Vad ska jag läsa sen då? Fem boktips

Spara & placera
Vad ska jag läsa sen då? Fem boktips

Horisonten

16.03.2023

Jaa:

Det lönar sig alltid att läsa (och att lyssna på ljudböcker). Vi bad några av våra bankproffs rekommendera var sin bok, som har lärt dem förstå ekonomi och marknaden.
 


Santtu Toivola
Kundansvarig
Jyväskyläkontoret

Morgan Housel:
Pengars psykologi: tidlösa lärdomar om förmögenhet, girighet och lycka

De korta berättelserna i boken bjuder på intressanta och tankeväckande synvinklar på pengar. Boken för fram flera exempel på framgångsrika investerare och företagare som Bill Gates och Warren Buffett, men fokuserar i synnerhet på det mänskliga sinnet och beteendet och hur det påverkar det ekonomiska beslutsfattandet.

Varför lönar det sig att läsa boken?
En lättläst och underhållande bok för alla och envar som vill förstå varför människan beter sig som hon gör när det gäller pengar och hennes inställning till pengar.

För vem?
Både för nybörjaren som för den erfarna investeraren.


 

Christa Saarelma
Family Office Banker, placeringsansvarig
Åbokontoret

Hanna Silvola och Tiina Landau:
Vastuullisuudesta ylituottoa sijoituksiin

Hållbarhetsaspekten ses i första hand som en risk, men den kan också öka avkastningen.

För att bemästra alla krumbukter när du ska investera hållbart, inte bara alla de gängse faktorerna i ditt beslutsfattande, måste du förstå data. Det räcker inte med att samla data, du måste också förstå analysen och vad den baserar sig på. Boken ger bra exempel på företagdär man har struntat i hållbarhetsaspekten, och hur det har förorsakat konkurser och annan badwill.

Varför lönar det sig att läsa boken?
Överraskar positivt med sin pragmatiska stil. Att investera hållbart är också annat än att utesluta eller favorisera.

För vem?
För den investerare som vill analysera sina investeringsobjekt ur hållbarhetssynvinkel och undgå fallgroparna.


 

Timo Hirvonen
Chefsekonom, Handelsbanken Finland

Risto Murto:
Puuttuvat puoli miljoonaa

Risto Murto är en välkänd ekonomisk expert och han går på ett intressant sätt igenom befolkningsutvecklingens historia och framtida prognos både globalt och i Finland. Han diskuterar också den åldrande befolkningens inverkan på ekonomin och samhället. Murto söker i sin bok lösningar för hur trenden kunde vändas.

Varför lönar det sig att läsa boken?
Boken ger en bra bild av befolkningsutvecklingen: hur vi har kommit dit vi nu är och hur framtiden ser ut.

För vem?
Det är en bok för den som är intresserad av den inhemska ekonomins utsikter på lång sikt. Hur ser framtiden ut för ett Finland som blir allt äldre och för den inhemska ekonomin?


 

Hannu Oksanen
Senior Advisor

Sixten Korkman:
Talous ja humanismi

Boken guidar läsaren genom utvecklingsperioder formade av olika idéer och värderingar fram till dagens marknadsekonomi och välfärdsstat.

Resan börjar med kristendomens betydelse för världsbilden i västvärlden. Följande etapp beskriver den vetenskapliga revolution vi fick i och med upplysningsfilosofin. Den moderna ekonomin stöder sig långt på denna världsbild och dess etiska värderingar. Bokens tredje del redogör för marknadsekonomin och kapitalismen som ekonomiskt system och liberal ideologi. Slutet av boken ägnas åt reflektioner kring humanismen. Dessa teman utgör en ideologisk och tematisk utvecklingslinje för marknadsekonomin.

Varför lönar det sig att läsa boken?
Boken är pregnant och bjuder på en bra beskrivning av olika ekonomiska teorier, men också på ett starkt försvarstal för välfärdsstaten. Korkman är skicklig på att ta fram det viktigaste och att koppla olika frågor.

För vem?
För alla som vill förstå ekonomin som finns bakom den benhårda kvartalsuppföljningen.


 

Henri Lilja
Rörelsechef

Robert Kiyosaki:
Rich Dad, Poor Dad – Vägen till ekonomisk framgång

Där här boken ligger definitivt på must read-listan, när man talar om att öka sin förmögenhet och om hur viktigt det man lärt sig hemifrån kan vara.

Bokens ”rika pappa” med en avbruten skolgång bakom sig är företagsam och ökar sin förmögenhet bland annat genom att göra framgångsrika investeringar. Den ”fattiga pappan”, som är författarens egen pappa, är högt utbildad och jobbar hårt hela sitt liv, men lämnar endast skulder efter sig. Båda tror på utbildning, men inte på samma inriktning för studierna.

Kiyosaki anser inte att det är viktigt hur mycket pengar man håvar in, utan hur mycket det blir över. Ekonomisk framgång kräver dristighet och kreativitet, men också förmågan att identifiera hindren som man måste klättra över.

Varför lönar det sig att läsa boken?
En lättbegriplig och pedagogisk bok som innehåller många tankeväckande exempel med sensmoral. Med hjälp av dem kan läsaren förstå sin egen ekonomi och kanske också se vilken pappas tankevärld som representerar läsarens egen ekonomiska väg.

För vem?
Kiyosaki har dedicerat boken till alla föräldrar, men den lämpar sig för alla som är intresserade av sin egen ekonomi.