Taloyhtiön yhteinen päätös – purkava uudisrakentaminen

Asuminen|
Pankkipalvelut
Taloyhtiön yhteinen päätös – purkava uudisrakentaminen

Kompassi

22.05.2023

Jaa:

Asunto-osakeyhtiön osakkaiden päätöksellä ja huolellisen taustatyön perusteella neljän asunnon rivitalo Espoossa purettiin ja tilalle rakennettiin neljä erillistaloa. Hanke eteni hyvässä yhteistyössä eri toimijoiden kesken. Pankin luottamus oli hankkeen onnistumisen edellytys.

Taloyhtiö oli ylläpitänyt rivitaloa kohtuullisen hyvässä kunnossa. Kuitenkin 1970-luvun rivitalossa oli ennakoitavia korjauskohteita. Vuonna 2017 yhdessä asunnossa havaittiin kosteusvaurio, joka käynnisti lähes kaksivuotisen korjaussuunnittelun. Samassa yhteydessä rinnetontille rakennetun rivitalon kaikista asunnoista löytyi kosteusvaurioita.

Kaksi rakennusalan tuntevaa osakasta pyysi kustannusarvioita rakennusyhtiöiltä. Korkeasuhdanteen hinnat yllättivät, sillä remontin kustannukset lähenivät uudisrakennuksen hintaa.

Samalla heräsivät ajatukset purkavasta uusrakentamisesta, sillä oma asuinpaikka Espoon Laajalahdessa oli mieluisa.

Oman rakennushankkeen arvioitiin luovan taloyhtiölle ja osakkaille arvoa.

Perustajaurakoitsijoille eli gryndereille lähetetyt tarjouspyynnöt kattoivat tontin ostohinnan ja uusien asuntojen rakennuttamisen. Tarjoukset näyttivät, että grynderin tuottama arvonnousu jäisi vähäiseksi. Taloyhtiön oman rakennuttamisen arvioitiinkin luovan arvoa taloyhtiölle ja osakkaille niin, että se olisi kaikkien osakkaiden kannalta järkevää.

”Tämä kiritti osakkaiden päätöstä omarahoitteiseen purkavaan uusrakentamiseen, vaikka vain kolme neljästä osakkaasta tavoitteli uutta kotia. Hanke käynnistettiin yhteisellä päätöksellä. Päätimme toimia yhteistyössä, ja tärkeää oli myös päätös ettemme riitele”, kertoo hanketta edistänyt taloyhtiön osakas Veijo Komulainen.

Ennen rakennuspäätöstä rahoitus kuntoon

Samanaikaisesti käynnistettiin rahoitusneuvottelut. Isännöitsijä Aarre Isännöinti Oy:stä vinkkasi Handelsbankenin Tapiolan-konttorin rahoituspalveluista.

Taloyhtiön edustajat valmistautuivat tapaamiseen huolellisesti. Mukana olivat hankesuunnitelma aikatauluineen ja toimintamalleineen. Rahoitustarvetta avattiin taloyhtiön taseen, tontin arvomäärityksen, rakennusbudjetin ja kassavirtalaskelman avulla.

”Mietimme, saammeko tällaiselle taloyhtiövetoiselle hankkeelle rahoitusta. Keskeistä oli uskottava, riskit tunnistava toteutusmalli ja hankkeen esittely dokumenttien avulla. Talotoimittajaksi valikoitui kokenut hirsitalotoimittaja Finnlamelli.”

Uudisrakentamisen mahdollisti osakkaiden säästöjen lisäksi kallis tontti.

Uudisrakentamisen mahdollisti osakkaiden säästöjen lisäksi tontin korkea hinta, sillä Espoo on hintavertailussa maan kalleimpia alueita. Uusien asuntojen arvoa lisäävät myös yhä paranevat liikenneyhteydet valmistuvan Raide-Jokerin läheisyydessä. Taloyhtiö oli lisäksi lähes velaton – ei merkittävästi korjaus- eikä taloyhtiölainaa.

Ilman hankerahoitusta taloyhtiö olisi joutunut myymään tontin grynderin toteutettavaksi, koska peruskorjaus ei olisi ollut taloudellisesti järkevää.

Handelsbankenin ehdotuksen mukaisesti rahoitus koostettiin osakkaiden alkupääomista ja pankin myöntämästä taloyhtiön lainasta. Rakennusaikainen luottolimiitti oli joustava ratkaisu, sillä se mahdollisti maksuerien rahoittamisen hankkeen valmistumisaikataulujen mukaan.

Urakan valmistuttua ja kaikkien laskujen maksamisen jälkeen rakennusaikainen rahoitus vaihdettiin asuntoyhtiön pitkäaikaiseksi lainaksi.

”Taloyhtiölainan laina-aika ja maksuohjelma voitiin räätälöidä asukkaille sopivaksi erityisesti huomioiden, että rahoitusvastike saatiin pysymään asukkaille sopivalla tasolla”, kertoo yritysasiakasvastaava Arto Finérus Tapiolan-konttorista.

Neljä uuden karheaa erillistaloa hyvällä sijainnilla

Rakennushanke edellytti rahan lisäksi kärsivällisyyttä ja sitoutumista. Osakkaiden oli muun muassa muutettava tilapäisiin asuntoihin rakentamisen ajaksi.

Rakennushanke edellytti rahan lisäksi kärsivällisyyttä ja sitoutumista.

Rakentaminen kaikkine vaiheineen eteni sujuvan yhteistyön ansiosta. Sopimus talotoimittajan kanssa viimeisteltiin maaliskuussa 2021 ja rakennuslupa saatiin saman vuoden lokakuussa. Muuttamaan päästiin jo viime vuoden syyskuussa. Vanhan rivitalon purkaminen kesti vain kuukauden ja mittavat maanrakennustyöt saatiin valmiiksi kolmessa kuukaudessa.

Maarakennustöissä varmistettiin viereisen kalliotontin valumavesien johtaminen pois tontilta ja rakennuksista sekä toteutettiin merkittävät maa-aineisten vaihdot ennen perustustöitä. Toiselle, naapurien vastaiselle rajalle, rakennettiin tukimuuri ja aita. Näin talojen pihat saatiin toimiviksi häiritsemättä naapureita.

Rakennusurakan jälkeen luvassa ovat parhaat palkinnot

Nyt tontilla on neljä uuden karheaa 120 neliön erillishirsitaloa, jotka on kytketty toisiinsa autokatosten kautta. Tontille rakennettiin myös roskakatos ja yhteinen tekninen tila. Lähinnä isommista maarakennustöistä johtuvista kustannuksen ylityksistä huolimatta hanke on laskelmien mukaan kannattava ja talokohtainen arvo on noussut.

”Asiat eivät hoidu, vaan ne pitää hoitaa. Meidän rakennushankkeemme onnistui, koska osakkailla oli yhteistyöhalukkuutta ja hankkeella selkeä omistajuus taloyhtiön puolelta. Erityskiitokset annan Handelsbankenin edustajille siitä, että luottamusta hankkeeseemme riitti”, Komulainen summaa.

Palvelemme taloyhtiöitä ja isännöitsijöitä

Meistä saat luotettavan kumppanin taloyhtiön rahoitustarpeissa ja maksuliikenteessä. Isännöitsijän omat pankkiasiat hoituvat myös kätevästi, kaikki yhden yhteyshenkilön kautta.

Tutustu palveluihimme.