Vanhojen asuntojen hinnat laskussa jo puolitoista vuotta

Asuminen
Vanhojen asuntojen hinnat laskussa jo puolitoista vuotta

Horisontti

14.03.2024

Jaa:

Asuntokauppa käy yhä varsin jähmeästi. Vanhojen osakeasuntojen kauppamäärät ovat alle pandemiaa edeltäviä määriä. Uusien osakeasuntojen kauppa käy selvästi vanhojen osakeasuntojen kauppaa heikommin. Viime vuoden lopun väliaikaisen piristymisen jälkeen asuntomarkkinoiden aktiviteetti heikkeni kuluvan vuoden alussa.

Vanhojen osakeasuntojen hinnat ovat laskeneet kesästä 2022 lähtien. Hintojen pudotus on jyrkin ja pitkäkestoisin sitten 1990-luvun alun laman. Vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat viime vuoden lopulla vuoden 2017 alun tasolle. Vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat viime vuonna koko maassa 6,4 prosenttia vuodesta 2022. 

Tuoreessa asuntomarkkinakatsauksessa arvioimme vanhojen osakeasuntojen hintojen laskevan tänä vuonna kaksi prosenttia. Koko vuoden ennusteeseen vaikuttaa asuntojen hintojen kehno kehitys tammikuussa. 

Odotamme asuntojen hintojen toipuvan kuluvan vuoden aikana. 

Odotamme asuntojen hintojen toipuvan kuluvan vuoden aikana. Ensi vuonna vanhojen osakeasuntojen hinnat nousevat kolme prosenttia koko maassa. 

EKP laskee korkoja kesällä 

Inflaation voimakas hidastuminen on vaimentunut euroalueella alkuvuonna. Tämä on näkynyt lyhyiden markkinakorkojen vaakasuuntaisena kehityksenä. 

Euroalueen heikko taloustilanne kaipaa koronlaskuja.

Euroalueen heikko taloustilanne kaipaa koronlaskuja. Euroopan keskuspankki pelaa kuitenkin varman päälle ja haluaa nähdä, miten palkat kehittyvät alkuvuonna ja hidastuuko etenkin palveluiden inflaatio euroalueella. 

Odotamme, että Euroopan keskuspankki laskee keskuspankkikorkoja kesäkuun kokouksessaan. Sen jälkeen EKP laskee korkoja myös syyskuussa ja joulukuussa. Kun EKP viestii koronlaskujen alkamisesta, asuntolainoihin yleisesti sidotut euriborkorot kääntyvät selvempään laskuun.

Asuntokauppa piristyy vuoden mittaan

Heikon alkuvuoden jälkeen arvioimme asuntomarkkinoiden piristyvän kuluvan vuoden aikana, kun inflaatio hidastuu lisää, korot alkavat laskea uudelleen, kotitalouksen ostovoima kohenee ja kuluttajien luottamus vahvistuu. 

Myönteistä on se, että kuluttajat uskovat oman taloutensa tilanteen näyttävän vuoden päästä valoisammalta kuin kertaakaan kahden viime vuoden aikana.

 

TEKSTI: Timo Hirvonen

 

Syväsukellus asuntomarkkinoihin

Asunto on suomalaisen tärkein pääoma ja sijoitus. Kaksi kertaa vuodessa ilmestyvä katsauksemme syväluotaa asuntomarkkinoiden lukuja ja trendejä.

Asuntomarkkinakatsauksen asiantuntijoina ovat pääekonomisti Timo Hirvonen ja senioriekonomisti Janne Ronkanen.

Tutustu tuoreeseen asuntomarkkinakatsaukseen.

Lue lisää


Timo Hirvonen

Timo Hirvonen

Pääekonomisti, Handelsbanken Suomi

Valtiotieteiden maisteri. Handelsbankenissa vuodesta 2019, ekonomistina yli 20 vuotta. Pitää lukemisesta ja matkailusta, pelaa harrastejääkiekkoa ja lenkkeilee.