Miten voin tukea omilleen muuttavaa nuorta taloudellisesti?

Lakiasiat|
Sinun taloutesi
Miten voin tukea omilleen muuttavaa nuorta taloudellisesti?

Kompassi

19.08.2024

Jaa:

Tänäkin syksynä moni nuori on muuttanut ensimmäistä kertaa omilleen opintojensa perässä. Itsenäinen arki ja taloudellinen vastuu voivat jännittää, vaikka niitä olisikin odottanut innolla. Samaan aikaan nuoren vanhemmat, kummit ja isovanhemmat saattavat pohtia, miten nuorta voisi tukea myös taloudellisesti.

Lue, mitkä viisi seikkaa kannattaa ottaa huomioon, jotta nuoren taloudellinen tukeminen on myös verotuksellisesti järkevää.

1) Tavanomainen koti-irtaimisto

Lahjaveroa ei makseta tavanomaisesta koti-irtaimistosta, joka on tarkoitettu nuoren henkilökohtaiseen käyttöön, kun yksittäisen tällaisen lahjan arvo on enintään 4 000 euroa. Näitä korkeintaan 4 000 euron irtaimistolahjoja voi kuitenkin antaa useita.

Verovapaus koskee ainoastaan tavanomaista koti-irtaimistoa, kuten huonekaluja, kodinkoneita, tietokoneita ja vaatteita. Sen sijaan esimerkiksi arvotaidetta, koruja tai autoja ei voida pitää tavanomaisena koti-irtaimistona.

2) Kasvatus-, koulutus- ja elatuslahjat

Kasvatusta, koulutusta tai elatusta varten annetut lahjat ovat aina verovapaita. Nuoren vanhemmat tai muut läheiset voivat siis maksaa nuoren puolesta esimerkiksi lukukausimaksuja, asunnon vuokraa, ruokakuluja tai harrastusmaksuja. Näille lahjoille ei ole säädetty arvomääräistä ylärajaa.

Huomaa kuitenkin, että nuoren velkojen, kuten lainanlyhennyksien tai rahoitusvastikkeen suorittamista, ei katsota elatuslahjaksi.

3) Lahjoja ei pidä maksaa suoraan nuorelle

Koti-irtaimisto-, kasvatus-, koulutus- ja elatuslahjojen verovapaus edellyttää, että nuorella ei saa olla mahdollisuutta käyttää lahjoitettua summaa muihin tarkoituksiin. Lahjanantaja ei siis voi siirtää esimerkiksi vuokraan tarvittavaa summaa nuoren pankkitilille, vaan hänen on maksettava se suoraan vuokranantajan tilille.

Vaikka nuori käyttäisikin omalle tilillensä lahjoitetut varat lahjanantajan tarkoituksen mukaisesti vuokranmaksuun, lahja katsotaan lahjaveron alaiseksi. Myöskään lahjakirjan merkinnällä, jonka mukaan lahjan saa käyttää vain tiettyyn elatustarkoitukseen, ei ole verotuksen kannalta merkitystä.

Esimerkki:

Lilli on saanut opiskelupaikan ulkomailta. Palkinnoksi Lillin uurastuksesta hänen kummitätinsä Marjatta haluaa maksaa Lillin ensimmäisen vuoden lukukausimaksun.

Jos Marjatta siirtää lukukausimaksuun tarvittavat 30 000 euroa Lillin pankkitilille, Lillille määrätään lahjasta lahjaveroa 5 150 euroa.

Jos Marjatta suorittaa 30 000 euroa suoraan yliopiston pankkitilille, koulutuslahja on täysin verovapaa.


4) Alle 5 000 euron lahjat kolmen vuoden sisällä verovapaasti

Sama henkilö voi lahjoittaa nuorelle kolmen vuoden välein alle 5 000 euroa verovapaasti. Lahjoituksen voi tehdä kertaeränä tai useammassa erässä esimerkiksi kuukausittain.

Alle 5 000 euron verovapauden raja on lahjoittajakohtainen: ainoastaan saman lahjanantajan nuorelle kolmen vuoden aikana antamat lahjat otetaan huomioon lahjojen yhteisarvoa laskettaessa. Mikäli esimerkiksi molemmat vanhemmat ja neljä isovanhempaa lahjoittavat kukin nuoren pankkitilille verovapaat 4 999 euroa, nuorelle saadaan siirrettyä kolmen vuoden sisällä verottomasti jo lähes 30 000 euroa.

On kuitenkin hyvä huomata, että jos nuori saa samalta lahjoittajalta kolmen vuoden sisällä myös lahjaverollisia lahjoja, näiden lahjojen arvo lasketaan yhteen ja niiden yhteisarvosta määrätään lahjavero.

5) Alihintainen kauppa

Omaisuutta voidaan myydä alihintaan ilman lahjaveroseuraamuksia, jos toteutunut kauppahinta on yli 75 prosenttia eli kolme neljäsosaa myytävän omaisuuden käyvästä arvosta. Käyvällä arvolla tarkoitetaan omaisuuden luovutushetken todennäköistä myyntihintaa vapailla markkinoilla.

Jos nuori on jo ehtinyt hieman kasvattaa pesämunaansa, esimerkiksi vanhemmat tai isovanhemmat voivat tukea häntä kätevästi myymällä hänelle vaikkapa sijoitusasuntonsa alihintaan. Tällaisessa alihintaisessa kaupassa säästytään lahjaverovelvollisuudelta, mutta kaupasta on silti mahdollisesti maksettava varainsiirto- ja luovutusvoittoveroa.

Tarvitsetko apua perheoikeudellisissa asioissa?

Yhteistyökumppanimme Premium Law Oy auttaa mielellään löytämään juuri sinulle sopivimman ratkaisun kaikissa perheoikeudellisissa asioissa.

Ota yhteyttä ja varaa aika veloituksettomaan kartoituspalaveriin:

Nea Nyman

OTM 
puh. +358 40 843 1068
nea.nyman@premiumgroup.fi

 

Ville Kulju

OTK, KTM, luvan saanut oikeudenkäyntiavustaja
puh. +358 41 540 3304
ville.kulju@premiumgroup.fi

www.premiumgroup.fi

Kun olet nuori, elämässäsi tapahtuu paljon

Kun olet nuori, elämässäsi tapahtuu paljon

Tili, kortti, mobiilipankki ja verkkopankki ovat tarpeen arjen elämässä. Verkkopankin tunnuksia tarvitaan myös muissa kuin pankin verkkopalveluissa – ei ainoastaan maksamiseen, vaan myös tunnistautumiseen.

Tutustu nuorten aikuisten pankkipalveluihin.

Lue lisää.