Hur kan jag hjälpa en ungdom som håller på att flytta hemifrån på ett skattemässigt förnuftigt sätt?

Din ekonomi|
Juristen förklarar
Hur kan jag hjälpa en ungdom som håller på att flytta hemifrån på ett skattemässigt förnuftigt sätt?

Kompassen

19.09.2022

Jaa:

Även denna höst är det mången ung studerande som flyttar till eget för första gången i sitt liv. Det är spännande att leva en egen, självständig vardag med ansvar för sin egen ekonomi, även om man säkert sett fram emot det. Samtidigt funderar kanske föräldrar, faddrar och far- eller morföräldrar hur de kunde hjälpa den unga ekonomiskt.

Läs, vilka fem sätt det finns att hjälpa den unga förnuftigt också skattemässigt tänkt.

1) Vanligt hemlösöre

När en ung får vanligt hemlösöre för eget bruk behöver hen inte betala gåvoskatt, då värdet på den enskilda gåvan inte överstiger 4 000 euro. Sådana enskilda lösöresgåvor kan man ge flera gånger.

Skattefriheten gällert bara vanligt hemlösöre, som möbler, hushållsmaskiner, datorer och kläder. Till exempel värdefull konst, smycken eller bilar räknas inte som vanligt lösöre.

2) Fostrings-, utbildnings- eller underhållsgåvor

Gåvor för fostran, utbildning eller underhåll är alltid skattefria. Föräldrarna eller andra närstående kan alltså betala den ungas terminsavgifter, bostadshyra, matutgifter eller utgifter för hobbyn. För dessa gåvor finns inte någon övre gräns.

En betalning av den unges lån, amorteringar eller finansieringsvederlag anses inte vara underhållsgåva.

3) Betala inte gåvor direkt till den unga

Skattefriheten för hemlösöresgåvor, fostrings- utbildnings- och underhållsgåvor förutsätter att den unga inte har möjlighet att använda gåvosumman till något annat. Givaren får alltså inte överföra den summa som behövs till hyran till den ungas bankkonto, utan beloppet ska betalas direkt in på hyresvärdens konto.

Även om den unga använder pengarna till hyran så som givaren avsett, anses beloppet som en skattepliktig gåva. Inte heller en anteckning i ett gåvobrev, där det stipuleras hur gåvan får användas, har någon betydelse för skattepliktigheten.

Exempel:

Lilian har fått studieplats i ett annat land. Som belöning för Lilians flitiga studier vill hennes gudmor Maria betala Lilians första terminsavgift.

Om Maria överför de 30 000 euro som behövs för terminsavgiften till Lilians bankkonto, måste Lilian betala 5 150 euro i gåvoskatt.

Om Maria betalar 30 000 euro direkt till universitetets bankkonto, är utbildningsgåvan helt skattefri.

4) Gåvor värda mindre än 5 000 euro inom tre år är skattefria

Samma person kan ge den unga en skattefri gåva värd mindre än 5 000 euro vart tredje år. Givaren kan ge en gåva eller dela upp den på exempelvis månatliga betalningar.

Gränsen för skattefrihet gäller gåvogivaren: bara gåvorna från samma gåvogivare till den unga beaktas då man räknar ihop det totala värdet på gåvorna under tre år. Om till exempel båda föräldrarna och fyra mor- och farföräldrar var och en ger den unga skattefritt 4 999 euro, får den unga under tre år nästan 30 000 euro skattefritt.

Det är i alla fall bra att notera, att om den unga även får skattepliktiga gåvor av samma gåvogivare, räknas värdet på alla dennes gåvor ihop och gåvoskatten beräknas på deras totala värde.

5) Affär till underpris

Man kan sälja egendom till underpris utan att köparen beskattas för gåva, om köpesumman överskrider 75 procent, dvs. utgör över tre fjärdedelar av den sålda egendomens gängse värde. Med gängse värde avses det troliga försäljningsvärdet egendomen hade haft vid överlåtelsetidpunkten, om den hade sålts på den fria marknaden.

Om den unga redan har hunnit spara ihop till ett litet startkapital, kan föräldrarna eller far- eller morföräldrarna sälja hen sin investeringsbostad till underpris. I en sådan affär kan man undvika gåvoskatten, men eventuell överlåtelseskatt och skatt på överlåtelsevinst måste ändå betalas.

 

Behöver du hjälp i familjerättsliga frågor?

Handelsbankens samarbetspartner Premium Law hjälper dig gärna att hitta en lämplig lösning i alla familjerättsliga frågor.

Ta kontakt och boka tid för en avgiftsfri lägesdiskussion:

Minni Takala
JM, rättegångsbiträde med tillstånd
tfn 040 596 1540
minni.takala@premiumgroup.fi

Taru Lumme
JM, rättegångsbiträde med tillstånd
tfn 050464 2333
taru.lumme@premiumgroup.fi

www.premiumgroup.fi

När du är ung, händer det så många saker i livet

När du är ung, händer det så många saker i livet

Bankkonto, bankkort och mobil- och nätbanken är bra verktyg för att få vardagen att löpa. Nätbankskoderna behövs också i många andra nättjänster, inte bara i nätbanken och inte heller bara för att betala utan också för att identifiera dig.

Läs mera.