Konepajayhtiöt Helsingin pörssin veturina – pysähtyikö vahva eteneminen?
Osakemarkkinat kehittyivät vahvasti läpi juuri päättyneen tuloskauden. Hyvin usein sijoittajien katseet kuitenkin kääntyvät tuloskauden päätyttyä talouden isoon kuvaan, minkä jälkeen kurssinousu hidastuu tai jopa kääntyy laskuun. Näin kävi tälläkin kertaa.
Odotuksia paremmat talousluvut ovat saaneet markkinakorot taas reippaaseen nousuun, mikä on painanut korkoherkimpiä osakkeita laskuun. Viimeaikaisesta heilunnasta huolimatta Helsingin pörssi vaikuttaa viimein kehittyvän vähintään yhtä hyvin kuin muut pörssit tai jopa paremmin. Toukokuussa pörssimme oli yksi parhaiten nousseista markkinoista.
Hieman yli puolet yhtiöistä raportoi Helsingin pörssin tulosraporteissa tuloksen, joka jäi markkinoiden odotuksista. Kun verrataan indeksitasolla yhtiöiden tuloskertymää analyytikoiden odotuksiin, yleisindeksin tulokset kuitenkin ylittivät odotukset ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2022 Q3-tuloskauden.
Tuloskasvu on meillä edelleen hieman miinuksella, mutta markkinat odottavat tulostaantuman päättyvän kuluvaan kvartaaliin.
Konepajayhtiöiden osuus kokonaisnoususta merkittävä
Konepajayhtiöt ovat viime aikoina tukeneet nousua parhaiten. Niiden yhteenlaskettu osuus yleisindeksin kokonaisnoususta on ollut yli 50 prosenttia.
Eniten nousua pörssille tuonut yhtiö oli Wärtsilä, jonka kurssi on kivunnut reilusti yli 20 prosenttia. Wärtsilä nousi alkuvuonnakin tasaisesti, mutta nyt lisävauhtia osakkeelle antoi Q1-tulosraportin yllättävän vahva kannattavuus sekä Marine-yksikön odotettua paremmat tilaukset.
Hissiyhtiö Koneen kohdalla nähtiin tulospäivän jälkeen kolmen viikon ajan lähes 20 prosentin nousu. Yhtiön tulosraportti vastasi odotuksia. Syyt nousun taustalla olivatkin Kiinassa, jossa kiinteistöyhtiöiden kurssit olivat vahvassa nousussa.
Kiinan valtio ilmoitti lähtevänsä tukemaan asuntomarkkinaa ostamalla tyhjilleen jääneitä asuntoja. Luottamus toimien riittävyyteen on kuitenkin ollut koetuksella, mikä on painanut kiinteistöyhtiöiden osakkeita takaisin alemmas. Koneenkin osake on kiinteistöyhtiöiden vanavedessä laskenut.
Cargotecin kannattavuus huimassa kasvussa
Myös Cargotecissa on nähty reilusti yli 20 prosentin kurssinousua. Yhtiö raportoi tulospäivänä, että Hiabin ja MacGregorin tilaukset olivat kasvaneet selvästi odotuksia nopeammin. Cargotecista kesällä irtaantuvan Kalmarin tilaukset sen sijaan olivat linjassa odotusten kanssa.
Cargotecin kannattavuuskehitys oli huikean kovaa. Liikevoittomarginaali nousi 2,5-prosenttiyksikköä 13 prosentin tasolle, joten yhtiön koko vuoden kannattavuusohjeistus näyttää tämän jälkeen varovaiselta.
Muut isot konepajayhtiöt, kuten Konecranes, Metso ja Valmet, ovat kehittyneet yleisen markkinakehityksen mukaisesti tai paremmin. Yhtiöiden tulosraportit olivat kaksijakoisia. Jokaisella yhtiöllä oli sekä positiivisia että negatiivisia yllätyksiä. Näin tulosraportin anti muiden isojen konepajayhtiöiden osalta jäi melko neutraaliksi.
Jatkuuko positiivinen kehitys vielä?
Hieman heikompi Yhdysvaltojen työllisyysdata toisi korkoja alemmas ja voisi tarjota parhaat kurssinousun ajurit. Toisaalta riskinä on tällöin se, että talous heikkenee liikaa. Tällöin tulosodotuksia aletaan päivittää reippaammin alas, mikä olisi huono skenaario.
Tasapainoilua korkojen ja talousdatan välillä – ja siitä johtuvaa kurssien sahaamista lienee siis luvassa ainakin kesäksi.
Monella Helsingin pörssin yhtiöllä kasvua syntyy Kiinassa, joten Kaukoidän kehityssuuntaa on Suomi-sijoittajien myös syytä pitää silmällä.
Jari Pusa
Salkunhoitaja
Kauppatieteiden maisteri, Handelsbankenissa vuodesta 2005. Entinen yleisurheilija, jonka vapaa-aika kuluu kuntoillessa ja kenttien laidoilla lasten harrastusten parissa. Omat sijoitukset pääasiassa osakkeisiin tai osakerahastoihin, mutta konservatiivisella asenteella.
Maistuisiko Aamupala?
Julkaisemme joka pankkipäivä tiiviin aamukatsauksen, jossa on uutisia tuoreista markkinatapahtumista sekä analyysia makrotaloudesta ja yritysten näkymistä. Aamupala jää kesätauolle 20.6., ja katsauksen julkaisu jatkuu elokuussa.