Minä sijoitan: Tommi Rouna hakee tuottoja tavoitteellisesti ja hajauttaen

Säästä & sijoita
Minä sijoitan: Tommi Rouna hakee tuottoja tavoitteellisesti ja hajauttaen

Horisonten

12.03.2024

Jaa:

Tommi Rouna kuvaa itseään sijoittajana tuottohakuiseksi ja sopivan optimistiseksi. Sijoitusasioiden asiantuntija seuraa markkinoita tarkalla silmällä. Omia sijoituksiaan Tommi hajauttaa eri toimialoille ja globaalistikin. Riskit kestää, kun niihin varautuu. 

Mikä sai sinut innostumaan sijoittamisesta?

Ensimmäisen sijoitukseni tein 2000-luvun alussa, juuri ennen IT-kuplan puhkeamista. Sijoitin papalta saamani pienen säästösumman ’kuumaan yritykseen’ Stonesoftiin ja menetin kaiken. Tämä kokemus taittoi innostukseni joksikin aikaa. 

Taloustieteiden opintojeni jälkimainingeissa kiinnostus sijoittamista kohtaan heräsi uudelleen. Enää en halunnut veikata hyvää sijoituskohdetta, joten aloitin säännöllisen rahastosijoittamisen.

Vasta kun siirryin pankkiurallani Handelsbankenin Private Banking -toimintoon, aloin sijoittaa suunnitelmallisemmin.

Millainen sijoittaja olet?

Olen sijoittajana pitkäjänteinen, tuottohakuinen ja optimistinen. Optimismiin luo pohjaa tietotaito. Seuraan työkseni paljon taloutta, osakemarkkinoita, teknisiä indikaattoreita sekä riskimittareita, joiden avulla pyrin hyötymään markkinatilanteesta. Markkinalaskuissa pyrin sijoittamaan lisää valitsemiini osakkeisiin tai rahastoihin. 

Suorat osakeostot olen tehnyt Nordnetin palvelussa, mikä on stressitöntä. Osakeostoissa olen pääsääntöisesti hyvin tuottohakuinen, ja ostan osakkeita korkeamman riskin takia pienillä summilla. Kestän mahdollisen tappion, kun rahamäärät ovat pieniä.  

Olen jatkanut rahastosäästämistä osakesijoittamisen rinnalla. 

Olen jatkanut rahastosäästämistä osakesijoittamisen rinnalla. Toimin sijoittajana niin, ettei minun tarvitsisi realisoida sijoituksiani, kun ne ovat alhaalla. 

Mitkä ovat tavoitteesi?

Tavoitteeni ovat pitkällä tulevaisuudessa, haluan turvata eläkepäiväni ja saada mahdollisuuden tehdä itselle mieluisia asioita silloin. Tai jos haluaisin ottaa vapautta työelämästä aikaisemmin, tarvitsen muita varoja korvaamaan säännöllisen palkkatuloni. 

Voin tarvita sijoituksiani myös vakuutena tai varahastona elämän yllätysten varalta. 

Voin tarvita sijoituksiani myös vakuutena tai vararahastona elämän yllätysten varalta. Olisihan sekin mukavaa, että voisi jättää jälkipolvelle jotain. 

Lapsilleni kerron, että kun aloitat aikaisin ja säästät säännöllisesti, se mahdollistaa pitkällä aikavälillä hyvän tuoton. Mieluummin laitan satasen lasteni kuukausisäästöihin kuin antaisin sen heille kulutusta varten. 

Suurin onnistumisesi ja epäonnistumisesi?

Suurimmat onnistumiseni olen saavuttanut hajauttamalla sijoitussalkkuani omaisuuslajeittain, temaattisesti ja maantieteellisesti. 

Suurin epäonnistumiseni oli nuorena rahankiilto silmissä tehty hätiköity sijoituspäätös. Nuorena on valmis ottamaan enemmän riskiä, ja otin kyllä kokemuksesta opikseni. 

Mitkä ovat sijoitussuosikkisi tällä hetkellä?

Kun maailma etenee pitkin pehmeää taantumaa, osakkeiden arvostustasot ovat nousseet. Sijoitan laajasti hajauttaen, mutta suosin tällä hetkellä erityisesti pienyhtiöitä. Niissä on hyvää potentiaalia, ja niihin on helppo sijoittaa rahastojen kautta.

Ruotsiin luotan dynaamisena kasvumarkkinana, ja kruunun kurssi on edelleen edullinen. Myöskään kehittyviä markkinoita ja kasvavaa Aasiaa en kokonaan sulkisi pois valintanäkymästä. 

Mitä sijoittaminen on opettanut sinulle?

Varmoja pikavoittoja tai ilmaisia lounaita ei ole. Kukaan ei myöskään ole aina markkinaa fiksumpi, tieto on nopeaa ja sitä on tarjolla paljon. Yksittäiseen yritykseen sijoittaminen on aina riski etenkin piensijoittajalle. 

Miten neuvoisit muita?

Kuuntele itseäsi ja mieti, minkälainen sijoittaja olet. Jos et koe sijoitusmarkkinoita omaksesi, rahastosäästäminen on sopivampi vaihtoehto. Esimerkiksi globaali indeksirahasto tai pohjoismaisiin laatuyhtiöihin keskittyvä rahasto on helppo tapa aloittaa. 

Laita mahdolliset kertyneet tuotot tuottamaan. 

Laita mahdolliset kertyneet tuotot tuottamaan. Jos sinulla on riittävästi tietoa ja kiinnostusta markkinoista, voit tehdä myös suoria osakesijoituksia. 

Aika on sijoittajan paras ystävä, ja korkoa korolle -ilmiö on maailman kahdeksas ihme! Kun salkku on hyvin hajautettu, se kestää haasteellisetkin ajat.

Sijoittaminen kuuluu kaikille. Jos on mahdollisuus jostain nipistää arjessa ja sijoittaa, voi näin toimien ostaa itselle hyvää tulevaisuutta.
 

​​​​​​​

Tommi Rouna

  • Senior Private Banker, Turun- ja Satakunnan-konttori
  • Yhteiskuntatieteiden maisteri (taloustiede), 51 vuotta
  • Työskennellyt pankkialalla vuodesta 2000 ja Handelsbankenissa vuodesta 2011.
  • Nuoruuden kilpaurheilu on vaihtunut kuntosaliin, hiihtoon, höntsälätkään, golfiin, maastopyöräilyyn ja lenkkeilyyn. Aikaa kuluu myös pojan jalkapalloharrastuksen kanssa. Intohimoinen musiikin kuuntelija, soittaa kaveriporukan bändissä.
Aika päivittää sijoitussuunnitelmaa?

Aika päivittää sijoitussuunnitelmaa?

Varaa aika sijoitustapaamiseen. Sijoitusneuvonnassa otamme huomioon tilanteesi, tavoitteesi ja säästöajan.

Lue lisää.