Sijoittaja voi hyödyntää korkohuipun monella tapaa

Säästä & sijoita
Sijoittaja voi hyödyntää korkohuipun monella tapaa

Horisontti

05.12.2023

Jaa:

Hidastuvan inflaation myötä korot ovat saavuttaneet huippunsa ja kääntyvät seuraavaksi todennäköisesti laskuun. Korkosijoittajan kannalta tilanne on erityisen herkullinen, mutta myös osakesijoittaja hyötyy.

Pitkään odotettu käänne koroissa näyttää olevan käsillä.

Inflaatio on länsimaissa hidastunut siinä määrin, että keskuspankit voivat pehmentää kireän politiikan viestiään ja miettiä myös koronlaskujen mahdollisuutta. Erityisesti viimeisimmät inflaatioluvut Yhdysvalloista loivat uskoa siihen, että hintapaineiden vastaisessa taistelussa oltaisiin jo vahvasti voitolla. Myös euroalueella inflaatio lähestyy tavoitetasoaan.

Ensimmäisten koronlaskujen ennakoidaan toteutuvan euroalueella ja Yhdysvalloissa mahdollisesti jo ensi keväällä. Markkinakoroissa tämä näkyy esimerkiksi siten, että suomalaisille asuntovelallisille tutun 12 kuukauden euriborin huippu ja Yhdysvaltojen 10 vuoden valtionlainan koron huippu näyttäisivät olevan jo takana.

Kuinka hyödyntää korkohuippu?

Korkosijoittamisesta on tullut taas kiinnostavaa.

Onhan korkotuotteiden ostaminen tuottoisinta silloin, kun korot ovat huipulla ja kuponkituotot suurimmillaan. Korkojen kääntyessä laskuun tuotto paranee edelleen, kun korkeampien korkojen tasoille lukittujen velkakirjojen arvot nousevat. Siksi korkohuipun aikana houkuttelevat erityisesti pidemmän juoksuajan velkakirjat.

Myös osakesijoittaja hyötyy matalammasta korkotasosta.

Myös osakesijoittaja hyötyy matalammasta korkotasosta. Usein korkoja tosin lasketaan juuri silloin, kun jokin taloudessa ”hajoaa”, jolloin myös osakkeet kärsivät. Tästä on peräisin ilmiö, jossa laskevien korkojen aikana osakemarkkinoillakin menee heikosti.

Asian ei kuitenkaan tarvitse olla näin.

Korkoja voidaan laskea myös siksi, että hidastuva inflaatio tekee sen mahdolliseksi. Korkojen laskiessa osakesijoittaja hyötyy siitä, että yritysten tulevien kassavirtojen nykyarvo nousee ja lainarahalla investoiminen muuttuu houkuttelevammaksi.

Nousevien korkojen ympäristössä raha pakenee usein suuriin ja vakaisiin yhtiöihin, joilla on turvalliset tulevaisuudennäkymät ja kassa pullollaan rahaa. Tämä selittää osittain amerikkalaisten teknologiajättien voittokulkua tänäkin vuonna.

Korkohuipun jälkeen osakesijoittajan kannattaa kuitenkin suunnata katseensa yhtiöihin, jotka ovat riippuvaisempia lainarahoituksesta ja joiden arvostus on korkojen nousun seurauksena painunut alas. Suurin osa pienyhtiöistä, joita pidetään usein myös ns. kasvuyhtiöinä, kuuluu tähän joukkoon.

Mikä muu puhuu riskinoton puolesta?

Inflaation hidastuminen ja korkohuippu eivät ole ainoita positiivisia ilmiöitä, jotka tukevat sekä korko- että osakesijoittamista.

Yhdysvalloissa yritysten tulosten heikkeneminen eli tulostaantuma näyttäisi jääneen taakse

Yhdysvalloissa yritysten tulosten heikkeneminen eli tulostaantuma näyttäisi jääneen taakse, ja tästä eteenpäin tuloskasvun odotetaan kiihtyvän. Euroopassa meno ei ole yhtä vahvaa, mutta globaalissa mittakaavassa Yhdysvaltojen osakemarkkinoilla on selvästi suurempi painoarvo.

Myös työmarkkinat ovat pysyneet vahvassa iskussa sekä Yhdysvalloissa että Euroopassa, vaikka moni muu talouden mittari on osoittanut alaviistoon. Ilman työttömyyden kasvua on vaikea kuvitella kunnollista taantumaa. Vakavat geopoliittiset riskit ovat edelleen läsnä, mutta juuri nyt nekään eivät sijoittajan näkökulmasta näyttele suurta roolia.

 

Suositushistoria

Suositusperiaatteet

Arvostusperiaatteet

Vastuuvapaus


Olli Hyytiäinen

Olli Hyytiäinen

Salkunhoitaja

Työskennellyt Handelsbankenissa vuodesta 2012. Vahva tausta makrotaloudesta mm. taloustieteen opintojen ja ekonomistin työn kautta. Vastaa tiimissä vakuutussalkuista sekä sijoitusstrategian ja muiden katsauksien julkaisusta. Vapaa-aikaa täyttää lapsiperhearki ja monipuolinen liikunta, erityisesti tennis.


Ennen kuin aloitat päivän, luo katsaus markkinatapahtumiin

Ennen kuin aloitat päivän, luo katsaus markkinatapahtumiin

Aamupala on lyhyt, mutta monipuolinen katsaus talouden päivänpolttaviin tapahtumiin. Aamupala ilmestyy joka arkiaamu.  Tilaa Aamupala maksutta sähköpostiisi!

Tutustu Aamupalaan.