Kolme kysymystä: Millaiset ovat talouden näkymät?

Asuminen|
Säästä & sijoita
Kolme kysymystä: Millaiset ovat talouden näkymät?

Horisontti

28.08.2023

Jaa:

Miltä näyttää taloudessa ja asuntomarkkinoilla loppuvuonna? Entä miten korot kehittyvät? Pääekonomistimme Timo Hirvonen vastaa kolmeen kysymykseen talouden loppuvuoden näkymistä.

Euroalueella ja Yhdysvalloissa talouden aktiviteetti oli huhti-kesäkuussa odotettua vireämpää. Työllisyys kasvoi ja inflaatio hidastui entisestään.

Myös Suomessa talous kehittyi suotuisasti. Tilastojen mukaan maamme talous kasvoi toisella vuosineljänneksellä 0,6 prosenttia edellisestä neljänneksestä. Inflaatio hidastui, ja palkankorotukset tukivat kotitalouksien kulutusta.

Näin siis alkuvuonna, mutta mitä on odotettavissa loppuvuonna?

1) Millaiset ovat loppuvuoden näkymät?

Loppuvuoden näkymät ovat kaksijakoiset.

Teollisuudessa on luvassa vaisua kehitystä. Uusien tilausten virta on heikentynyt, ja se ei lupaa kovin hyvää tuotannolle. Toki teollisuudessa on vielä tilauskantaa jäljellä, mikä pitää aktiviteettia yllä. Palveluiden näkymät ovat teollisuutta paremmat, vaikka palvelusektorillakin kasvuvauhti hidastuu alkuvuodesta.

Hyvä uutinen on se, että työllisyyskehitys, palkkojen nousu ja inflaation hidastuminen tukevat kotitalouksien ostovoimaa ja kulutusta.

Yhdysvalloissa, euroalueella ja Kiinassa talouskehityksen odotetaan hidastuvan loppuvuonna. Rahapolitiikan kiristämisen vaikutukset näkyvät viiveellä, ja nämä vaikutukset eivät vielä täysimääräisesti näy Yhdysvaltojen ja euroalueen taloudessa. Kiinan taloutta sen sijaan vaivaavat kiinteistösektorin ongelmat, ja loppuvuoden aikana nähdään varmaan lisää elvytystoimia.

Suomen talouden aktiviteetin odotamme jäävän alkuvuotta vaisummaksi. Inflaatio kuitenkin hidastuu edelleen, ja työmarkkinoilla tilanne säilyy kohtalaisena.

2) Onko korkohuippu käsillä?

Kyllä, korkohuippu on nyt käsillä. Odotamme Euroopan keskuspankin nostavan ohjauskorkoja vielä kerran eli 0,25 prosenttiyksiköllä syyskuun puolenvälin kokouksessaan. Sen jälkeen EKP pitää ohjauskorot ennallaan ensi vuoden kesään asti. Ennustamme euroalueen inflaation hidastuvan lisää loppuvuoden aikana.

Asuntovelallisille tämä tarkoittaa sitä, että euriborkorot kääntyvät lievään laskuun. Korkotaso pysyy kuitenkin kohonneella tasolla seuraavan vuoden aikana.

3) Milloin asuntomarkkinat virkoavat?

Asuntomarkkinoiden suvantovaihe on jatkunut. Odotamme asuntomarkkinoiden kuitenkin virkoavan pikkuhiljaa seuraavan puolen vuoden aikana, kun inflaatio hidastuu edelleen, kuluttajien luottamus talouteen vahvistuu ja korkotaso vakiintuu. Arvioimme, että elpyminen tapahtuu eri tahdissa eri puolilla Suomea.

Lisää analyysia loppuvuoden ja ensi vuoden talouden näkymistä kerromme 20.9.2023 julkistettavassa talousennusteessamme.


Timo Hirvonen

Timo Hirvonen

Pääekonomisti, Handelsbanken Suomi

Valtiotieteiden maisteri. Handelsbankenissa vuodesta 2019, ekonomistina yli 20 vuotta. Pitää lukemisesta ja matkailusta, pelaa harrastejääkiekkoa ja lenkkeilee.