Rahastosäästäminen lapselle – mitä kannattaa ottaa huomioon?
Rahastosäästäminen lapselle on helppo ja yksinkertainen tapa kartuttaa lapsen varoja tulevaisuutta varten. Huomioi ainakin nämä asiat, kun alat sijoittaa rahastoihin lapsen puolesta.
Lapselle säästetään vuosia tai vuosikymmeniä, jolloin pienelläkin kuukausittaisella summalla voi vuosien varrella kasvattaa mukavan potin.
Rahastosäästäminen voidaan tehdä joko kertasijoituksena tai kuukausisäästämällä. Rahastosäästämisen riskitason ja tyylin voi jokainen valita itse.
Olemme listanneet alle viisi seikkaa, jotka kannattaa ottaa huomioon rahastosäästämisessä lapselle.
1) Miksi lapselle kannattaa säästää?
Säästämisen ymmärtäminen on tärkeä osa lapsen taloustaitoja. Lapsen taloustaitojen oppimisen kannalta on tärkeää, että lapsi oppii ymmärtämään järkevää rahankäyttöä ja säästämistä. Lapsen taloustaidot karttuvat pikkuhiljaa, kun säästöjä seurataan lapsen kanssa yhdessä – esimerkiksi vanhemmat, isovanhemmat tai kummi yhdessä lapsen kanssa.
Lapselle säästetään useimmiten vuosia tai jopa vuosikymmeniä. Pienelläkin kuukausittaisella summalla voi vuosien varrella kasvattaa mukavan potin lapsen tulevaisuutta varten. Pitkä sijoitusaika mahdollistaa tarvittaessa myös riskien ottamisen.
Lapselle voi lahjoittaa verovapaasti 4 999 euroon asti kolmen vuoden välein.
2) Kenen rahoja lapsen nimissä olevat varat ovat ja kuka saa käyttää niitä?
Nimiperiaatteen mukaisesti lapsen tilille ja rahastosalkkuun talletetut varat ovat lapsen varoja. Vanhempi ei saa myöhemmin ottaa niitä takaisin omaan käyttöönsä, vaikka vanhempi olisi lahjoittanut varat lapselle. Vanhempi tarvitsee Digi- ja väestötietoviraston luvan lainatakseen varoja lapselta.
Vanhemmilla on lapsen varoihin hallinnointioikeus.
Vanhemmilla on lapsen edunvalvojan roolissa lapsen varoihin hallinnointioikeus. Hallinnointioikeus päättyy, kun lapsi täyttää 18 vuotta. Siihen asti vanhemmat voivat käyttää lapsen varoja lapsen hyväksi tai hallinnoida niitä esimerkiksi hankkimalla sijoituskohteita lapsen nimiin.
Varat on lain mukaan sijoitettava siten, että niiden säilymisestä on riittävä varmuus ja niille saadaan kohtuullinen tuotto. Tiettyihin oikeustoimiin , kuten erikoissijoitusrahaston hankkimiseen, vaaditaan lisäksi Digi- ja väestötietoviraston lupa.
3) Kannattaako lapselle säästää hänen nimiinsä vai omiin nimiin?
Vanhempi voi kerryttää lapselle varoja hyödyntämällä useaa eri sijoitustuotetta, esimerkiksi rahastoa, joista yksi tai useampi on lapsen nimissä ja osa vanhemman omissa nimissä. Ero on siinä, että lapsi saa käyttöoikeuden omiin varoihinsa täyttäessään 18 vuotta, kun taas vanhemman päätäntävalta varoista säilyy vanhemman omissa nimissä olleille säästöille vielä sen jälkeen. Näin voidaan varmistaa, että lapsi ei voi ”tuhlata” varoja heti tultuaan täysi-ikäiseksi.
Verotuksen näkökulmasta varallisuuden hautominen vanhempien nimissä voi kuitenkin myöhemmin synnyttää ison kertaluonteisen lahja- tai perintöveroseuraamuksen, mikäli varallisuutta on paljon. Jos lapsen tilille siirretään kerralla suuria summia, lahjan saajan on maksettava niistä lahjaveroa. Jos kyseessä on kuolemantapaus, perinnön saaja joutuu puolestaan maksamaan perintöveroa.
4) Miten verotus tulee ottaa huomioon lapselle säästäessä?
Voit lahjoittaa vaikkapa lapselle, lapsenlapselle tai kummilapselle enintään 4 999 euroa verovapaasti aina kolmen vuoden välein. Ylimenevästä osasta lahjan saaja joutuu maksamaan lahjaveroa.
Jos siis haluaisit joka kuukausi siirtää lapsesi tilille saman summan rahaa, kyseinen summa voisi olla korkeintaan noin 138 euroa. Toki voit lahjoittaa myös kerralla 4 999 euroa, kunhan et tee sitä useammin kuin kerran kolmessa vuodessa.
4 999 euron raja verotuksessa on lahjoittajakohtainen.
4 999 euron raja on lahjoittajakohtainen eli molemmat vanhemmat tai esimerkiksi isovanhemmat voivat lahjoittaa kyseisen summan lapselle erikseen ilman lahjaveroseuraamusta.
5) Voiko isovanhempi tai kummi säästää rahastoihin lapselle?
Kyllä, isovanhempi tai kummi voi halutessaan lahjoittaa varoja lapsen tilille.
Lapsen vanhemmat voivat valtuuttaa isovanhemman tai kummin asioimaan alaikäisen puolesta rahastosijoittamiseen liittyvissä asioissa. Isovanhempi tai kummi tekee rahastotoimeksiannon tai rahastosäästösopimuksen lapsen nimissä ja sijoittaa lapselle lahjoitettavat varat rahastoihin.
On tärkeää muistaa, että lapsen vanhemmat allekirjoittavat sijoituspalvelu- ja säilytyssopimuksen alaikäisen puolesta. Isovanhempi tai kummi taas allekirjoittavat rahastotoimeksiannon tai rahastosäästösopimuksen valtakirjan nojalla.
Anette Eklund-Frände
Lakimies, varatuomari
Handelsbankenissa vuodesta 2007. Vapaa-ajallaan kuskailee neljää lastaan jalkapallo-, tennis- ja purjehdusharrastuksiin.