Kolme kysymystä arvopaperisäilytyksistä

Pankkipalvelut|
Säästä & sijoita
Kolme kysymystä arvopaperisäilytyksistä

Horisontti

12.03.2024

Jaa:

Arvopaperien välitys- ja säilytysasiakkaidemme on nyt joko siirrettävä tai suljettava palvelunsa. Onko sinulla pankissa suoria arvopaperisijoituksia? Lue, mitä pitää tehdä ja milloin.

Arvopaperien välitys- ja säilytyspalvelumme (ml. arvo-osuustilit) päättyvät, sillä Handelsbanken on vetäytymässä Suomesta.

Muutos koskee ainoastaan suoria arvopaperisijoituksia. Rahastosijoitukset ja varainhoitosopimuksiin liittyvät arvopaperipalvelumme jatkuvat siirtymään asti.

Kun keväällä 2023 julkistettu yrityskauppa toteutuu tämän vuoden jälkipuoliskolla, asiakkaiden rahastosijoitukset ja varainhoitosopimukset siirretään S-Pankkiin. 

1 Jos minulla on arvopaperisäilytyksiä Handelsbankenissa, mitä minun pitää tehdä?

Voit valita kolmesta eri vaihtoehdosta:

1.    Avaa asiakkuus Nordnetissä

Nordnetin kanssa solmimamme yhteistyösopimuksen ansiosta voit siirtää palvelusi avustuksellamme Nordnetiin sujuvasti ja maksutta.

Jos haluat siirtyä Nordnetin asiakkaaksi, sinun on rekisteröidyttävä Nordnetin palveluun viimeistään 5.4.2024. Suosittelemme, että ryhdyt toimeen viipymättä.

2.    Siirrä säilytyksesi toiselle palveluntarjoajalle

Ota yhteyttä valitsemaasi pankkiin tai muuhun arvopaperien säilyttäjään ja pyydä heitä toteuttamaan arvopaperisäilytyksesi siirto.

3.    Myy arvopaperisi ja sulje säilytyksesi

Voit myydä arvopaperisi tekemällä verkkopankissa myyntitoimeksiannon. Tämän jälkeen sinun pitää pyytää konttoriasi sulkemaan säilytyksesi.

2 Mistä löydän arvopaperisäilytysnumeroni?

Kun siirrät arvopaperisäilytyksesi toiselle toimijalle, tarvitset arvopaperisäilytysnumerosi.

Voit tarkistaa arvopaperisäilytysnumerosi verkkopankista. Mene verkkopankin sijoitusosioon. Löydät arvopaperisäilytysnumerosi klikkaamalla Arvopaperit-kohtaa (”Säilytys”). 

Löydät säilytysnumerosi myös postitse saamastasi kirjeestä, jossa muistutimme näiden palveluiden päättymisestä ja siirtämisestä toiselle palveluntarjoajalle (”Valitse arvopaperien välitys- ja säilytyspalveluillesi uusi palveluntarjoaja – palvelumme päättyy”).

Jos sinulla on useita arvopaperisäilytysnumeroita, sinun pitää avata Nordnetissä vastaava määrä uusia arvo-osuustilejä.

3 Mitä tapahtuu, jos en tee mitään?

Jos et siirrä arvopaperisäilytystäsi tai myy säilytyksessä olevia arvopapereitasi 31.5.2024 mennessä, myymme arvopaperisi ja suljemme arvopapereiden säilytykseen ja välitykseen liittyvät palvelusi.

Lue lisää osoitteesta handelsbanken.fi/nordnet.

 

Termit tutuksi

Arvopaperisäilytys
Arvopaperisäilytys sisältää kaikki suorat arvopaperiomistuksesi, sekä kotimaiset että ulkomaiset. Arkikielessä puhutaan usein sijoitussalkusta. Pankki säilyttää arvopapereita puolestasi tekemäsi arvopaperien välitys- ja säilytyssopimuksen perusteella.

Arvo-osuustili
Tili, jolla säilytetään ainoastaan kotimaisia arvopapereita, kuten osakkeita tai joukkovelkakirjalainoja. Arvo-osuustili on liitetty asiakkaan arvopaperisäilytykseen.

Rahastosijoitus
Rahastosijoittaminen tarkoittaa sijoittamista rahastoihin eli rahasto-osuuksien ostamista. Sijoitusrahastot hallinnoivat sijoittajien varoja ja sijoittavat ne kunkin rahaston toimintaperiaatteen mukaisesti eri kohteisiin, kuten osakkeisiin, joukkovelkakirjoihin tai toisiin sijoitusrahastoihin.

Siirrä palvelusi Nordnet – toimi viimeistään 5.4.

Jos haluat jatkossakin käydä arvopapereilla kauppaa omatoimisesti, suosittelemme valitsemaan Nordnetin. Palvelusi siirtyvät tällöin Nordnetille vaivattomasti ja ilman lisäkustannuksia.

Jos haluat siirtyä Nordnetin asiakkaaksi, sinun on rekisteröidyttävä Nordnetin palveluun viimeistään 5.4.2024.

Kun olet mukana pankin avustamassa keskitetyssä siirrossa, tiedot omistustesi hankintahinnoista ja -ajankohdista siirtyvät Nordnetille automaattisesti.

Siirry Nordnetin asiakkaaksi avaamalla uusi arvo-osuustili ja allekirjoittamalla digitaalinen valtakirja osoitteessa nordnet.fi/handelsbanken.

Lisätietoja ja toimintaohjeet: nordnet.fi/handelsbanken.


Aleksi Lankinen

Aleksi Lankinen

Johtaja, Capital Markets Operations, Finland

Tradenomi (rahoitus ja laskentatoimi) ja Handelsbankenissa vuodesta 2017. Viettää vapaa-aikaa urheilun, musiikin, ruoanlaiton ja sarjojen katselun merkeissä, ystäviä ja perhettä unohtamatta. Irtautuu arjesta parhaiten luontopolulla ja metsätöissä.