Pohjoismaisten pörssiyhtiöiden kannattavuusluvut jäivät odotuksista

Säästä & sijoita
Pohjoismaisten pörssiyhtiöiden kannattavuusluvut jäivät odotuksista

16.03.2023

Jaa:

Työkseen pohjoismaisia markkinoita seuraava Carina Elmgren toteaa, että ilmapiiri markkinoilla on hieman heikentynyt tammikuusta. Monen yrityksen kysyntä on silti vakaata ja positiivisia valopilkkuja on näkyvissä. Elmgren vastaa kolmeen kysymykseen.

1 Miltä pörssiyhtiöiden tulokset ja kurssit näyttävät Pohjoismaissa?

Alkuvuoden tilinpäätöskausi on nyt paketissa. Yhteenvetona näyttää siltä, että pohjoismaisten pörssiyhtiöiden kannattavuusluvut jäivät hieman odotuksista.

Positiivisiin yllättäjiin lukeutuu Valmet, jonka tilauskanta on hyvällä tasolla ja jonka kannattavuus näyttää paranevan tänä vuonna. Esimerkiksi ruotsalainen Addtech teki sekin hyvän tuloksen. Hyviä tuloksia julkistivat myös monet pankit, kuten Swedbank ja Avanza. Pankkisektori on toki viime viikolla kärsinyt.

Useat kulutustavarasektorin yritykset ovat menestyneet pörssissä tänä vuonna. Monen yhtiön, esimerkiksi Pandoran, osakkeet kärsivät kuitenkin viime vuonna kuluttajien luottamuksen heikentymisestä, ja ne ovat toipuneet matalilta tasoilta.

Isoja positiivisia kurssireaktioita tulosjulkistusten yhteydessä on nähty Kinnevikiltä, SKF:tä, Kemiralta ja Alfa Lavalilta. Sen sijaan muun muassa Rockwoolin, Thulen, GN Store Nordin ja Nokian Renkaiden tulokset tuottivat markkinoille pettymyksen.

Ilmassa on paljon epävarmuutta, ja näkyvyys on sumuinen. Yhtiöt eivät oikein uskalla kommentoida näkymiä, vaikka suurimmalla osalla riittää kysyntää. Muutamien pankkien isot ongelmat USA:ssa ovat lisänneet epävarmuutta viime päivinä.

2 Onko toimitusketjujen ongelmat ratkaistu?

Yleisesti odotetaan, että koronapandemian aiheuttamat toimitusketjuongelmat olisivat pikkuhiljaa pois päiväjärjestyksestä. Ukrainan sota on pitkittänyt haastetta. Maailmanlaajuinen komponenttipula on helpottanut, mutta ei kuitenkaan täysin väistynyt. Kuljetuskustannukset ovat myös palautuneet normaalimmille tasoille, mutta yhtiöille vaikutus voi tulla viiveellä. Kiina on myös vihdoin löysännyt koronarajoituksiaan, mikä helpottaa globaalien toimitusketjujen toimivuutta.

3 Huolestuttaako inflaatio vielä?

Inflaatio on hidastunut, mutta se on edelleen liian korkealla. Markkinat pettyivät helmikuussa inflaation hitaaseen laskuun, kun taas USA:n tuoreet luvut olivat odotuksiin nähden linjassa aiemmin tällä viikolla.

Keskuspankkiirit ovat joutuneet puhumaan koronnostoista kärkkäästi. Makrotalouden luvut ovat olleet hyviä ja työmarkkinat vahvat, joten korkojen nostolle ei ole estettä. Viime viikon kriisi muutamissa pienemmissä pankeissa USA:ssa voi toisaalta vaikuttaa koronnostotahtiin.

Uskomme, että inflaatio tulee vielä alas, mutta muun inflaation perässä laahaava palkkainflaatio on iso kysymysmerkki. Tämä voi vaikuttaa korkean inflaation kestoon.

 


Carina Elmgren

Carina Elmgren

Analyytikko, salkunhoitaja

Handelsbankenissa vuodesta 2012, salkunhoitajana lähes kaksi vuotta. Harrastaa laskettelua, juoksemista, lukemista ja purjehdusta sekä saaristoelämää.