Indiansommar eller höststorm? En investeringsväderrapport för hösten

Spara & placera
Indiansommar eller höststorm? En investeringsväderrapport för hösten

Horisonten

10.09.2024

Jaa:

Vindarna ruskade om investeringsmarknaden i slutet av sommaren – efter en lång period av stiltje. Var det en förvarning om en höststorm eller blir årets slut en lugnare period? Vad ska investeraren tänka på nu?

Turbulensen på marknaden i augusti var en hälsosam påminnelse om riskerna med investeringar. Efter en lång period av lugn prövades investerarnas nerver av en visserligen kort men vass panik på marknaden. Den hårda vinden fick sin början i de svaga siffrorna för ekonomin i kombination med centralbankernas strama penningpolitik.

Nervositeten på marknaden hade flera konkreta orsaker.

Den japanska centralbanken beslöt att höja räntan, vilket förstärkte yenen och påverkade den så kallade carry trade -handeln negativt. Som en följd av detta drogs pengar bort från marknaden.

Samtidigt beslöt Fed att inte sänka sin ränta samtidigt som det rapporterades svaga inköps- och sysselsättningssiffror från USA.

Efter lugnet kommer stormen ofta också på investeringsmarknaden

En kanske ännu större orsak, och svårare att definiera, för marknadsoron var den långa lugna perioden. En sådan period slutar förr eller senare i en korrigering bara det dyker upp något som kan stå som en orsak för nervositeten.

Redan i juli kom de första tecknen på oro, för då visade börserna upp en stark rotation mellan branscher. Teknologiaktierna dök medan många andra branscher gick upp, i synnerhet aktierna för mindre bolag.

Utsikterna för hösten – politik för en allt större tyngd

Var sommarens turbulens ett tecken på ett kommande lågtryck eller får vi ännu länge njuta en mild indiansommar medan börserna stiger?

Åtminstone verkar fundamenten ännu vara starka.

På världens största marknad i USA visar företagen upp en stark tillväxt som man dessutom tillskriver en fortsättning. Också i Europa har företagen återhämtat sig från recessionen och går mot en ny uppgång. Allt detta talar för ett högtryck.

Det är skäl att hålla ögonen på syselsättningen.

Den rekordhöga sysselsättningen kan vi glömma, man kan iaktta en liten uppgång i arbetslöshetn. Det har ändå inte kommit några alarmerande tecken från arbetsmarknaden varken i USA eller euroområdet. Läget är fortfarande gott.

En tilläggskrydda i investeringsgrytan är de geopolitiska faktorerna.

Situationen i Mellanöstern är eldfängd och kriget i Ukraina fortsätter. Risken är alltså stor men det är möjligt att man lyckas ta steg mot en fredligare lösning.

Politikens inverkan på marknaderna ökar när presidentvalet i USA närmar sig. Det är alltid lite nervöst på marknaden inför val, men det brukar lugna ner sig när valresultatet har klarnat – eller redan lite innan valet.

Vi får se tiden an, hurdant väder vi får – vindstilla eller storm.
 


Olli Hyytiäinen

Olli Hyytiäinen

Portföljförvaltare

Jobbat i Handelsbanken sedan 2012. En stark bakgrund i makroekonomi tack vare studier i ekonomi och arbete som ekonom. Svarar i teamet för försäkringsportföljerna och för investeringsstrategin och andra publikationer. Fritiden består av småbarnsfamiljens vardag och mångsidig motion, i synnerhet tennis.