Ett spännande val i USA är framför oss
Också ekonomivärlden väntar på resultatet i det amerikanska presidentvalet den 5 november. Popularitetsmätningarna och vadslagningsoddsen utlovar ett mycket spännande val. En avgörande roll spelar vågmästarstaterna, vars valresultat avgör hela presidentvalet.
Hur påverkar de politiska programmen ekonomin?
Det finns skillnader i Kamala Harris och Donald Trumps ekonomiska politik. Utgående från de planer de presenterat kan man anta, att den ekonomiska politik följande president kommer att bedriva åtminstone ökar det offentliga underskottet.
Båda kandidaterna vill fortsätta på linjen med skattelättnader.
Båda kandidaterna vill fortsätta på linjen med skattelättnader. Harris skulle lappa underskottet i den offentliga ekonomin med skattehöjningar och Trump med tulltariffer. En lättare finanspolitik torde ge en ekonomisk tillväxt i början av presidentperioden.
På längre sikt skulle Trumps ekonomiska politik skada den ekonomiska tillväxten, eftersom begränsningar för immigrationen skulle minska tillgången på arbetskraft och en märkbar höjning av importtullarna minska den ekonomiska aktiviteten.
En snabbare inflation och en högre räntenivå stöder dollarn.
För de båda kandidaternas del ökar den finanspolitiska stimulansen den amerikanska efterfrågan och försnabbar inflationen. För räntepolitikens del innebär det att amerikanska centralbanken Fed behåller en lite högre räntenivå. En snabbare inflation och en högre räntenivå stöder dollarn.
Vita huset har en begränsad inverkan på ekonomin
Fastän den nordamerikanske presidenten är en av världens mäktigaste personer, är också hens påverkningsmöjligheter på landets ekonomi begränsade. Presidenten kan genom stimulans försnabba den ekonomiska tillväxten så som Biden gjort under sin ämbetsperiod.
Tulltarifferna är ett verktyg med motsatt inverkan, för de utgör en extra skatt för både konsumenter och företag.
Men det är inte bara presidentval i USA i november, utan man väljer också ledamöterna till senat och representanthus. I de senaste partimätningarna ser det som att Vita huset och kongressen inte tas hem av ett och samma parti.
Om administrationen är splittrad, blir det svårare för presidenten att få igenom sina initiativ. Ur ekonomiskt perspektiv kan detta vara en bra sak, för då kanske de radikalaste initiativen kvävs i sin linda.
Det som är viktigt för den ekonomiska tillväxten i USA under den kommande valperioden är vad Fed gör. Om prognoserna och centralbankens egen räntestrategi står fast, så sänker Fed räntorna ganska kraftigt under de kommande åren. En lägre ränta stöder den ekonomiska tillväxten i USA.
Timo Hirvonen
Chefsekonom, Handelsbanken Finland
Politices magister. I Handelsbanken sedan år 2019, jobbat som ekonom i mer än 20 år. Gillar att läsa och resa, samt spelar fritidshockey och joggar.
Läs vår ekonomiska prognos
Handelsbanken Finlands ekonomiska prognos och aktiemarknadsanalys presenterades i september.
Prognosen omfattar en analys av de ekonomiska utsikterna för detta årets slut och nästa år.
Läs ett sammandarg av prognosen 11.9.2024
Se videoinbandningen. (på finska)