastapainoa. 

Mitä olet oppinut ja miten neuvoisit muita?

Päätyöni on ollut säästäminen ja sijoittaminen vuodesta 2007 asti. Tänä aikana olen nähnyt työni puolesta melko koviakin markkinaheilahduksia, kuten finanssikriisin. Eteeni on tullut paljon erilaisia sijoitusmahdollisuuksia, osa niistä myös hukattuja mahdollisuuksia.

Oma ohjenuorani onkin ”hold your horses”. Usein kannattaa pysähtyä miettimään ja pureskella asiaa, ennen kuin ryntää tekemään mitään hätiköityä.

Kannattaa myös pitää oma tavoite kirkkaana mielessä, vaikka kuinka rytisisi. Jos oma maali siintää kaukana, ei useinkaan ole mitään syytä panikoitua.

Ja vielä yksi: aloita ajoissa! Olen siitä itse hyvä esimerkki.

 

Suvi Jakovirta

  • Senioriasiantuntija, sijoitustuotteet ja vastuullinen sijoittaminen
  • Kauppatieteiden maisteri (Umeå universitet), 47 vuotta
  • Paljasjalkainen helsinkiläinen, asuu Helsingissä
  • Harrastaa laskettelua, tennistä, lenkkeilyä ja uintia sekä ruoanlaittoa. Omistaa lähemmäs sata keittokirjaa.
Aika päivittää sijoitussuunnitelmaa?

Aika päivittää sijoitussuunnitelmaa?

Varaa aika sijoitustapaamiseen. Sijoitusneuvonnassa otamme huomioon tilanteesi, tavoitteesi ja säästöajan.

Lue lisää.