Det finns goda förutsättningar för ett bra marknadsår 2024

Spara & placera
Det finns goda förutsättningar för ett bra marknadsår 2024

Horisonten

30.01.2024

Jaa:

Det nya investeringsåret bestod av en inbromsning efter marknadsrallyt november-december. Efter uppgången behövde man dra andan. Ett tecken på att räntenivån inte alls skulle komma ner som man önskat, gjorde att räntorna i stället steg. Det dämpade riskviljan hos investerarna.

Allteftersom januaridagarna radar upp sig, så har viljan att ta risk åter väckts till liv, i synnerhet tack vare de goda resultaten som företagen i USA visat upp. Det finns goda förutsättningar både på aktie- och räntemarknaden för god avkastning. Det finns många goda grunder för optimism, men vi ska ta fram de viktigaste i denna artikel.

Vi utgår från en uppgång på börsen 

Det kan låta som en självklarhet, men jag understryker att sannolikheten är på investerarens sida. Börsen går oftare upp än den går ner och ett genomsnittligt börsår är klart lönsamt.

Man ska komma ihåg att en stark uppgång ofta kommer också efter svåra tider.

Coronaåret 2020 började med en katastrof, men hela året blev slutligen ett starkt år på världens aktiemarknader.

År 2023 var för sin del ett svagt år på den inhemska marknaden, men med en global spridning blev det bättre än genomsnittet även om räntenivån till stor del var på stigande.

Är räntetoppen redan förbi?

I år är det medvind på marknaderna, troligen tack vare fortsättningsvis sjunkande räntor. Centralbankerna är långsamma som väntat.

Medan inflationen fortsätter att tappa fart, kan vi vänta oss duvliknande kommunikation – som alltså kommunicerar räntesänkningar – både i Förenta Staterna och inom euroområdet. Det skulle ha en positiv inverkan på avkastningen både från aktier och räntor.

Många förmånliga investeringsobjekt

Om marknaderna i USA verkar dyra, så finns det många förmånliga investeringsobjekt i investerarens universum. De högsta värderingarna i USA gäller främst sådana stora teknologiföretag som man väntar sig att ska kunna dra nytta av AI-boomen. Andra branscher och i synnerhet mindre företag är historiskt sett fortfarande förmånliga.

Detsamma gäller europeiska och nordiska – och i synnerhet finländska – aktier. Dessutom har företag som satsar hållbarhet och en grön framtid tömts på luft efter en stark uppåtgående period. De här företagen har mycket stora möjligheter att i framtiden bli stjärnor på aktiehimlen och de måttligare värderingarna verkar mera förnuftiga och också intressantare än boomen vi såg för några år sedan.

Starka företag kan kryssa förbi riskerna

Det finns alltid riskfaktorer på investeringsmarknaden. Det geopolitiska läget är globalt sett mycket skört och kan oanat gå i bitar.

Detta år med många stora val kan också påverka den ekonomiska stabiliteten.

Detta år med många stora val kan också påverka den ekonomiska stabiliteten.

En inflation som plötsligt tar fart igen är något som säkert skulle skaka om marknaden. En svart svan kan i alla fall segla in på marknaden från ett helt annat håll än man väntade sig.

Riskerna är ändå acceptabla och företagens förmåga att skapa resultat är ändå det som långt avgör hurdan avkastning investeraren får.

Härtills har resultatperiod efter resultatperiod bekräftat att starka företag kan segla också i hårt väder. Det kan vi troligen lita på även i fortsättningen tills annat bevisas.

 

Rekommendationshistoria

Rekommendationsprinciper

Värderingsprinciper

Ansvarsbegräsning
 


Olli Hyytiäinen

Olli Hyytiäinen

Portföljförvaltare

Jobbat i Handelsbanken sedan 2012. En stark bakgrund i makroekonomi tack vare studier i ekonomi och arbete som ekonom. Svarar i teamet för försäkringsportföljerna och för investeringsstrategin och andra publikationer. Fritiden består av småbarnsfamiljens vardag och mångsidig motion, i synnerhet tennis


Senaste nytt inom ekonomin – kort och gott

Senaste nytt inom ekonomin – kort och gott

Aamupala är en morgonöversikt varje bankdag till din e-post. Nyheter om aktuella marknadshändelser samt analys av utsikterna inom makroekonomin och för de inhemska företagen.

Läs Aamupala.