Minä sijoitan: Sofia Lindholm antaa rahastojen rullata

Säästä & sijoita
Minä sijoitan: Sofia Lindholm antaa rahastojen rullata

Horisontti

15.12.2022

Jaa:

Säännöllinen säästäminen on mahdollistanut Sofia Lindholmille oman asunnon oston ja reppureissun Australiaan. Seuraavaksi Sofia aikoo hyödyntää vapaaehtoiseen eläkevakuutukseen liittyvän veroedun.

Mikä sai sinut innostumaan sijoittamisesta?

Olen jo pienestä pitäen ollut tietoinen säästämisen merkityksestä. Kun olin vielä pieni, äiti osti minulle sijoitusvakuutuksia. Täysi-ikäiseksi tultuani keskustelin pankin kanssa sijoituksistani ja salkkua lähdettiin muokkaamaan. Töissä ollessa olen aina pannut osan palkastani säästöön.

Kiinnostus sijoittamista kohtaan heräsi toden teolla, kun menin viitisen vuotta sitten pankkiin töihin. Töissä puhuttiin paljon sijoittamisesta.

Millainen sijoittaja olet?

Olen kuukausisäästäjä eli panen kuukausittain osan palkastani sivuun, pääasiassa osakerahastoihin. Rahastosijoitusteni annan rullata rauhassa, en yleensä tee niihin mitään muutoksia. Lisäksi minulla on joitain suoria osakesijoituksia.

Panen kuukausittain osan palkastani sivuun, pääasiassa osakerahastoihin.

Mitkä ovat tavoitteesi?

Minulla on pitkäjänteinen sijoitussuunnitelma. Varaudun seuraavan asunnon ostoon ja pitkällä tähtäimellä myös eläkevuosiin. Ja tietysti ihan peruspuskuriin pahan päivän varalle.

Suurin onnistumisesi ja epäonnistumisesi?

Olen hankkinut oman asunnon ASP-säästöjen avulla. En enää halunnut maksaa vuokraa ja lyhentää jonkun toisen asuntolainaa. Ajattelin myös, että lyhentämällä omaa asuntolainaa saan säästettyä eri tavalla kuin suoraan sijoituksiin tai tilille. Asun nyt isossa, valoisassa kaksiossa Vantaalla.

Vuonna 2016 otin vapaata töistä ja lähdin puoleksi vuodeksi reppureissaamaan Australiaan. Kallis matka oli mahdollinen säästöjen ansiosta. Alle 30-vuotias voi mennä Australiaan puoleksi vuodeksi turistina ja tehdä samalla töitä – minäkin olin puolitoista kuukautta töissä viinitilalla Yarran laaksossa. Poimin rypäleitä, pullotin viinejä ja pakkasin tilauksia.

Mitään varsinaista epäonnistumista ei tule mieleen. Korona ja Ukrainan sota ovat tietysti ravistelleet sijoitusmarkkinoita ja näkyvät rahastojen tuotoissa, mutta niitä ei voi oikein pitää epäonnistumisena. Hinnat ovat nyt alhaalla, joten nyt voin ostaa halvalla.

Mitkä ovat sijoitussuosikkisi tällä hetkellä?

Olen päättänyt ottaa vapaaehtoisen eläkevakuutuksen. 30 prosentin veroetu on tosi hyvä, haluan hyödyntää sen jo tänä vuonna. Minulla on joulukuussa asuntolainan korontarkastuspäivä, minkä jälkeen kartoitan kaikki sijoitukseni ja katson, paljonko rahaa budjetista liikenee.

Haluan, että eläkkeelläkin riittää rahaa muuhunkin kuin sähkölaskuun ja nuudeleihin.

Työuraa minulla on jäljellä vielä 40 vuotta, joten pienistäkin summista ehtii kertyä iso potti. Haluan, että eläkkeelläkin riittää rahaa muuhunkin kuin sähkölaskuun ja nuudeleihin, esimerkiksi matkustamiseen.

Mitä sijoittaminen on opettanut sinulle?

Seuraan nykyisin maailman menoa uutisisten välityksellä päivittäin, ja yleissivistykseni on parantunut. Kaikki vaikuttaa kaikkeen. Olen havainnut, että sijoittamisessa on ideaa. Pienistäkin summista kasvaa ajan mittaan iso puro. Säästösummaa voi korottaa pikku hiljaa sitä mukaa, kun palkka nousee.

Miten neuvoisit muita?

Sijoittaminen kannattaa aloittaa heti. Vaihtoehtoja riittää esimerkiksi sen suhteen, miten paljon riskiä on halukas ottamaan. Riskin rajaamiseksi salkku on hyvä hajauttaa maailmanlaajuisesti. Ei kannata sijoittaa mihinkään sellaiseen, mitä ei tunne.

Minä sijoitan -sarjassa kerromme, minkälaisia sijoittajia Handelsbankenista löytyy. Näin haluamme kannustaa suomalaisia sijoittamaan ja säästämään.

 

Sofia Lindholm

  • Henkilöasiakasvastaava, Ruoholahden-konttori Helsingissä
  • Tradenomi, 31 vuotta
  • Kotoisin Helsingistä, asuu nykyisin Vantaalla
  • Harrastaa salilla käyntiä ja uintia. Aktiivinen penkkiurheilija ja HIFK:n kausikorttilainen. Pelannut aikoinaan aktiivisesti käsipalloa ja suunnittelee aloittavansa lajin uudelleen höntsämielessä.