Viisi tapaa suojautua inflaatiolta

Pankkipalvelut|
Sinun taloutesi |
Säästä & sijoita
Viisi tapaa suojautua inflaatiolta

Kompassi

19.09.2022

Jaa:

Huolettaako hintojen nousu? Et ole yksin. Asiantuntijamme vinkkaavat, miten voit suojata varojasi inflaation vaikutuksilta.

Sähkön, polttoaineiden ja ruoan hinnat ovat nousseet voimakkaasti. Myös asuntolainan korot ovat nousussa. Nopea hintojen nousu iskee kotitalouksiin, mutta onneksi talouttaan voi suojata muutaman yksinkertaisen vinkin avulla.

Lue, miten otat taloutesi haltuun.

1. Ota asuntolainan korko syyniin
Moni on sitonut asuntolainansa vaihtuvaan korkoon, jolloin keskuspankin koronnostot vaikuttavat suoraan korkokustannuksiin. Jos haluat vakautta korkokuluihin, ainakin osa asuntolainasta voi olla hyvä sitoa kiinteään korkoon.

Jos sinulla on useita lainoja, kiinteän korkojakson pituus kannattaa määritellä lainakohtaisesti. Näin korko ei vaihdu kaikissa lainoissa samaan aikaan.

2. Kartuta puskuria samalla kun lyhennät lainaa
Kun lyhennyseräsi on oikein mitoitettu, maksukykysi riittää korkojen noustessa ja lyhennysten tilaa jää myös sijoittamiselle. Sijoittamalla kartutat puskuria pahan päivän varalle. Sijoittamisen voi aloittaa pienillä summilla ja suurentaa summia sitä mukaa, kun laina lyhenee.

3. Etsi vaihtoehtoja tilitalletuksille
Tilitalletusten ja korkosijoitusten tuotto on jäänyt viime vuosina vaatimattomaksi. Korkea inflaatio heikentää tuottoja entisestään. Jos olet sijoittanut korkorahastoihin, korkojen nousu voi kääntää rahaston tuotot laskuun.

Tilitalletus voi kuitenkin olla hyvä vaihtoehto, kun varaudut yllättäviin menoihin tai haluat minimoida säästämisen riskit. Hyvä nyrkkisääntö on pitää tilillä rahaa 2–3 kuukauden nettopalkan verran. Jos säästötavoitteesi on kaukana eikä riskin ottaminen pelota, osakerahastot ja osakkeet ovat usein tuottavampi ratkaisu.

4. Pysy säästösuunnitelmassasi
Ajatus siitä, että korkea inflaatio syö säästöt, voi vähentää säästämisintoa. Vaikka säästäminen ei houkuttelisi, inflaation takia se on entistäkin tärkeämpää. Pidä siis tässäkin tilanteessa kiinni säästösuunnitelmastasi ja turvaa ostovoimasi tulevaisuudessa.

5. Pohdi, pärjäisitkö vähemmällä
Suomalaisten elintaso on noussut nopeasti. Asumme entistä väljemmin hyvin varustelluissa kodeissa, ostamme yhä kalliimpia autoja ja matkustamme lomilla ulkomaille. Elämästä saa ja pitää nauttia.

Pysähdy kuitenkin pohtimaan, voisitko vaihtaa autoa harvemmin, lykätä remonttia tai matkailla kotimaassa. Suosi hankinnoissasi mahdollisuuksien mukaan kotimaisia pienyrittäjiä. Harkittu valinta on usein myös ympäristön kannalta parempi valinta.

Lainakoron vaihto, energiatehokkuus, säästäminen – näin voimme auttaa sinua suojautumaan inflaatiolta. >