Pandemiapomppu on sulanut

Asuminen|
Säästä & sijoita
Pandemiapomppu on sulanut

Horisontti

16.03.2023

Jaa:

Suomen asuntomarkkinat ovat välttyneet isoimmilta kolhuilta viime vuosikymmeninä.

1990-luvun lamassa vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat huipputasoiltaan melkein 40 prosenttia, ennen kuin ne kääntyivät kasvuun. Sen jälkeen asuntojen hinnat ovat olleet pitkälti noususuunnassa koko maassa. Finanssikriisin aikana vuosina 2007–2009 asuntojen hinnat laskivat yhdeksän kuukautta, mutta sen jälkeen hinnat ovat kulkeneet ylöspäin.

Pandemiasta elpymisen aikana asuntojen hinnat nousivat laajalla rintamalla, mutta inflaation kiihtyminen ja korkojen nousu käänsivät asuntomarkkinoiden suunnan viime kesänä.Asuntokauppa on hidastunut tuntuvasti, ja vanhojen osakeasuntojen hinnat kääntyneet laskuun. Tammikuulle tultaessa vanhojen asuntojen hinnat olivat tulleet alas 7,5 prosenttia viime kesäkuun huipputasoista.

Tammikuun tilastojen mukaan pandemiapomppu on sulanut pois asuntojen hinnoista.

Tuoreessa asuntomarkkinakatsauksessamme arvioimme vanhojen asuntojen hintojen laskevan tänä vuonna seitsemän prosenttia eli noin 10 prosenttia viime kesän huipputasoilta.

Jatkuuko korkojen nousu?

Vielä vuoden alussa ajateltiin, että keskuspankkien koronnostot päättyvät maaliskuussa. Sittemmin inflaatio on hidastunut odotuksia hitaammin, ja Euroopan keskuspankki jatkaa koronnostoja alkuvuonna.

Pankkisektorin myllerrys Yhdysvalloissa on aiheuttanut isoja korkoliikkeitä myös euroalueella. Euroopan keskuspankin inflaatio-ongelma ei ole kuitenkaan hävinnyt mihinkään, ja siihen pystytään vastaamaan kiristämällä rahapolitiikkaa.

Kotitalouksien on samalla syytä varautua siihen, että asuntolainoihin yleisesti sidottu 12 kuukauden euriborkorko nousee vielä lisää.

Milloin asuntomarkkinat kääntyvät?

Odotamme asuntomarkkinoiden virkoavan loppuvuonna, kun kotitaloudet näkevät inflaation hidastuvan konkreettisemmin, kuluttajien luottamus talouteen vahvistuu ja korkojen nousu rauhoittuu.

Kotitalouksien kannalta myönteistä on, että työllisyys säilyy kohtalaisena ja reaaliansiot kääntyvät kasvuun loppuvuodesta.

Onko asuntomarkkinoilla jo nähty pohjat? Ota kantaa vastaamalla tämän uutiskirjeen lopusta löytyvään pikagallupiimme.

 


Timo Hirvonen

Timo Hirvonen

Pääekonomisti, Handelsbanken Suomi

Valtiotieteiden maisteri. Handelsbankenissa vuodesta 2019, ekonomistina yli 20 vuotta. Pitää lukemisesta ja matkailusta sekä pelaa harrastejääkiekkoa ja lenkkeilee.