Hur känner du igen en hållbar fond?

Hållbarhet|
Spara & placera
Hur känner du igen en hållbar fond?

16.05.2022

Jaa:

Allt flera investerare vill lägga sina pengar i en hållbar fond. För att underlätta jämförelsen av hållbarhet, så betygsätts fonderna enligt miljö- och hållbarhetskriterier. Hur ska man tolka de olika betygsättningarna?

EU:S KLASSIFICERING SKA LEDA TILL STÖRRE TYDLIGHET

EU:s förordning om hållbarhetsrelaterade upplysningar förpliktigar fondbolagen att lämna information om hållbarhetsprinciperna i sin fondförvaltning och att informera investerarna om bland annat fondernas hållbarhetsrisker.

Målet är att öka transparensen och förebygga gröntvätt. En förordning trädde i kraft i mars 2021 och den har som mål att göra det enklare att jämföra hållbarheten i olika finansieringsprodukter och -tjänster och på så sätt att förbättra konsumentskyddet.

Fonderna indelas i tre grupper på basis av hur hållbarheten beaktas i fondernas investeringar:

1) Mörkgrön (artikel 9)

Fond med hållbara investeringar eller minskade koldioxidutsläpp som mål

Dessa mörkgröna fonder har som mål att investera hållbart. De investerar i företag, vars produkter eller tjänster har en direkt positiv inverkan i enlighet med ett eller flera av FN:s Agenda 2030-mål.

Fonderna strävar efter att investera i företag, vars koldioxidutsläpp är små. De främjar alltså Parisavtalets klimatmål, som är att hålla den globala uppvärmningen under två grader Celsius.

2) Ljusgrön (artikel 8)

Fonden främjar miljörelaterade och sociala egenskaper

Huvudmålet för dessa fonder är inte hållbara investeringar, men de beaktar miljö, klimat, mänskliga rättigheter, arbetstagarens rättigheter och jämlikhet.

3) Vit (artikel 6)

Fond som måste informera om hur hållbarhetsriskerna har beaktats i investeringarna

Dessa fonder har inte förbundit sig att främja miljörelaterade eller sociala faktorer, som till exempel klimatförändringen eller mänskliga rättigheter, men de beaktar i alla fall hållbarhetsriskerna i sina investeringsbeslut. Hållbarhetsriskerna behandlas främst i dialoger och med hjälp av aktiv ägarstyrning.

I denna kategori ingår också de fonder som inte alls beaktar hållbarhetsaspekterna i sina investeringar. Fonden kan exempelvis investera endast i masslån eller derivater emitterade av olika stater.

SVANENMÄRKTA FONDER – 25 KRAV SOM FRÄMJAR MILJÖN

Svanen är Nordens officiella miljömärke, som har som mål att styra konsumtionen mot miljövänligare val. För att få Svanenmärket måste fonden uppfylla 25 krav, som berättar hur fonden kan välja in, välja bort, påverka och hur den kan vara transparent.

Fonden måste välja bort de sämsta företagen och branscherna ur hållbarhetssynvinkel. Sådana är fossila bränslen, tobak, kärnkraft och vapen.

Svanenmärket förpliktigar också fonden till att  påverka de företag man investerat i, så att de utvecklas i en hållbarare riktning.

MORNINGSTARS HÅLLBARHETSKLASSIFICERING – BEDÖMER FONDENS INVESTERINGAR

Morningstars hållbarhetsklassificering – jordgloberna – uppskattar hur bra de företag, som fonden investerat i, hanterar hållbarhetsriskerna. Bedömningen beaktar frågor som gäller miljö, socialt ansvar och god förvaltningssed i företaget.

Fonderna kan få 1-5 jordglobar i Morningstars hållbarhetsklassificering, där 5 är högsta betyg. Bedömningen är en uträkning baserad på fondens innehav och för den används analysföretaget Sustainalytics ESG-riskklassificering. Sustainalytics är ledande producent av ESG-analyser.

Ansvarsbegränsning

 

EU:s klassificering och Handelsbankens fonder

Exempel:

Artikel 9, mörkgrön

  • Hållbar Energi: Svanenmärkt, 4 jordglobar av Morningstar
  • Hälsovård Tema: 3 jordglobar av Morningstar

 

Artikel 8, ljusgrön

  • Global Tema: Svanenmärkt, 4 jordglobar av Morningstar
  • Europa Selektiv: 5 jordglobar av Morningstar

 

Artikel 6, vit

  • Euro Obligation: 3 jordglobar av Morningstar
  • Tillväxtmarknad Tema: Svanenmärkt, 5 jordglobar av Morningstar

 

EU-klassificeringen, Svanenmärkena och Morningstars hållbarhetsbetyg finns med på fondernas kurslista. På fondernas sidor finns också fondprospekten med detaljerad information och fondernas kursutveckling.

Fondernas kurslista