Euroopan keskuspankki laski korkoja – mitä seuraavaksi?

Sinun taloutesi
Euroopan keskuspankki laski korkoja – mitä seuraavaksi?

Horisontti

07.06.2024

Jaa:

Euroopan keskuspankki laski odotetusti keskuspankkikorkoja kesäkuussa. Keskuspankin tärkein korko eli talletuskorko laski 0,25 prosenttiyksikköä 3,75 prosenttiin. Inflaation hidastuminen pidemmän aikaa ja inflaationäkymien kohentuminen euroalueella olivat tekijät koronlaskun taustalla. 

Sitkeän palveluinflaation vuoksi pääjohtaja Christine Lagarde kuitenkin toppuutteli odotuksia tulevista koronlaskuista korkokokouksen lehdistötilaisuudessa. Lagarde toisti viestiä, että keskuspankki on riippuvainen datasta eikä EKP sitoudu tiettyyn koronlaskupolkuun, vaan korkopäätökset tehdään kokous kerrallaan. 

Euroalueella on tällä hetkellä jonkin verran hintapaineita palkkojen ja palveluinflaation muodossa. Onkin ymmärrettävää, että EKP seuraa palkkojen ja palveluinflaation kehitystä tarkkaan ennen seuraavaa koronlaskupäätöstä. Myös korkomarkkinoiden koronlaskuodotukset ovat maltillistuneet kuluvan vuoden mittaan.

Koronlasku ei jää yhteen kertaan

Normaalisti keskuspankin aloittaessa koronlaskut leikkaus ei jää yhteen kertaan. Odotammekin, että EKP laskee korkoja seuraavan kerran syyskuussa. Silloin EKP:llä on kesän aikana kertynyttä uutta inflaatio- ja talousdataa sekä tuoreet talousennusteet käytössään. 

Odotamme EKP:n laskevan korkoja vielä joulukuussa. Talletuskorko olisi silloin vuoden lopulla 3,25 prosentissa. 

Myös ensi vuonna keskuspankki laskee edelleen korkoja. Kun EKP viestii korolaskujen jatkuvan, myös asuntolainoihin yleisesti sidotut euriborkorot laskevat lisää.


Timo Hirvonen

Timo Hirvonen

Pääekonomisti, Handelsbanken Suomi

Valtiotieteiden maisteri. Handelsbankenissa vuodesta 2019, ekonomistina yli 20 vuotta. Pitää lukemisesta ja matkailusta, pelaa harrastejääkiekkoa ja lenkkeilee.