Husbolagets enhälliga beslut – rivning och nybygge
Delägarna i ett bostadsaktiebolag fattade ett gemensamt beslut och gjorde ett grundligt förarbete: sedan revs ett radhus med fyra bostäder i Esbo och i stället uppförde man fyra fristående hus. Projektet förverkligades i gott samförstånd mellan alla parter. Att banken trodde på projektet var en av förutsättningarna för att projektet lyckades.
Husbolagets radhus var i rätt så gott skick. Man kunde i alla fall räkna med att det fanns behov av reparationer, eftersom huset var byggt på 70-talet. År 2017 hittades fuktighetsskador i en av bostäderna och efter det jobbade man med en renoveringsplan i två år. I samma veva hittades också fuktighetsskador i alla de andra bostäderna. Radhuset var ju byggt i en sluttning.
Två delägare med kontakter till byggbranschen bad om en kostnadsberäkning av två byggfirmor. Högkonjunkturens prisnivå gav skrämselhicka. Priset på reparationerna närmade sig slutsumman för ett nybygge.
Samtidigt väcktes tanken på att bygga nytt i stället, för hemorten Bredvik tyckte man om.
Husbolaget som byggherre skulle ge mervärde både för husbolaget och delägarna.
Förfrågningar skickades till grynderentreprenörer. Offertbegäran inkluderade köpesumman för tomten och byggandet av nya bostäder. Anbuden gjorde det klart att den värdeökning man hade fått av en grynder hade blivit obetydlig. Husbolaget som byggherre skulle ge mervärde både för husbolaget och delägarna, så det var fördelaktigt för alla.
”Det ledde till ett snabbt beslut om delägarnas egenfinansierade rivning och nybygge, även om bara tre av fyra delägare behövde ett nytt hem. Med ett enhälligt beslut körde man i gång. Vi beslöt att samarbeta, ett viktigt beslut var att vi inte skulle gräla”, berättar projektets primus motor och husbolagets delägare Veijo Komulainen.
Före byggbeslut finansieringen i skick
Samtidigt körde finansieringsförhandlingarna i gång. Disponenten från Aarre Isännöinti Oy tipsade om finansieringstjänsterna i Handelsbankens Hagalundkontor.
Representanterna för husbolaget förberedde sig väl inför mötet. I portföljerna fanns en projektplan med tidtabell och en byggplan. Finansieringsbehovet räknade man ut utgående från bolagets balansräkning, tomtens värde, byggbudgeten och kassaflödet.
”Vi var lite tveksamma, om ett dylikt husbolagsprojekt skulle få finansiering. Det viktigaste var en plan där vi identifierat riskerna och presentationen av projektet med hjälp av olika dokument. Vi valde den erfarna stockhusproducenten Finnlamelli till husleverantör.”
Det var möjligt att börja ett nybygge tack vare delägarnas egna besparingar och den värdefulla tomten.
Det var möjligt att börja ett nybygge tack vare delägarnas egna besparingar och den värdefulla tomten, för i en prisjämförelse är Esbo bland de dyraste markområdena i Finland. Värdet på de nya bostäderna ökar också tack vare bättre kommunikationer i form av snabbspårvägen Spårjokern. Husbolaget var dessutom i det närmaste skuldfritt – inte några renoverings- eller husbolagslån.
Utan projektfinansiering hade husbolaget varit tvunget att sälja tomten till en grynder, för det hade inte varit klokt att göra en stor renovering.
I Handelsbankens förslag delade man upp finansieringen på delägarnas startkapital och bankens lån till husbolaget. Byggtidens kreditlimit var en smidig lösning för finansieringen av delbetalningarna i takt med att bygget blev allt färdigare.
När projektet var klart och alla betalningar var gjorda, ändrades byggfinansieringen till ett långfristigt lån.
”Husbolagets lån fick en lånetid och en amorteringsplan som anpassades till delägarna. I synnerhet kunde finansieringsvederlaget hållas på en nivå som delägarna klarar av”, berättar företagskundansvariga Arto Finérus från Hagalundkontoret.
Fyra splitternya fristående hus på en mycket bra plats
Byggprojektet förutsatte förutom ordnad finansiering både tålamod och engagemang. Delägarna var bland annat tvungna att flytta till tillfälliga hem under byggprojektets gång.
Byggprojektet förutsatte förutom ordnad finansiering både tålamod och engagemang.
Tack vare det goda samarbetet framskred byggandet bra. Avtalet med husleverantören fastställdes i mars 2021 och i oktober samma år beviljades man bygglov. Man kunde flytta in redan i september i fjol. Det tog bara en månad att riva det gamla radhuset och de omfattande schaktningsarbetena tog bara tre månader.
Under projektet ledde man bort avrinningen från bergstomten bredvid och så bytte man ut jordmaterialen innan grundarbetena inleddes. På gränsen till grannarna på andra sidan byggdes en stödmur och ett staket. Så fick man fungerande gårdsplaner utan att grannarna stördes.
Efter byggprojektet återstod det bästa
Nu står det fyra splitternya 120 kvadratmeters fristående stockhus som förenas av skärmtaksgaragen. Man lät också bygga ett sopskjul på tomten och ett gemensamt tekniskt utrymme. Trots att jordschaktningen blev dyrare än beräknat, så blev projektet enligt alla beräkningar i alla fall lönsamt och varje hus har stigit i värde.
”Saker och ting sköter sig inte av sig själva, någon måste sköta dem. Vårt byggprojekt lyckades för att delägarna hyste en vilja att samarbeta och för att det fanns en klar ägare – husbolaget. Ett särskilt tack riktar vi till Handelsbankens representant för att det fanns en tro på vårt projekt”, är Komulainens slutsats.
Vi betjänar husbolag
Vi är en pålitlig partner när ditt husbolag behöver finansiering och betalningarna ska löpa.