I Norden nådde börsbolagens lönsamhetstal inte förväntningarna

Spara & placera
I Norden nådde börsbolagens lönsamhetstal inte förväntningarna

Horisonten

16.03.2023

Jaa:

Carina Elmgrens arbetsfält innebär att följa med de nordiska marknaderna. Hon konstaterar att stämningen har dämpats lite grann sedan januari. Många företag har i alla fall en stabil orderstock och det finns ljusglimtar vid horisonten. Elmgren svarar på tre frågor.

1 Hur ser börsbolagens resultat och aktiekurser ut här i Norden?

Resultatrapporteringsperioden från början av året är över. Då man ser till helheten verkar det som att börsbolagens lönsamhet inte riktigt nådde upp till förväntningarna.

Till de positiva uppstickarna hör Valmet som har en hyfsad orderstock och vars lönsamhet verkar förbättras ytterligare i år. Också det svenska Addtech gjorde bra ifrån sig. Många banker såsom Swedbank och Avanza uppvisade också goda resultat. Banksektorn har visserligen haft det svårt under förra veckan.

Flera företag i sektorn för konsumtionsvaror har haft framgång på börsen i år. Flera företagsaktier, såsom Pandoras, har under förra året trots allt lidit av konsumenternas minskade förtroende, och de har återhämtat sig från en mycket låg nivå.

Kinnevik, SKF, Kemira och Alfa Laval uppvisade stora positiva kurssvängningar i samband med resultatpubliceringen. Däremot var de resultat som bland annat Rockwool, Thule, GN Store Nord och Nokian Renkaat presenterade en besvikelse för marknaden.

Det finns mycket osäkerhet i luften och framtiden döljs i dimma. Bolagen vågar inte riktigt kommentera framtiden, fastän de flesta upplever en efterfrågan på sina varor eller tjänster. De stora problem som några banker i USA råkat ut för har ökat osäkerheten under de senaste dagarna.

2 Är problemen med leveranskedjorna förbi?

Allmänt anses det att de leveransproblem som pandemin förorsakade så småningom borde vara förbi. I stället är det kriget i Ukraina som förorsakar svårigheter. Den globala komponentbristen har lättat, men är inte helt över. Transportkostnaderna har också kommit ner på normalare nivå, men det märker företagen av med en fördröjning. Kina har slutligen lättat på sina pandemiinskränkningar och det förenklar också de globala transportkedjorna.

3 Väcker inflationen fortfarande oro?

Farten har avtagit, men inflationen ligger fortfarande alltför högt. Marknaden uppvisade i februari en besvikelse över att inflationen avtar så långsamt men de färska siffrorna från USA motsvarade däremot förväntningarna tidigare i veckan. Centralbankerna har varit snabba att tala om nya räntehöjningar. Makroekonomin uppvisar fina siffror och sysselsättningen är god, varför det inte finns hinder för att höja räntorna. Förra veckans kris i några mindre banker i USA kan å andra sidan inverka på räntehöjningstakten.

Vi tror att inflationen kommer att avta, men löneinflationen som släpar efter är ett stort frågetecken. Det kan påverka hur länge den höga inflationen ligger kvar.

 


Carina Elmgren

Carina Elmgren

Analytiker och portföljförvaltare

I Handelsbanken sedan 2012, portföljförvaltare i nästan två år. Gillar slalom, löpning och att läsa men också att segla och skärgårdsliv i allmänhet.